Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtgvmjkvntu0lzquanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Werken in Tsjechië

Werken in Tsjechië

Centrum Praag - werken in Tsjechië

Heb je altijd al willen werken in het buitenland? Ooit weleens gedacht aan Tsjechië? Een bruisend land, waar steeds meer internationale bedrijven zich vestigen, waar de kwaliteit van het leven hoog is en waar mensen altijd vriendelijk zijn. Je zult het hier gegarandeerd naar je zin hebben; Tsjechen staan immers wereldwijd bekend als de #1 bierdrinkers! Tel daar nog een groot aantal avontuurlijke en culturele (buiten)activiteiten bij op, en je zult je geen moment vervelen.  

Wil jij ook werken in Tsjechië, kijk dan eens bij onze Nederlandstalige banen in Tsjechië

Belasting in Tsjechië 

Als je gaat werken in Tsjechië betaal je belasting over je inkomen. Deze belasting wordt gebruikt voor sociale zekerheid en zorgverzekeringen. Je bent hier dus verzekerd van een goede levensstandaard! 

Je betaalt belasting over: 

  • Inkomstenbelasting (vast tarief) – 15% 
  • Sociale zekerheid – 6,5% 
  • Zorgverzekering – 4,5% 

Het openen van een rekening in Tsjechië

Als je gaat werken in Tsjechië, heb je natuurlijk een plek nodig om die zuurverdiende Tsjechische kronen te bewaren. Het openen van een bankrekening in Tsjechië is vrij eenvoudig. Je hebt slechts 2 identificatiebewijzen en een kleine aanbetaling nodig: 

  • Paspoort 
  • Een andere vorm van identificatie, zoals je rijbewijs, geboortecertificaat of verzekeringspas. 
  • Een aanbetaling van 200 – 2000 CCZK om op je bankrekening te zetten. Dit geld betaal je niet aan de bank, maar in Tsjechië moet er een minimaal bedrag op je rekening staan voordat je deze kan activeren

Onthoud: Sommige Tsjechische banken vragen om een bewijs van adres. In dat geval moet je een rekening met je Tsjechische adres erop laten zien.  

Om erachter te komen welke bank het beste bij jou past zodra je gaat werken in Tsjechië, hebben we de meest populaire banken voor je op een rijtje gezet:  

Wonen in Tsjechië

Dit kunnen we natuurlijk niet overslaan. Na een lange dag werken heb je een eigen plekje nodig om bij te kunnen komen. Ook daar helpen we je bij Careertrotter graag bij. We hebben uitgezocht wat de gemiddelde huurprijzen zijn per maand, zodat je vast weet hoeveel je ongeveer moet gaan betalen als je gaat wonen en werken in Tsjechië.                                        

1-kamerappartement (in het centrum)                            7.000 - 18.000 CZK 

1-kamerappartement (buiten het centrum)                    5.500 - 13.000 CZK 

3-kamerappartement (in het centrum)                            11.000 - 30.000 CZK 

3-kamerappartement (buiten het centrum)                    9.000 - 20.000 CZK 

Voor je in je appartement kunt intrekken, zul je in de meeste gevallen ervoor moeten zorgen dat je alvast de huur voor de eerste maand plus een maand borg kan betalen. Het kan daarom makkelijker zijn om voordat je begint met werken in Tsjechië een kamer in een gedeeld huis te huren, zodat je van daaruit rustig verder kan zoeken naar je eigen paleis.  

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken, kijk dan eens op deze sites:  

Boodschappen in Tsjechië 

Als je gaat wonen en werken in Tsjechië, zul je zo nu en dan ook boodschappen moeten doen. Daarom hier een typisch boodschappenlijstje met bijbehorende prijzen: 
 
Melk (1L)                               17,17 CZK 
Brood                                     20,38 CZK 
Aardappelen (1KG)             15,65 CZK 
Eieren (12)                             35,57 CZK 
Kaas (1KG)                             179,06 CZK
Sigaretten                              98,00 CZK 
Bier (0,5L)                               15,26 CZK 

Eerst zien, dan geloven

Benieuwd wat je hier allemaal kan tegenkomen onderweg naar je werk? Check dit filmpje!

Op zoek naar meer informatie over specifieke steden in Tsjechië? Kijk dan eens op onze pagina's over werken in Praag en Brno!

Als je er nu ook van overtuigd bent dat werken in Tsjechië iets voor jou is, wacht dan niet langer en schrijf je vandaag nog in

Bron: numbeo.com