Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Wonen en Werken in Ierland: Belasting Betalen

W1siziisijiwmjavmdevmjqvmtqvmduvmzkvndc0l3rhegvziglyzwxhbmquslbhil0swyjwiiwidgh1bwiilci4mdb4njuwxhuwmdnjil1d


Denk je erover na om te gaan wonen en werken in Ierland? Je hebt besloten om te gaan wonen en werken in het prachtige Ierland. Het laatste waar je aan wil denken als je gaat werken in het buitenland, is hoeveel belasting je precies moet afdragen. Laten we eerlijk zijn, over je zuur verdiende centjes zou je het liefste zo weinig mogelijk belasting willen betalen en als er weer een blauwe envelop van de belastingdienst op de mat valt dan weet je hoe laat het is. Gelukkig staat het Ierse belastingstelsel bekend als een van de beste in Europa (zowel voor bedrijven als werknemers). 

In deze blog zullen wij jou uitgebreid vertellen hoe het belastingsysteem precies in elkaar zit, zodat je straks helemaal goed voorbereid bent en niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer je gaat werken in Ierland.

Hieronder staan ​​belangrijkste feiten op een rijtje over het Ierse belastingsysteem. 

Wat moet ik zelf regelen?

Wanneer je net bent aangekomen in Ierland, dan is het belangrijk dat je een aantal belangrijke zaken zo snel mogelijk gaat regelen. Hierdoor voorkom je frustraties en eventuele moeilijkheden voordat je gaat beginnen aan een nieuwe baan in Ierland

PPS-nummer

Een van de eerste dingen die je  moet regelen als je gaat werken in Ierland, is het aanvragen van je PPS-nummer (Personal Public Service Number). 

 • Een PPS-nummer kan je vergelijken met een BSN (Burger Service Nummer) en deze heb je nodig om o.a. jezelf te registreren bij de belastingdienst en om verschillende sociale uitkeringen te krijgen. 
 • Om een PPS aan te kunnen vragen moet je eerst een persoonlijke afspraak maken, deze kun je vantevoren al online boeken voordat je al in Ierland bent gearriveerd. 
 • Zodra je je PPS-nummer hebt ontvangen, dan moet je deze z.s.m. doorgeven aan je nieuwe werkgever. Zo voorkom je dat je gelijk al te veel belasting moet betalen, de zogenaamde emergency tax.


Tax Credit Certificate

Zodra je volledig bent geregistreerd bij de belastingdienst, ontvang je een tax credit certificate. Dit is eigenlijk een document waarin de belastingschijf en de heffingskortingen wordt vermeld waarop je recht op hebt dat jaar. Hierin wordt ook de USC (Universal Social Charge) tarieven en percentages weergegeven. USC is een extra belasting naast de Inkomstenbelasting die maandelijks worden ingehouden op je salaris. 

 • Vervolgens krijgt jouw werkgever een revenue payroll notification (RPN) - zo weten ze welke belasting en USC te berekenen wanneer jij je salaris ontvangt. 

Emergency Tax

 • Voor degenen die misschien nog wachten op een PPS-nummer om door te geven aan de werkgever - zal je te maken krijgen met emergency tax. Dit is waar een groter bedrag aan belasting zal worden afgetrokken van jouw inkomsten dan gebruikelijk. 
 • Dit kan ook gebeuren als de werkgever de RPN nog niet van de belastingdienst heeft ontvangen.
 • Maak je maar geen zorgen, als dit eenmaal is opgelost, krijg je deze teveel betaalde belasting terug.

Hoeveel belasting moet ik betalen in Ierland?


Zodra je gaat werken in Ierland, zal je je eerste salaris ontvangen- Door de werkgever zal er inkomstenbelasting op je salaris worden ingehouden. De inkomstenbelasting wordt hier PAYE (Pay As You Earn) genoemd. 

Houdt er rekening mee dat de hoogte van de belasting afhankelijk is van je inkomsten en persoonlijke omstandigheden. Iedereen heeft wisselende persoonlijke omstandigheden , daarom kunnen we je alleen vertellen wat het bruto salaris is en niet netto. Het netto salaris wat je gaat verdienen in Ierland zal je zelf moeten berekenen. 

Hieronder staan de PAYE belastingtarieven (2020) voor alleenstaanden en gehuwden:

Bijvoorbeeld: Je bent alleenstaande en verdient €40.000 bruto per jaar, dan moet je in totaal €8940 aan inkomenbelasting betalen. Hieronder zie je de berekening:

20% belasting over €35.300 = €7060

40% belasting over €4700 (40.000 - 35.300) = €1880

USC (Universal Social Charge)

wordt ook van het inkomen afgetrokken, Net Als bij PAYE is het bedrag wat je betaalt afhankelijk van hoeveel je verdient en de persoonlijke omstandigheden. 
Bijvoorbeeld als jouw inkomen 13.000 of minder is, dan hoef je geen USC te betalen.

