Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtcvmtavmjqvmdkvmtcvndcvntqvymvybglulkpqryjdlfsiccisinrodw1iiiwimtkymhg5ntajil1d

Werken in Berlijn

Werken in Berlijn 

Dus je hebt besloten te gaan werken in Duitsland? Waarom ga je dan niet meteen werken in Berlijn? De Duitse hoofdstad is beroemd om zijn geschiedenis, kunst, voedsel (en drinken), maar ook om zijn mensen! Alhoewel veel mensen bij Duitsland vaak denken aan regels en tradities, is Berlijn een geval apart! Het is goed mogelijk dat dit komt doordat de inwoners de laatste jaren door zoveel veranderingen zijn gegaan. Immers, niet al te lang geleden liep er nog een muur dwars door de stad. 


Ook al kun je de Berlijnse muur nog steeds bezoeken, de focus ligt sinds de val van de muur op de verbondenheid tussen het oosten en westen, iets wat je terugziet in het eten, de kunst en het nachtleven van de stad. Klinkt dit goed? Lees dan verder en kom er achter wat het betekent om te werken in Berlijn! 


Fernsehturm Berlijn - Werken in Berlijn


Wonen in Berlijn


Als je net gaat beginnen met werken in Duitsland, zul je waarschijnlijk eerst gaan huren. Een aantal Duitse woorden zijn dan handig om te weten: “Mieten” (huren), “Untermieten” (onderverhuren) en “Wohngemeinschaft” of “WG” (het delen van een flat). Of je nu alleen of samen met anderen iets wilt huren, het is belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel dit kost. Hieronder een overzicht van de huurkosten per maand wanneer je gaat werken in Berlijn. 


 •        Appartement (1 slaapkamer) in het centrum:            €550 - 1.000             
 •        Appartement (1 slaapkamer) buiten het centrum:    €400 - 700             
 •        Appartement (3 slaapkamers) in het centrum:           €1.000 - 2.000         
 •        Appartement (3 slaapkamers) buiten het centrum:    €750 - 1.400  


Boodschappen in Berlijn

           
Als je gaat werken in Berlijn hoef je je over de Duitse supermarkten alvast geen zorgen te maken. Dit is immers het land waar de Aldi en Lidl vandaan komen! Duitsers staan bekend om hun voorliefde voor de betere dingen in het leven, zoals vlees van hoge kwaliteit, bakkerijen en vers getapte biertjes. De Duitse kerstmarkt en het Oktoberfest bijvoorbeeld zijn allebei feestelijke aangelegenheden waarbij lekker eten en drinken centraal staan! Ook als je uit eten gaat heb je geluk, want uit eten gaan is over het algemeen niet te duur. En met meer dan 4000 restaurants heb je meer dan genoeg keuze! 


Natuurlijk kun je niet elke dag uit eten gaan, dus hieronder een overzichtje van wat typische boodschappen kosten zodra je gaat werken in Berlijn.


 •        Melk (1 liter)                                  €0,79 
 •        Wittebrood (500gr)                      €1,18 
 •        Aardappelen (1kg)                        €1,22  
 •        Eieren (12)                                     €1,91   
 •        Kaas (1kg)                                      €8,63 
 •        Sigaretten                                      €6,00 
 •        Bier (0,5L)                                      €0,90 

Boodschappen Lidl - werken in Berlijn


Ook chocoladepasta en jam zijn hier overal verkrijgbaar. Een leuk extraatje als je besluit te gaan werken in Berlijn is dat de benzine ook redelijk betaalbaar is, met een gemiddelde van €1,32 per liter.


Openbaar vervoer in Berlijn 


Nog een reden om te willen wonen en werken in Berlijn: in Duitsland staan ze ook bekend om hun "Pünktlichkeit" en "Gründlichkeit". Dit is iets wat je ook zeker terug ziet in het openbare vervoer. Je hebt verschillende opties als je de stad wilt doorkruisen: de bus, de U-Bahn (de ondergrondse), de S-Bahn (de trein) en de reguliere trams, dus keuze genoeg! 


Als je gaat werken in Berlijn en gebruik wilt maken van het openbaar vervoer moet je kaartjes kopen. Dit kun je doen op de stations van de U-Bahn en S-Bahn (zoek naar de oranje/gele ticketapparaten), maar ook op de tram of bij tramstations, en bij sommige bushaltes. Om alles een beetje eenvoudig te houden, is het handig om de app FahrInfo Plus te downloaden zodat je je kaartjes altijd mee hebt op je telefoon.  


De prijzen zijn vooral afhankelijk van de afstand die je reist. Voordat je gaat wonen en werken in Berlijn, is het verstandig om te kijken waar je precies komt te wonen. De stad is namelijk verdeeld in drie zones: A, B en C. A is het centrum, B is het deel daar direct omheen en C is het uiterste deel (en reikt helemaal tot Potsdam). Als je bijvoorbeeld reist van zone A naar B, kost dit €2,70. Er is ook een speciale kaart beschikbaar voor toeristen, de Berlin CityTourCard.  


Voor fysieke routekaarten e.d. van de bus, tram, U-Bahn en S-Bahn kun je simpelweg naar informatiecentra en kaartverkoop punten. 


Hieronder nog een paar nuttige links over het openbaar vervoer als je gaat werken in Berlijn: 


Eropuit gaan in Berlijn 


Mocht je besluiten om te gaan werken in Berlijn, dan zijn er oneindig veel leuke hotspots, en veel daarvan zijn gratis. Handig wanneer je net begint met werken en je een beetje de kosten wilt drukken. Een paar voorbeelden: looproutes, prachtige parken en amfitheaters. Een deel van de Berlijnse muur staat ook nog overeind. 


Ook staat de stad bekend om zijn ondergrondse kunstscene en zijn trendy en eigenzinnige clubs. Als jij iemand bent die graag nieuwe dingen wilt proberen, dan is de hoofdstad van Duitsland zonder twijfel een van de beste plekken om dit te doen! 


Berlijn bij nacht - werken in Berlijn


Ben je ook overtuigd dat Berlijn DE plek gaat zijn waar jij wilt wonen en werken, kijk dan eens wat voor vacatures in Berlijn we nu hebben en registreer je vandaag nog!


Bron: www.numbeo.com