Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtuvmjivnjy3lzuuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Werken in Duitsland

Werken in Duitsland

Ben je op zoek naar Nederlandstalige vacatures in het buitenland? Is werken in Duitsland altijd al een droom geweest?  
Dan zijn de Nederlandstalige vacatures in Duitsland die we bij Careertrotter hebben misschien wel wat voor jou! 
Ga er lekker voor zitten en laat ons je vertellen wat werken in Duitsland precies inhoudt.

Dorp aan de rivier - werken in Duitsland

Wat je kan verwachten van werken in Duitsland: 

Een actieve leefstijl: 

We weten allemaal dat Duitsers een actief volk zijn - en met een land vol prachtige bergen, bossen, kliffen en wijngaarden is dat ook niet gek. Deze natuur biedt het perfecte excuus om er met je nieuwe vrienden lekker op uit te gaan en herinneringen te maken die je nooit meer zult vergeten. 

Weersverwachting:

Over het algemeen staat de Bondsrepubliek bekend om zijn zachte temperaturen met blauwe luchten en veel zon, maar in de winter kan het in sommige delen van het land ook erg koud worden. 

Goed nieuws:  

Er wordt uiteraard vooral Duits gesproken. Maar ze spreken er ook goed Engels. Dit maakt werken in Duitsland net iets gemakkelijker.  

Bovendien hebben de Duitsers een sterke economie, waardoor het een van de beste landen in Europa is om op zoek te gaan naar Nederlandstalige vacatures. Wereldwijd staan ze zelfs op de vierde plaats van sterkste economieën! 

De eerste stap in Duitsland:

Zodra je een baan hebt gevonden en gaat werken in Duitsland, en je ingetrokken bent in je nieuwe huis, moet je je registreren bij de Einwohnermeldeamt (inwonerregistratie). Vergeet niet van tevoren een afspraak te maken. Om tijd te besparen kan je dat in de meeste gevallen online doen, waar je overigens ook meteen de formulieren kunt downloaden die je bij het stadsloket moet inleveren (dit kan je een hoop tijd besparen).  

ONTHOUD:

Wanneer je langs gaat bij het Einwohnermeldeamt, heb je een aantal documenten nodig: 

  • Een paspoort of een andere vorm van identificatie
  • Een ondertekende kopie van je huurcontract
  • Een geboortecertificaat
  • Als je getrouwd bent, een trouwakte

Trottertip: Zodra je naar een ander adres verhuist, moet je je opnieuw registreren.  

Belasting in Duitsland:

Wanneer je gaat werken in Duitsland moet je je ook inschrijven bij de Finanzamt, een financiële institutie die je kunt vergelijken met de Belastingdienst in Nederland. Ze zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het inhouden van belasting op je salaris. In sommige gevallen kun je aan het eind van het jaar ook geld van ze terugvragen. 

Een bankrekening openen in Duitsland:

Je zal natuurlijk ook een Duitse bankrekening (Girokonto) moeten openen, waarop je je salaris kunt ontvangen. Gelukkig is dit erg gemakkelijk en is dit 

Om een bankrekening te openen in Duitsland heb je een paspoort of andere vorm van legitimatie nodig. Daarnaast wordt er ook gevraagd om een bewijs van inschrijving (woonplaats in Duitsland) gevraagd, dus neem een je huurcontract o.i.d. mee!  

De meest voorkomende banken in Duitsland zijn:

Een eigen huis... in Duitsland

Omdat het vinden van een fijn huis best even kan duren, is het voordelig om dit vast uit te zoeken en/of te regelen voordat je verhuist naar Duitsland.  

Wil je liever even wachten totdat je zeker weet in welke buurt je wilt wonen? Dan raden we je aan om een tijdelijke accommodatie in een wohngemeinschaft (gedeelde huizen) te regelen, zodat je een goedkope basis hebt van waaruit je in alle rust je droompaleis kan vinden.  

Naast plaatselijke advertenties, kunnen onderstaande websites je ook helpen bij je huizenjacht: 

Typisch Duits huis - werken in Duitsland

Houd er daarbij rekening mee dat je voor het huren van een flat of appartement naast je eerste maand huur, vaak ook een borg moet betalen (dit kan oplopen tot wel 3 maanden huur exclusief gas, water, lichtkosten). Bovendien zijn de meeste appartementen niet gemeubileerd, dus zorg ervoor dat je voor je gaat werken in Duitsland ook voor het inrichten van je woning wat geld opzij legt.  

Er moet natuurlijk ook gefeest worden in Duitsland!

Natuurlijk ga je niet alleen maar werken in Duitsland! Dus mocht je naar iets extra's op zoek zijn, dan ben je hier aan het juiste adres.  

Filmfanaten opgelet: In Berlijn wordt in februari elk jaar de Berlinale georganiseerd - een groot, internationaal filmfestival.  

Voor muziekliefhebbers is het goed vertoeven op de verschillende festivals:    

  • Rock-am-Ring 
  • Rock-am-Park 
  • SonneMondSterne 

En dat zijn er slechts een paar. In de zomer worden er door heel het land ontzettend veel grote festivals georganiseerd. In Duitsland hoef je dus niet bang te zijn dat je je in de weekenden gaat vervelen.  

Mardi Gras: Een voorjaarsfeest dat eindigt op Aswoensdag. Wereldwijd staat Mardi Gras bekend als een uitbundig feest met allerlei geweldige tradities. 

Oktoberfest: Niet te missen! Een gratis evenement waarbij bier centraal staat. Bij dit feest wordt je (haast letterlijk) volledig ondergedompeld in de Duitse cultuur: een unieke ervaring die je zeker niet mag overslaan.  

Voor meer informatie over activiteiten in dit mooie land zie:

  • Yelp voor tips over restaurants, cafe’s, kroegen en het nachtleven in Duitsland.
  • Groupon helpt je aan de meest geweldige deals, om op een goedkope manier van je stad te kunnen genieten. 

Meer informatie over een specifieke stad in Duitsland

Waar wacht je nog op? Bekijk hier onze Nederlandstalige vacatures in Duitsland en voor je het weet ga jij ook wonen en werken in Duitsland!