Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtevmjevmtyvmtmvndmvoda2l3f1zxn0aw9ucy5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisije5mjb4otuwiyjdxq

Persoonlijke vragen

Heeft je cv indruk gemaakt? Dan wil het bedrijf er nu achter komen of jouw persoonlijke vaardigheden bij de rest van het team passen. 

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je een aantal persoonlijke vragen verwachten. Careertrotter heeft de 10 meest voorkomende persoonlijke vragen voor je op een rijtje gezet, inclusief tips over hoe je deze het beste kan beantwoorden. Succes! 

1. Kan je ons iets over jezelf vertellen?

Deze sollicitatievraag komt in bijna elk sollicitatiegesprek voorbij. Het geeft jou de mogelijkheid om het gesprek te sturen door de juiste onderwerpen aan te snijden. Bij het beantwoorden van deze sollicitatievraag, raden we je aan om de volgende structuur te volgen:

 • Een kort overzicht van je opleidingen en behaalde diploma’s
 • Je relevante werkervaring
 • Een kort stukje over jezelf en waar je vandaan komt (optioneel)

2. Kan je jezelf in 3/5 woorden omschrijven?

Ons advies voor het beantwoorden van deze vraag is om zo dicht mogelijk bij de functieomschrijving te blijven. Als je solliciteert op een baan in klantenservice, gebruik dan woorden als behulpzaam, goede luisteraar en probleemoplosser etc.

Je wil zowel positieve als negatieve kenmerken noemen; dit laat zien dat je weet waar je tekort komt en dat je hier aan wilt werken – als het maar geen grote tekortkomingen zijn. Zeggen dat je kieskeurig bent of te veel van jezelf verwacht zijn bijvoorbeeld goede “slechte eigenschappen”.

3. Wat motiveert jou?

Dit is een lastige vraag. Bij Careertrotter geloven we dat ‘concurrentie’, ‘ambitie’, ‘het beste resultaat willen bereiken’, en 'samenwerken met een team om targets te halen' goede antwoorden zijn.

4. Wat zijn je sterke/zwakke punten?

Sterke punten:

Denk na over je meest relevante sterke kanten. Dit is je kans om te laten zien dat jij een geschikte kandidaat bent, noem dus een persoonlijke eigenschap die dit uitstraalt. Probeer zo’n 3 sterke punten te noemen.

Zwakke punten:

Bedrijven hebben al vaak genoeg gehoord dat iemand “te perfectionistisch” is. Wees eerlijk en origineel! Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken:

 • Humor: Als het gesprek al een tijdje aan de gang is en de sfeer goed is, kan humor een goede manier zijn om deze vraag op een originele manier te beantwoorden. Zeg bijvoorbeeld dat chocola een van je zwakke punten is: die zullen ze niet snel vergeten!
 • Of je kiest ervoor om een zwak punt te noemen waarvan het bedrijf weet dat je er op je werk geen last van zult hebben.

Eén zwakke kant is niet genoeg, noem er altijd twee.

5. Waarom heb je je laatste baan verlaten?

Je kan deze vraag op vele manieren beantwoorden, zo lang je er maar voor zorgt dat je je op geen enkele manier negatief uitlaat over je vorige of huidige baas; je wilt voorkomen dat ze denken dat je over een paar jaar op net zo’n manier over hen zal praten. Zeg liever dat je op zoek was naar betere mogelijkheden, meer ruimte om te groeien of gewoon de behoefte had om te gaan werken in het buitenland.

6. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Deze vraag wordt gesteld om je ambities te testen. Ambitie laat zien dat je onafhankelijk en gemotiveerd bent: geef dus aan dat je hoopt dat je tegen die tijd meer verantwoordelijkheden hebt en gegroeid bent binnen een bedrijf dat je daar veel ruimte voor geeft.

7. Wat is je salarisverwachting?

Deze vraag kan op veel manieren gesteld worden, maar ze betekenen allemaal hetzelfde. Geld is een ingewikkeld onderwerp. Probeer de vraag daarom om te draaien om erachter te komen wat het bedrijf zelf wil betalen voor de betreffende functie. Als dat niet werkt en ze echt een antwoord van je willen, houd je antwoord dan:

 • Realistisch: Dat miljoenensalaris zal nog even op zich moeten wachten.
 • Wat vaag in het begin. Als je begint met een laag bedrag is de kans groot dat de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt daar op ingaat erg groot.

8. Werk je liever alleen of in een team?

Ook een lastige vraag. Als je zegt dat je liever in een team werk kan het lijken alsof je onzelfstandig bent, maar als je zegt dat je liever alleen werkt geeft dat misschien de indruk dat je niet kan samenwerken. Het is daarom het beste om ergens in het midden te blijven: laat zien dat je goed alleen kan werken maar dat je het ook fijn vindt om samen met je collega’s naar een doel toe te werken.

9. Wat vind je leuk en minder leuk aan je huidige baan?

Net als bij vraag 5, is het hier belangrijk om geen negativiteit uit te stralen. Vertel over de positieve dingen die het bedrijf voor je gedaan heeft waardoor je professioneel erg gegroeid bent. Een minder leuke kant kan zijn dat er weinig ruimte was voor promotie, waardoor je nu het gevoel hebt dat je niet verder kan groeien.

10. Heb je nog vragen voor ons?

Sommige kandidaten stellen hier vragen over lunchtijden, airco of andere bijzaken, maar dit zijn niet de vragen die het bedrijf wil horen. Ter afsluiting van deze lijst volgen hier een aantal Do’s en Don’ts voor het beantwoorden van deze vraag:

DO

 • Zijn er mogelijkheden om te groeien binnen dit bedrijf?
 • Hoe wordt het bedrijf gemanaged?

DON’T

 • Hoeveel vakantiedagen krijg ik per jaar?
 • Zijn er verder nog voordelige arbeidsvoorwaarden?

Met deze tips ben je zo goed als klaar voor het beantwoorden van al die persoonlijke vragen. Bereid ze goed voor, en pas ze specifiek aan op elk sollicitatiegesprek.

Voor de volgende soort vraag klik je hier: motivatiegerichte vragen

Voor meer vragen specifiek gericht op verschillende branches kijk je hier:

Ga je werken in het buitenland? Bekijk onze lijst met 5 dingen die je moet doen voordat je vertrekt