Hieronder vind je het standaardtarief van USC (2019):

PRSI (Pay Related Social Insurance)

PRSI is een andere belasting die je terugziet op je loonstrook, elke keer wanneer je wordt betaald. Dit is jouw bijdrage aan het Ierse sociaal verzekeringsfonds en. Hiervan worden o.a. uitkeringen van betaald zoals: werkloosheidsuitkering. 


 • Hoeveel PRSI je elke maand moet afdragen is afhankelijk van hoeveel je verdient en in welke sector je werkt. 
 • De verschillende tarieven voor de PRSI worden “contribution classes” (premie categorieën) genoemd. De meeste werknemers vallen onder categorie A en moeten 4% van hun salaris aan PRSI afstaan.

Tax Credits

Elke werknemer heeft recht op tax credits, dit kun je zien als een soort belastingvoordeel op de inkomstenbelasting. Deze zijn onderverdeeld in:

 • Employee Tax Credit (werknemers)
 • Personal Tax Credit (persoonlijk)

Deze zijn elk €1650 waard (voor alleenstaanden). Dit betekent dat het belastingvoordeel in totaal €3300 bedraagt. Belasting wordt berekend als een percentage van je inkomen. De €3300 aan tax credits wordt automatisch van de belasting afgetrokken, zodat er berekend kan worden wat je uiteindelijk aan belasting moet afdragen.

Bijvoorbeeld:

Je bent alleenstaande en verdient een bruto jaarsalaris van €30.000.
Hierover moet je 20% belasting betalen: 30.000*20%= €6000

Je hebt recht op €3300 aan belastingvoordeel, dus dat betekent dat de totale inkomstenbelasting neerkomt op €6000 - €3300 = €2700 (op jaarbasis)

*Houdt rekening dat je nog PRSI en USC moet betalen.  

Je loonstrookje in Ierland 


Na de eerste paar weken gewerkt te hebben in Ierland zal je je eerste salarisstrookje ontvangen. Dit zal er anders uitzien dan je gewend bent en je zal je afvragen wat het allemaal betekent. 
Hieronder vind je een overzicht van alle termen die je op je loonstrookje vind en wat het allemaal betekent:

PRSI Class:

In welke PRSI categorie je valt bepaalt de hoogte van hoeveel PRSI je moet betalen. Er zijn in totaal 11 verschillende categorieën waaronder je kan vallen. The meerderheid valt onder categorie A. 

Weekly/Monthly cut-off:

Dit is het bedrag (wekelijks of maandelijks) wat je kan verdienen telkens wanneer je wordt betaald voordat het hogere belastingtarief (40%) wordt afgetrokken. Elke keer wanneer je je salaris wordt betaald, betaal je belasting tegen het standaardtarief van 20% tot je cut-off point.

PAYE:

Pay As You Earn is de naam van het Ierse belastingsysteem voor het aftrekken van inkomstenbelasting, USC en PRSI van je inkomen.

Tax Credit:

Je tax credits zijn het belastingvoordeel die de inkomstenbelasting verlaagt die je moet betalen. Ongebruikte credits worden gebruikt voor de volgende betaalperiode. 

Gross Pay:

Dit is het bruto salaris, dus het salaris wat je krijgt voordat de belasting wordt afgetrokken.

Net Pay:

Dit is het netto salaris wat je zal ontvangen, nadat de aftrek van inkomstenbelasting, PRSI en USC.  Omdat iedereens persoonlijke situatie anders is, kan Careertrotter niet vertellen wat precies het netto salaris zal zijn. Het is wel mogelijk om zelf online het netto salaris te kunnen berekenen met behulp van een rekentool

Deductions:

Dit is het totale bedrag dat in die loonperiode is afgetrokken.

Heb jij recht op belastingteruggave?

Als je gaat werken in Ierland dan heb je een grote kans dat je recht hebt op belastingteruggave aan het einde van het jaar. Dit kan misschien komen doordat je toch te veel belasting hebt betaald of dat je nog recht hebt op belastingvoordeel. 

Wat de reden ook is, je kan belastingteruggave rechtstreeks bij de Ierse belastingdienst aanvragen. Dit is een ingewikkeld proces, dus daarom raden we je aan om via Taxback.com je belastingteruggave aan te vragen. Zij doen al het werk voor jou en dat scheelt jou aan tijd en frustraties. 


De gemiddelde teruggave die een klant van Taxback.com ontvangt, is €1076, het is dus zeker de moeite waard om even hun een belletje te geven. 


Taxback.com heeft verschillende belasting experts die al het ingewikkelde papierwerk afhandelen en ervoor zorgen dat de terugbetaling gelijk op je rekening wordt gestort. 

Makkelijker kan niet!