Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtgvmdavodqzlzkuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Werken in Polen

Werken in Polen

Wil jij graag werken in het buitenland? Wat dacht je van Polen? In Polen hebben ze allerlei bijzondere tradities. Het eten van Zapickanka bijvoorbeeld, een broodje dat nog het meest op een kruising tussen pizza en een panini lijkt, belegd met champignons, kaas, gehakt, groente en rode saus. In een restaurant wordt die saus er door de ober persoonlijk pas aan tafel overheen gegoten. Smaakt naar meer, toch? 

Wonen en werken in Polen: het is een ervaring die niemand je meer afpakt. Maar hoe kom je aan een baan? Daar komen wij in het spel. Bij Careertrotter hebben we namelijk een groot aanbod aan Nederlandstalige banen in het buitenland

Dorp in de bergen - Werken in Polen

Werken in Polen: de feiten

  • Je gemiddelde werkweek zal 40 uur zijn (8 uur per dag) van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags. 
  • Gemiddeld verdienen Polen PLN 4.500 per maand, het minimumloon ligt rond de PLN 2000 (voor fulltime werknemers). 
  • In een jaar heb je recht op 20 betaalde vakantiedagen. Als je ergens langer dan 10 jaar werkt worden dat er meestal 26
  • In Polen wordt stiptheid enorm gewaardeerd. Op tijd zijn is een teken van betrouwbaarheid, houd dit dus in gedachten! 
  • Als je Deens, Duits, Fins, Frans, Nederlands, Noors of Zweeds spreekt ben je in trek, al helemaal als je ervaring hebt in IT en/of klantenservice.  

Lijkt het je wel wat om te werken in Polen? Lees dan snel verder of neem contact met ons op om te ontdekken wat we voor je kunnen betekenen.

Belastingtarieven in Polen

Polen kent een modern belastingsysteem: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt.  

Er zijn momenteel 2 belastingtarieven in Polen:

  • 18% - PLN3091 – PLN85.528 
  • 32% - meer dan PLN85.528 

Je werkgever houdt je inkomensbelasting en sociale zekerheidsbijdragen in op je loon. In bepaalde gevallen kan je hier aan het eind van het jaar een deel van terugvragen.  

Een rekening openen in Polen

Als je gaat werken in Polen heb je natuurlijk een bankrekening nodig – je moet die zuurverdiende centjes toch ergens op bewaren. Gelukkig is dit allemaal eenvoudig te regelen. Je hebt alleen je paspoort en een bewijs van adres nodig voor het openen van een Poolse bankrekening.  

De meest bekende banken zijn: 

Een eigen huis in Polen

Aan het begin is het waarschijnlijk een goed idee om een kamer in een gedeeld huis te huren. Van daaruit kan je vervolgens rustig verder zoeken naar je eigen droompaleis.  

Hieronder een overzicht van wat je per maand gemiddeld kwijt bent aan huur als je gaat wonen en werken in Polen:  

1-kamerappartement (centrum):                                    PLN1.200 - PLN2.500 
1-kamerappartement (buiten het centrum):               PLN800 - PLN1.900 
3-kamerappartement (centrum):                                    PLN1.700 - PLN4.000 
3-kamerapartement (buiten het centrum):                 PLN1.400 - PLN3.000 

 
Websites die je een heel eind op weg kunnen helpen bij het vinden van een huis: 

Tot slot

Nog even over die Poolse tradities: in Polen zijn ze ook aanhangers van de Naamdag. Op deze dag wordt de heilige waarnaar een persoon is vernoemd herdacht, en velen vieren dit zelfs in plaats van hun eigen verjaardag. Elke dag wordt een andere heilige herdacht.  

Als je gaat wonen en werken in Polen, is er dus een grote kans dat je je verjaardag twee keer per jaar viert – wie wil dat nou niet? 

De meerderheid van onze banen in Polen zijn te vinden in Krakau. Zoveel zelfs, dat we een speciale pagina hebben gewijd aan werken in Krakau of ga werken in Warschau, de bruisende hoofdstad van Polen. 

Vergeet je vooral niet bij ons in te schrijven en de banen in het buitenland te bekijken die we voor je in de aanbieding hebben. Zie je iets leuks? Bel ons dan vooral even op!​

Bron: numbeo.com