Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtevmtyvmtavndkvmtyvndkxl2ludgvydmlldy5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisije5mjb4otuwiyjdxq

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Heeft je cv indruk gemaakt en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het nu tijd om je voor te bereiden!

Voorbereiding is de sleutel tot succes bij een sollicitatiegesprek. Degene die zich het beste voorbereidt, heeft nou eenmaal de beste kans op de baan! 

Niet voorbereiden = niet slagen 

  • Lees de functieomschrijving aandachtig! De functieomschrijving vertelt je precies waarnaar het bedrijf op zoek is en laat zien wat belangrijke thema’s en agendapunten zijn binnen het bedrijf. Bereid dus voorbeelden voor waarin je deze thema’s en punten gebruikt – zo laat je de werkgever zien dat je weet waar je het over hebt. 
  • Doe onderzoek naar het bedrijf! Lees niet alleen de homepagina van hun website, maar wees op de hoogte van de verschillende producten die ze verkopen, de nieuwste interne ontwikkelingen en de winst die ze maken. Een professionele voorbereiding laat zien dat je serieus bent en oprecht geïnteresseerd bent in de baan. Zoek op welke klanten het bedrijf heeft en hoe ze omgaan met werknemers: met deze informatie wordt het een stuk makkelijker om vragen voor te bereiden – en vragen stellen is een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek.  
  • Zoek uit met wie je gaat praten! Als je solliciteert op hogere functies is het belangrijk dat je precies weet wie de persoon tegenover je is. Bereid een lijst met vragen voor; dit laat zien dat je geïnteresseerd en zeer gemotiveerd bent. Mensen die sollicitatiegesprekken afnemen zijn vaak op de website van het bedrijf te vinden. Zo niet, dan kan LinkedIn je veel inzicht bieden! 
  • Het belangrijkste…weet wie je bent! Bereid duidelijke voorbeelden voor, met antwoorden die relevant zijn voor de branche waarin je wil gaan werken. Leer ook een aantal feiten rondom je voormalige functies uit je hoofd. Als je met targets hebt gewerkt, zorg er dan voor dat je precies weet wat die targets waren. Als je een helder verhaal over jezelf naar voren kunt brengen, krijgt het bedrijf een beter inzicht van wie je bent en kunnen ze beter beoordelen of je een geschikte kandidaat bent. 

Tot slot helpt een goede voorbereiding je ook mentaal. Als je alles in je hoofd op een rijtje hebt, zul je meer ontspannen en zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in gaan! 

Met de voorbereidingen achter de rug, wordt het tijd om eens te kijken naar wat voor vragen je kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek zelf.