Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

De 7 Grootste Fouten Tijdens een Sollicitatiegesprek

W1siziisijiwmjavmdevmtavmtuvndevmzivmzk5l2pvyibpbnrlcnzpzxcuslbhil0swyjwiiwidgh1bwiilci4mdb4njuwxhuwmdnjil1d

Het is zover, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor die oh zo felbegeerde baan. Dit is het moment waarop het aankomt, nu moet jij iedereen tijdens het sollicitatiegesprek overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de baan en dat is best wel spannend. Geen zorgen, want wij helpen jou bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek!

Ook al heb je vele sollicitatiegesprekken achter de rug, wellicht kunnen wij jou toch nog belangrijke tips meegeven zodat jij deze 7 grootste fouten kan voorkomen! 

1. Negatief praten over je oude werkgever

Dit is waarschijnlijk de meest gemaakte fout tijdens een sollicitatiegesprek. Niet iedereen begrijpt goed waarom het geen goed idee is als je negatief over je oude werkgever praat. Wanneer er gevraagd wordt: “Waarom ben je van plan om je huidige baan op te zeggen?” Zeg dan niet: “Mijn huidige baas is een vreselijke kerel” of “Ik krijg te weinig betaald”. Ook al is dit de waarheid, dit niet het moment om een boekje open te doen en alle frustraties te uiten over je werkgever. Dit komt vooral onprofessioneel over en ze zullen zich dan afvragen hoe jij je vervolgens zal gedragen als jij daar komt te werken. 

Deze vraag kan je wel beantwoorden op deze manier: “Bij mijn huidige werkgever werk ik al 2 jaar waar ik het erg naar mijn zin heb, maar er zijn geen doorgroeimogelijkheden, waardoor ik nu op zoek ben naar een nieuwe uitdaging.” Zo blijf je positief over je werkgever, maar laat je toch duidelijk blijken dat je een goede reden hebt om een nieuwe baan te zoeken. 

2. Je antwoorden niet kunnen onderbouwen

Wat er tijdens het sollicitatiegesprek ook gevraagd wordt, zorg dat je altijd je antwoord kan onderbouwen met voorbeelden. Bijvoorbeeld: “Wat zijn je sterke punten?” Geef hierop niet alleen een antwoord zoals: “Ik werk hard en ik ben een echte teamplayer.” Dit is een onvolledig antwoord, want hierbij willen ze graag weten, waarom dit  jouw sterke punten zijn. 

Geef duidelijke voorbeelden waaruit blijkt waarom dit jouw sterke punten zijn. “Ik ben een teamplayer, want bij mijn vorige werkgever moest ik een aantal projecten in goede banen leiden.” Het team bestond uit veel verschillende mensen die nog nooit eerder hadden samengewerkt, waardoor er in het begin veel discussies waren.” “Ik heb ervoor gezorgd dat er naar iedereen geluisterd werd en daardoor verliep de communicatie vervolgens tussen alle betrokken partijen soepel.” 

3. Geen duidelijke motivatie

Vaak wordt er gevraagd “waarom wil jij graag hier komen werken?”. Hierbij willen ze duidelijke motivatie van jou weten, dus kom niet met antwoorden zoals: “het salaris is goed.” Dit laat niet zien waarom jij specifiek voor dit bedrijf wil werken. Ze willen ook  weten of je goed bent voorbereid en kennis hebt over de kenmerken, geschiedenis, producten en diensten van het bedrijf.

Kom met een goed en concreet antwoord, zoals: “Ik wil hier graag werken, omdat dit bedrijf een open bedrijfscultuur heeft die mij motiveert en ook de vrijheid geeft om goede prestaties neer te zetten.” 

4. Te laat komen

Misschien ligt deze nogal voor de hand, maar nog steeds komen vele kandidaten te laat op hun sollicitatiegesprek. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat jouw kansen op een baan gelijk zijn verkeken als je te laat bent. Zit je vast in de file vanwege een ongeluk of een andere reden, bel dan even en zeg dat je te laat komt en biedt je excuses aan. Zo laat je een goede indruk achter en dan is het echt geen ramp als je een paar minuten te laat bent.

Toch is het handig om van tevoren rekening te houden met vertraging en een bus of trein eerder te nemen. 

5. Onvoorbereid zijn

Altijd wordt er gevraagd wat je weet van het bedrijf of wat de functie eigenlijk inhoudt en als je hier geen goed antwoord kan geven, dan maak je meteen een verkeerde indruk. Ze kunnen dan denken dat je eigenlijk geen interesse hebt in de baan. 

Neem de tijd om je goed in te lezen wat het bedrijf precies doet, hun missie, hoe zij zich onderscheiden van andere vergelijkbare bedrijven en natuurlijk de functie zelf. Als je goed voorbereid bent, dan zal jij alle vragen kunnen beantwoorden en zo laat je aan de potentiële werkgever zien dat jij daadwerkelijk interesse hebt in het bedrijf en de functie. 

6. Standaard antwoorden geven

Vergeet niet dat recruiters en HR managers al veel sollicitatiegesprekken achter de rug hebben, dus kom niet met dezelfde antwoorden als andere kandidaten. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf onderscheidt van anderen, waardoor je de kans vergroot om te worden aangenomen.

In andere woorden, als er gevraagd wordt: “Wat zijn je zwakke punten?”, geef dan niet een antwoord zoals: “Ik ben te perfectionistisch.” Dit is een standaard antwoord dat veel kandidaten geven, waardoor deze niet origineel is en zal je dus niet snel opvallen tussen de andere kandidaten. Als uiteindelijk een beslissing moet worden gemaakt wie uiteindelijk aangenomen wordt, dan kan je erop rekenen dat de kans bestaat dat je hierdoor afvalt. 

Wees origineel en oprecht met je antwoorden en maak zo indruk op de HR manager!

7. Onverzorgd uiterlijk

We hoeven je niet te vertellen dat een eerste indruk erg belangrijk is en dat een goed verzorgd uiterlijk zeker daarbij hoort. Ook als je bij een hippe startup gaat solliciteren, kan je beter niet opdagen in je kapotte spijkerbroek en je gympen, ook al kleden de medewerkers zich wel zo. Ook kleding wat gekreukt, vies, of onder de haren van je huisdier zitten, is een echte no go. 

Hopelijk hebben we je voldoende informatie en handige tips gegeven, zodat je deze fouten tijdens een sollicitatiegesprek kan voorkomen! Ben je nog op zoek naar een leuke baan in het buitenland? Vergeet je dan niet gratis aan te melden, zodat je altijd op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures.