Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Waarom Soft Skills Onmisbaar Zijn!

W1siziisijiwmjavmdevmjavmtqvmtmvntyvodkyl3nvznqgc2tpbgxzideuslbhil0swyjwiiwidgh1bwiilci4mdb4njuwxhuwmdnjil1d


De huidige arbeidsmarkt is de laatste jaren enorm veranderd mede door de digitale innovatie. Alles is of wordt geautomatiseerd en we worden constant doodgegooid met termen zoals: AI, Blockchain, etc. Hierdoor veranderen de beroepen en de banen ook inhoudelijk qua vaardigheden die vereist zijn. Hier praten we over hard skills, maar soft skills daarentegen zullen niet snel veranderen of verdwijnen. 

Weet je alles van IT en de nieuwste technologieën, maar kan je daarentegen niet goed samenwerken in teamverband? Dan is de kans groot dat veel leuke functies aan jouw neus voorbij gaan en dat is zonde. Tegenwoordig zijn hard skills niet meer voldoende voor een baan.

In deze blog leggen wij uit waarom soft skills zo belangrijk zijn,  en hoe jij deze kan verbeteren door te gaan werken in het buitenland!

Waarom soft skills nog steeds belangrijk zijn op de arbeidsmarkt?

Wat verstaan we onder soft skills? Hard skills zijn specifieke vaardigheden die je meestal d.m.v. een opleiding en/of training opdoet. Soft skills zijn persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden, zoals bijvoorbeeld: communicatieve vaardigheden, teamwork, creativiteit, empathie, sympathie en luistervaardigheden. 

Bij vrijwel elke baan heb je te maken met collega’s en/of klanten waarmee je regelmatig contact hebt. Daardoor is het voor de werkgever van belang om te kijken of je sociale vaardigheden goed zijn, zodat ze weten dat zowel interne communicatie als externe communicatie efficiënt en effectief verloopt. Hierdoor kijken steeds meer werkgevers naar jouw specifieke soft skills en of deze aansluiten op het profiel dat zij zoeken. Zo hadden we laatst iemand die op papier de perfecte kandidaat bleek voor een baan in de technische ondersteuning, maar die uiteindelijk werd afgewezen omdat hij niet de soft skills had die belangrijk waren voor deze werkgever. 

Volgens onderzoek van Deloitte zal in Australië ​in 2030, tweederde van alle banen afhankelijk zijn van soft skills. Grote kans dat we deze trend ook in de rest van de wereld zullen zien. Niet verwonderlijk dat steeds meer werkgevers meer naar soft skills, dan naar hard skills kijken. Het betekent niet dat hard skills minder belangrijk zijn geworden, maar hard skills zijn makkelijker aan nieuw personeel te leren in de vorm van training of coaching dan soft skills. 

Zeker als je gaat werken in het buitenland en in een internationale werkomgeving terecht komt, zijn soft skills cruciaal. In een internationaal bedrijf werk je bijvoorbeeld samen met collega’s die allemaal een andere taal, cultuur, normen en waarden hebben. Hierdoor is het niet altijd even makkelijk om binnen een internationaal team te werken. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel! Stel je open voor andere ideeën, luister naar je collega’s en klanten en zo kom je al een heel eind.  

Welke top 5 soft skills heb jij nodig?


Nu is natuurlijk de vraag welke soft skills jij precies nodig hebt op de huidige arbeidsmarkt. Aangezien Careertrotter een internationaal recruitment bureau is met meer dan 10 jaar ervaring, hebben wij een sterke relatie opgebouwd met verschillende internationale bedrijven door heel Europa. Hierdoor weten wij precies wat zij verlangen van kandidaten qua soft skills. Hieronder lees je de top 5 skills die door de werkgevers het meest gevraagd worden.

1. Teamwork

Hoe vaak ben je wel niet het woord teamplayer in een vacaturetekst tegengekomen? Vast wel regelmatig en dat is eigenlijk niet zo gek, want voor de meeste functies zal je in een teamverband moeten werken. Maar wat wordt er eigenlijk  bedoeld met een teamplayer? 
Als teamplayer sta je open voor ideeën van anderen, luister je goed en ben je hulpvaardig. Hiervoor zorg je voor een prettige samenwerking en zal het gehele proces soepel verlopen. 

2. Communicatieve vaardigheden

Uitstekende communicatieve vaardigheden staan nog altijd hoog op het lijstje van veel werkgevers. Of het nou gaat om goede communicatie tussen klanten of je collega’s, werkgevers moeten ervan kunnen uitgaan dat de kans op miscommunicatie klein is. We weten allemaal dat miscommunicatie voor grote problemen kan zorgen!

3. Organisatorische vaardigheden

Plan jij jouw dag en week tot helemaal in de puntjes en ziet jouw bureau er altijd netjes en geordend eruit? Dan ben je al goed op weg. Het is belangrijk dat je goed overzicht kan houden en wanneer het nodig is, dat je prioriteiten kunt stellen. Je zal goed moeten nagaan welke taken het meest urgent zijn. 

4. Oplossingsgericht

Vaak zal er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd worden hoe jij omgaat met problemen en deze kan oplossen. Het is belangrijk voor elke baan dat als er een probleem ontstaat dat je oplossingsgericht kan denken. Als er namelijk een probleem ontstaat, dan moet je niet bij de pakken neerzitten, want hier bereik je uiteindelijk niets mee en zal je zeker het probleem niet kunnen oplossen. Als je een oplossing kan bedenken, dan blijf je positief en denk je na over wat precies de beste oplossing is. 

5. Proactief

Een van de belangrijkste persoonlijke eigenschappen waar veel werkgevers naar op zoek zijn is een proactieve houding. Wacht niet af totdat er iets van je gevraagd wordt, maar kom zelf met initiatieven en nieuwe plannen. Zeker nu we in een wereld leven waar alles snel kan veranderen, is een proactieve houding noodzakelijk om om te kunnen gaan met veranderingen. Kijk vooruit naar de toekomst en onderneem actie! 

Boost jouw soft skills met een baan in het buitenland!

Ben je bang dat jouw soft skills nog niet helemaal voldoende zijn, dan is het een goed idee om te gaan werken in het buitenland. Dit is de perfecte kans om jouw sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Min of meer wordt je in het diepe gegooid en zal je binnen een korte tijd moeten wennen aan een nieuwe werkcultuur, andere normen en waarden en collega’s die ook weer allemaal een andere achtergrond hebben. Hierdoor ben je genoodzaakt om binnen een korte tijd jouw soft skills te gebruiken en deze ook te ontwikkelen. 

Naast dat je aan je soft skills kan werken, zal je ook je taalvaardigheid verbeteren, en vergeet niet dat werken in het buitenland een onvergetelijke ervaring zal zijn waarbij je de kans hebt om een nieuwe cultuur te ervaren en een nieuwe internationale vriendenkring zal opbouwen. Eigenlijk is het een win-win situatie waar je zeker geen spijt van zal krijgen!

Ben je na een tijdje werken in het buitenland klaar om weer terug naar huis te keren en een nieuwe baan te vinden? We weten zeker, dat je veel hebt geleerd en dat werkgevers vast en zeker onder de indruk zullen zijn. Vergeet ook zeker niet om deze nieuwe soft skills op je CV te zetten, want deze hebben een grote meerwaarde! 

Hopelijk heb je nu een goed inzicht kregen waarom soft skills zo ontzettend belangrijk zijn en welke het meest gevraagd worden. Ben je nog op zoek naar een interessante baan in het buitenland? Vergeet jezelf niet te registreren op de website!