Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe Gebruik Je Social Media Bij Het Zoeken Van Een Baan?

W1siziisijiwmjavmdivmjcvmjevndevmdivoty3l3nvy2lhbc0zmdy0nte1xzeyodauanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci4mdb4njuwxhuwmdnjil1d

Het zoeken naar een baan vindt tegenwoordig meestal online plaats. We kunnen vacatures vinden op vacaturesites, op bedrijfswebsites en ook tegenwoordig op social media. Social media begint steeds een grotere rol te spelen, niet alleen voor werkgevers, maar ook voor werkzoekenden zoals jij! 

Social media is jouw visitekaartje en de recruiters weten dat maar al te goed en bestormen regelmatig verschillende kanalen om nieuwe talenten te vinden.

Wil jij jouw kans vergroten om je nieuwe droombaan te vinden? Wees aanwezig en actief op social media! Hieronder lees je de meest handige tips over hoe jij social media het beste kan inzetten.

Wat deel je op social media en wat niet?

Wanneer jij solliciteert, reken er maar op dat recruiters en werkgevers jou eens zullen gaan checken op social media. Ze willen meer te weten te komen over je persoonlijkheid, hobbies, en interesses. Bedenk dus goed na, hoe je jezelf op social media wil presenteren!

Al die foto’s van die ruige studentenfeestjes van vroeger zijn natuurlijk een leuk aandenken aan je studententijd, maar denk je dat deze gezien moeten worden door je toekomstige werkgever? Waarschijnlijk niet, dit geldt natuurlijk ook voor je profielfoto! 

Op Facebook en ook op andere social media kanalen kan je zelf gelukkig bepalen welke informatie zichtbaar is voor anderen. Dit kan je aanpassen in je instellingen, zodat sommige foto’s alleen zichtbaar zijn voor jou en niemand anders of alleen je vrienden. Ook kan je bepaalde informatie afschermen, zoals je persoonlijke informatie en meer. 

Je profielfoto moet dus positief zijn en weerspiegelen wie je bent. Om te beginnen is het goed om je social media profielen bij te werken met een recente foto, je werkervaring, diploma’s, enz. Uiteraard is ieder social media kanaal anders. Een Facebook profiel mag minder formeel zijn dan een Linkedin-profiel.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die op social media zitten te klagen en discussies voeren over van alles. Wees hiermee voorzichtig, want je weet nooit of dit gezien en opgemerkt wordt door je toekomstige werkgever, het is ook geen goed idee om over je huidige werkgever te klagen. Er zijn genoeg mensen die kunnen navertellen dat dit totaal verkeerd kan uitpakken en dat is natuurlijk zonde.

Hoe gebruik je de diverse social media kanalen bij het zoeken van een nieuwe baan?

LinkedIn

Uiteraard is LinkedIn een van de belangrijkste social media kanalen om een leuke baan te scoren. Bedrijven plaatsen hier hun vacatures, recruiters struinen elke dag LinkedIn profielen af om te zoeken naar de perfecte kandidaat en jij kan ook LinkedIn in jouw voordeel gebruiken!

LinkedIn moet jij zien als je professionele visitekaartje, waarbij je natuurlijk aan toekomstige werkgevers kunt laten zien dat jij de juiste werkervaring bezit en bepaalde vaardigheden. Geef dit ook duidelijk aan en je hier de optie om je CV te uploaden. Plaats ook een professionele profielfoto. 

Je netwerk op LinkedIn is ook zeer belangrijk, dus focus je op de uitbreiding van je netwerk met relevante connecties, zoals bijvoorbeeld met mensen die werken bij het bedrijf waar jij graag wil werken. Volg ook zeker het bedrijf, als ze op zoek zijn naar een nieuwe werknemer zal je meestal als eerste op de hoogte zijn. 

Alleen een profiel aanmaken op LinkedIn en vervolgens afwachten totdat jij wordt benaderd voor een leuke baan is echt niet voldoende. Zorg ervoor dat je zelf ook actief bent op LinkedIn, deel relevante artikelen en blogs, sluit je aan bij relevante groepen en neem deel aan verschillende discussies. Hierdoor zal je jouw zichtbaarheid vergroten en sneller worden opgemerkt door mensen uit jouw branche.

Zet ook zeker alle relevante diploma’s en certificaten op een rijtje. Iedereen wil natuurlijk weten dat  je niet alleen hebt stilgezeten en hebt gewerkt aan kennis en je vaardigheden. Zeker in bepaalde branches zal dit een enorme invloed hebben! 

Facebook

Misschien dat Facebook een niet voor de hand liggende keuze is, maar Facebook kan ook zeker jou helpen met vinden van een leuke baan. 

Er zijn talloze Facebook groepen die specifiek het doel hebben om vacatures te plaatsen, veel werkgevers en recruiters zullen namelijk hun openstaande vacatures hier delen. Zo heb je gelijk de kans om te reageren op de verschillende vacatures en in gesprek te komen met de recruiters.

De meeste bedrijven hebben ook hun eigen Facebook pagina, dus volg de verschillende bedrijven waar jij graag aan de slag wil. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, maar ook interessante vacatures die beschikbaar zijn. 

Twitter

Twitter is ook een handige tool om een leuke baan te zoeken! Vooral het gebruik van hashtags is zeker een aanrader. Zoek je bijvoorbeeld op #vacature, dan krijg je gelijk een hele lijst aan tweets over vacatures. 

Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan en een paar tweets sturen met de oproep dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Vergeet hier niet om een paar hashtags 


Hopelijk weet je nu met onze tips hoe jij social media kanalen het beste in kunt zetten om die droombaan te vinden. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij de vacatures in het buitenland die wij hebben!