Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtuvntivnjgylze0lmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimtkymhg5ntajil1d

Werken in Engeland

Werken in Engeland

Groene kust - werken in Engeland

Werken in Engeland... Of is het toch werken in Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk? Het lijkt misschien allemaal ingewikkeld, maar gelukkig is het niet ingewikkeld om Nederlandstalige vacatures in Engeland te vinden! 

Ook jij kan wonen en werken in Engeland – en elk weekend in de pub doorbrengen om bijvoorbeeld voetbal te kijken en pints te drinken met de "lads". Je stapt zo op de boot naar Noord-Ierland (waar we trouwens ook fantastische banen in de aanbieding hebben) of neemt een trein naar de Schotse Hooglanden voor een prachtige wandeling. En als je van een uitdaging houdt, waarom volg je dan niet een lesje Welsh in je vrije tijd? 

Eén ding is zeker: het land dat verantwoordelijk is voor Monty Python en de Rolling Stones heeft ook qua werk een hoop te bieden. Lijkt het je wel wat om te werken in Engeland? Registreer je dan! Wil je eerst nog wat meer weten, lees dan snel verder. 

Belasting in Engeland

Voordat je kan gaan werken in Engeland heb je een National Insurance Number nodig.  

Het kan wel 12 weken duren voordat je je National Insurance card krijgt. Gelukkig kan je daarvoor al beginnen met werken in Engeland - zolang je je National Insurance Number maar vast kunt doorgeven aan je (toekomstige) werkgever.  

Hoeveel National Insurance je precies betaalt is afhankelijk van je inkomen, en het wordt o.a. gebruikt voor het uitkeren van staatspensioenen, uitkeringen en ziektekostenverzekeringen. Daarnaast wordt je ook gevraagd om inkomstenbelasting te betalen, wat kan variëren van 10% tot 50%, op basis van hoeveel je verdient. Deze belasting, of PAYE (pay as you earn) wordt samen met je National Insurance bijdragen ingehouden op je salaris. Direct.gov.uk kan je daar meer over vertellen.

Een bankrekening openen in Engeland

London Bridge - werken in Engeland

Wil je gaan werken in Engeland, dan moet je daar een bankrekening openen. Hiervoor heb je eerst je National Insurance Number nodig. Daarnaast heb je een bewijs van adres nodig (een rekening met je naam en Engelse adres erop) en een bewijs van inkomen van je werkgever. Het kan ook helpen om een brief van je Nederlandse bank te laten zien, waarop wordt bevestigd dat je al lange tijd bij ze bankiert en over het algemeen een goed saldo hebt.  

Te veel gedoe? Dan kan je ervoor kiezen om een UK-account starter package aan te schaffen bij een reisbureau. Zowel First Contact en Travel to Work bieden dit aan en zullen je zo een eind op weg helpen.  

De meest bekende Engelse banken zijn: 

Wonen in Engeland

Wonen en werken in Engeland is een stuk goedkoper als je een kamer huurt in een gedeeld huis – al helemaal als je in een dure stad als Londen gaat wonen! De volgende links kunnen je helpen bij het vinden van een fijne woonplek: 

Wanneer je een kamer gevonden hebt in Engeland, dan moet je wel rekening houden dat je waarschijnlijk zowel een maand huur vooraf én een maand huur als borg moet betalen. Als je een makelaar inschakelt voor het vinden van een huis, zal je waarschijnlijk ook nog makelaarskosten moeten betalen. Naast je maandhuur komt er maandelijks gas/water/licht, council tax, internet en TV bij. Hoeveel dat precies is hangt af van je verbruik en locatie. Huurcontracten lopen meestal voor 6 maanden tot een jaar. Onderhandel daarom voordat je het contract tekent voor een breaking clause, wat inhoudt dat je het huis mag verlaten voordat het contract is afgelopen. Het zou zonde zijn als je met een dubbele huur komt te zitten! En over die huur gesproken, dit is wat je ongeveer kan verwachten per maand te gaan betalen als je gaat wonen en werken in Engeland: 

1-kamerappartement (in het centrum):                      £500 - £1.500  

1-kamerappartement (buiten het centrum):             £400 - £1.100 

3-kamerappartement (in het centrum):                      £725 - £2.400       

3-kamerappartement (buiten het centrum):             £600 - £1.700 

In veel gevallen wordt je ook gevraagd om een lijst (een zogenaamde inventory) te ondertekenen, waarop alle meubels en spullen in het huis staan genoteerd. Zo kan je niet onterecht verantwoordelijk worden gesteld voor missende onderdelen.  

Enkele websites om je te helpen: 

Ontspannen in Engeland

Als je gaat wonen en werken in Engeland zul je al snel merken dat er op het gebied van eten, shoppen en uitgaan in verschillende Engelse steden veel informatie is te vinden op Yelp, TripAdvisor en TimeOut. Voor kortingen op allerlei leuke activiteiten (van theatershows tot luxe restaurants) ga je naar Groupon.  

Wil je werken in Engeland, maar weet je nog niet goed waar? Neem dan een kijkje bij onze verschillende vacatures in Engeland en vergeet je niet aan te melden

Bron: numbeo.com