Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe Wordt Sinterklaas in het Buitenland Gevierd?

W1siziisijiwmtkvmtevmjyvmtuvmdivntmvotm5l3npbnqgms5kuecixsxbinailcj0ahvtyiisijgwmhg2ntbcdtawm2mixv0

Sinterklaas, wie kent hem niet? Vroeger als kind keek ik uit naar pakjesavond! Zwarte Piet die ‘s avonds langskomt en hard op de deur bonst en een grote zak met cadeautjes achterlaat. Op school mochten we onze schoentje zetten en kwamen de Sint en Pieten langs alle klaslokalen en strooide massaal met pepernoten, het was een en al grote pret!

Het is bijna tijd is voordat de goedheilig man weer een bezoekje komt brengen aan Nederland en België, maar wist je dat er bijvoorbeeld vele andere landen zijn die ook op hun manier Sinterklaas vieren? Om helemaal in de stemming te komen nemen we een kijkje welke Sinterklaas tradities er in het buitenland gevierd worden. 

Geschiedenis van Sinterklaas

Wij denken misschien dat Sinterklaas oorspronkelijk uit Spanje komt, maar de Sint komt oorspronkelijk uit Turkije. Hij werd geboren als Nicolaas rond het jaar 280 in de stad Myra en was een bisschop die geld gaf aan de arme mensen in de stad. Niet alleen gaf hij geld aan de armen, maar volgens de legende verrichtte hij ook enkele wonderen. Hij zou bijvoorbeeld 3 vermoorde kinderen weer tot leven hebben gebracht en staat daarom sinds die tijd bekend als de beschermheilige van alle kinderen. 

Sinterklaas in Nederland en België

Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevierd, zo zijn er ook verschillen tussen Nederland en België. 

De naam Sinterklaas is trouwens alleen bekend in Nederland, in België en andere landen staat Sinterklaas bekend als Sint-Nicolaas. In Nederland is pakjesavond pas na de tweede wereldoorlog populair geworden (wegens de welvaart) en wordt gevierd op 5 december. Rond halverwege november komt Sinterklaas en zijn Pieten met de stoomboot aan in Nederland. Voor 5 december mogen de kinderen al hun schoen zetten. Meestal zit er in de schoen een wortel voor de paard van Sinterklaas, die Amerigo heet, en een mooie tekening voor de Sint en worden er enkele Sinterklaasliedjes gezongen. De volgende ochtend zijn de schoentjes gevuld met een klein cadeautje, pepernoten en snoepgoed. 

Op pakjesavond zitten alle kinderen in spanning af te wachten totdat Zwarte Piet hard op de deur klopt. Als je braaf bent geweest, dan wordt er een grote jute zak met cadeautjes voor iedereen achtergelaten. Alle stoute kinderen krijgen van Zwarte Piet de roe of worden in de zak van Sinterklaas mee terug genomen naar Spanje. 

Als de kinderen wat ouder zijn, worden er ook (grappige) gedichtjes bij de cadeautjes gedaan. Soms worden er surprises gemaakt.

In België komt de Sint ook aan met de stoomboot en zijn Pieten, alleen het paard van Sinterklaas wordt niet Amerigo, maar “Slecht Weer Vandaag” genoemd. In België kennen ze geen pakjesavond maar pakjesdag, en deze wordt in de ochtend van 6 december gevierd (de sterfdag van Sinterklaas) en de kinderen krijgen dan de cadeautjes. In België wordt Sinterklaas vooral gezien als een feest voor de kinderen en niet de volwassenen, terwijl in Nederland het een feest is voor het gehele gezin. 

Sinterklaas in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk wordt Sinterklaas net als in België gevierd op 6 december. Sinterklaas wordt hier Nikolaus of Nicolo genoemd. Terwijl in België en Nederland Sinterklaas hulp krijgt van de vriendelijke Pieten, krijgt de Sint hulp van Krampussen! De Krampussen zijn angstaanjagende uitziende duivels die elk jaar in december volwassenen en kinderen de stuipen op het lijf jaagt. Als je de foto hieronder bekijkt dan begrijp je waarom. 

krampus - sinterklaas in het buitenland

Elk jaar verkleden jonge mannen zich als Krampus en gaan vervolgens langs de deuren waarbij zij iedereen aan het schrikken maken. Daarbij maken ze veel herrie, want de gedachte die hierachter zit is om zo de kwade geesten te verjagen. 

Netals bij ons krijgen de brave kinderen cadeautjes van de Sint, maar in Oostenrijk krijgen de stoute kinderen de roe van de verschrikkelijke Krampus! Wees nou eens eerlijk, onze vriendelijke Pieten zou je toch niet willen verruilen voor Krampussen? Niet alleen in Oostenrijk ,maar ook in Tsjechië, Hongarije, Kroatië en Slovenië kennen ze de Krampus. 

Sinterklaas in Frankrijk

In Frankrijk wordt Sinterklaas niet zo uitbundig gevierd zoals bij ons het geval is. Alleen in het noorden van Frankrijk, sommige delen van Lotharingen en de Elzas vieren ze Sinterklaas oftewel "Saint Nicolas". Elk jaar vind er in elk dorp een stoet plaats ter ere van de goedheilig man. Iedereen zingt uit volle borst het lied “La complainte de Saint-Nicolas” om de Sint te verwelkomen. Alleen rijdt de Sint in Frankrijk niet op een wit paard, maar een ezel! Meestal vind er een spectaculaire vuurwerkshow plaats na de stoet.  

De Sint gaat langs elk huis om alle kinderen snoepgoed en cadeautjes te geven, maar de stoute kinderen krijgen de roe van “Père Fouettard”. Père Fouettard is letterlijk vertaald “vader roe”, deze man is meestal gekleed in een bruin of zwart gewaad, heeft een lange baard en een roede om stoute kinderen daarmee te slaan. 

Sinterklaas in Tsjechië 

Op 5 december arriveert de Sint in Tsjechië, de goedheilig man wordt hier Mikuláš genoemd. Hij arriveert niet zoals bij ons per paard, maar daalt neer op de Aarde via een gouden ladder vanuit de hemel - Sinterklaas is tenslotte al een hele tijd geleden overleden. 

Zodra de Sint arriveert vanuit de hemel, zal hij worden opgewacht door de duivel die Čert wordt genoemd. Gelukkig krijgt de Sint de hulp van een engel die hem beschermt tegen Čert. Het schijnt dat stoute kinderen door Čert worden meegenomen naar de hel, geen wonder dat vele kinderen in Tsjechië doodsbang zijn!

Zoals je ziet zijn wij niet de enige die SInterklaas vieren en heeft ieder land zijn eigen Sinterklaas tradities. Wil jij ook zelf deze tradities een keer meemaken? Kijk dan eens naar onze vacatures en ga werken in het buitenland