Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtevmjevmtyvmjevmtgvnde0lzmuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Competentiegerichte vragen

Zoals we in ons artikel over sollicitatievragen al zeiden, komen er in een sollicitatiegesprek drie soorten vragen voor: persoonlijke, motivatiegerichte en competentiegerichte vragen.

Met deze sollicitatievragen test de werkgever of je vaardigheden, motivatie en persoonlijkheid aansluit op de functieomschrijving.

Veel mensen hebben een hekel aan dit soort vragen, maar als je goede basisantwoorden voorbereidt, hoef je deze alleen maar ietsjes aan te passen op de functie waarop je solliciteert. Bij Careertrotter willen we de zorgen en spanning die om sollicitatiegesprekken heen hangt wegnemen, en daarom leggen we in twee stappen haarfijn uit hoe je competentiegerichte vragen herkent en hoe je deze beantwoordt.

Hoe herken ik een competentiegerichte vraag?

Dat is heel eenvoudig. Zodra vragen beginnen met:

  • Hoe zou je…
  • Wat zou je doen als…
  • Kan je omschrijven hoe je…

Weet je dat het om een competentiegerichte vraag gaat.

Wat willen ze horen?

Bij het beantwoorden van dit type vraag, geef je:

  • Uitleg over hoe je in de voorgestelde situatie zou handelen, met een stap-voor-stap antwoord.
  • Voorbeelden: baseer je antwoorden altijd op ervaringen bij je vorige werk. Geef daarbij aan om welk bedrijf het ging, wat de situatie was en hoe je je hieruit hebt gered. Belangrijk: dwaal niet af. Beschrijf stap-voor-stap hoe het precies ging.

Trotter Tip:

Geef altijd een voorbeeld, ook al wordt er niet naar gevraagd. De werkgever wil weten hoe je in het verleden met bepaalde situaties bent omgegaan. Dit is je kans om door middel van positieve ervaringen te laten zien wat je kan!

Wat kunnen ze vragen?

Dit verschilt per branche, en daarom hebben we, speciaal voor jou, voor elke branche een lijst met mogelijke competentiegerichte vragen opgesteld.

Wees niet langer bang voor competentiegerichte vragen. Met deze top tips en de hulp van onze ervaren recruiters, sleep jij die droombaan in het buitenland zo binnen!