Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: Dublin vs Berlijn

W1siziisijiwmtkvmtevmtuvmtevndmvmtkvody3l2r1ymxpbib2cybizxjsawpulkpqryjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Dublin is nu mijn thuis, maar Berlijn heeft ook altijd hoog op mijn lijstje gestaan en andere expats zullen het vast met mij eens zijn. 

Berlijn is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid bij expats en kandidaten die willen wonen en werken in het buitenland. Dublin heeft ook zeker zijn charmes, dus welke van deze twee steden is nou de beste stad voor jou en je carrière? 

Er is maar een manier om daar erachter te komen, laten we deze 2 fantastische steden vergelijken op basis van de levenskosten en carrièremogelijkheden. 

Carrièremogelijkheden

Zowel Dublin als Berlijn hebben een geweldige carrièremogelijkheden, maar er zijn enkele verschillen. 

Berlijn staat bekend als de startup stad van Europa. Werken voor een startup heeft enkele voordelen voor je carrière. In een startup heb je meer verantwoordelijkheid en diversiteit, geen enkele dag zal hetzelfde zijn, perfect als je een uitdagende baan zoekt. Daarnaast zal je sneller kunnen doorgroeien. 

Mocht je op zoek zijn naar een baan in sales, dan moet je zeker overwegen om te gaan werken in Dublin. Alle grote namen zoals; Google, Microsoft en Oracle zijn hier gevestigd en hard op zoek zijn naar sales professionals. De vereisten voor de meeste sales vacatures liggen een stuk lager hier en bovendien kan je hier een beter salaris verdienen en sneller doorgroeien. 

Salaris

Het eerste wat je waarschijnlijk wil weten is hoeveel je kan verdienen in Dublin en in Berlijn. We hebben hieronder een overzicht wat het gemiddelde salaris is.


Je ziet dat als je gaat werken in Dublin je meer gaat verdienen dan in Berlijn, maar je moet eerst weten hoeveel je eigenlijk kwijt bent aan huisvesting, boodschappen, openbaar vervoer, vaste lasten, etc. Lees snel verder om een beter beeld te krijgen van de levenskosten in deze steden. 

Huisvesting

Laten we het eerst hebben over de grootste uitgavenpost: huisvesting.
In Dublin is de gemiddelde huurprijs per maand vrij hoog, de onderstaande tabel laat zien dat een 1 slaapkamer appartement ongeveer 1500 per maand kost in het centrum van Dublin. Als je gaat wonen en werken in Berlijn, dan ben je een stuk goedkoper uit, namelijk ongeveer 800 per maand. 


Natuurlijk kan je overwegen om je te vestigen buiten het stadscentrum, maar houd er dan wel rekening mee dat dit wel ten laste komt van het woon-werkverkeer. 

In Dublin komt het vaak voor dat je een huis deelt met anderen, vanwege de hoge huurkosten is dit wel een handige oplossing. Ook als je net aankomt in Dublin is dit de perfecte manier om snel een vriendenkring op te bouwen. Zij zullen je vast en zeker de beste tips geven over waar je de leukste restaurants, cafés en winkels kan vinden. Bovendien zijn de meeste huizen in Dublin gemeubileerd, dat scheelt een hoop stress en zorgen in het begin!

In Berlijn is de huur goedkoper, maar de meeste huizen zijn ongemeubileerd. Je zal daarom alle meubels zelf moeten aanschaffen als je hierheen gaat verhuizen. Soms kun je de meubels met korting overnemen van de oude huurder. 

Vaste Lasten

Aan de vaste lasten ontsnap je helaas niet, maar hoeveel je uiteindelijk kwijt bent per maand aan vaste lasten is o.a. afhankelijk of je gas of elektriciteit gebruikt. Verschillende energieleveranciers bieden een leuke korting aan nieuwe klanten in zowel Berlijn als in Dublin - Als je ervoor kiest bij dezelfde leverancier zowel gas als elektriciteit af te sluiten krijg je meestal extra korting.

Voor een appartement van 85 vierkante meter ben je gemiddeld de volgende kosten kwijt per maand aan vaste lasten:


Eten

We hebben een kleine selectie gemaakt van de alledaagse huishoudartikelen en de kosten daarvan. Deze kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk waar je precies boodschappen doet. Het is misschien een handig idee als je langs meerdere supermarkten gaat, zodat je de prijzen kan vergelijken. Openbaar Vervoer

Niet altijd is het handig om de auto te pakken (in Dublin is het zowat onmogelijk om een parkeerplaats te vinden in het centrum).

Hieronder vind je een handig overzicht van het plaatselijke openbaar vervoer, taxi en de gemiddelde prijs voor 1 liter benzine. 


Entertainment

Natuurlijk verschillen deze twee steden qua salaris, maar dit is natuurlijk niet de belangrijkste factor waarom je zou moeten wonen en werken in Berlijn of Dublin. Behalve dat er hard gewerkt moet worden is er ook ruimte nodig voor ontspanning. In beide steden valt er genoeg te beleven, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten: 


Berlijn heeft een eigenzinnige cultuur, een bruisend nachtleven, interessante geschiedenis en musea en veel meer. Er is geen enkele andere stad in Duitsland die zo divers is als Berlijn. Ontdek de hippe wijk Friedrichshain met de leukste winkeltjes, cafeetjes of bezoek op zondag de gezellige vlooienmarkt. Dit is een leuke buurt in Oost-Berlijn waar je gemakkelijk uren kan doorbrengen. Daarnaast zijn er nog vele andere hotspots in Berlijn die je moet bezoeken!

Zin om een avondje te gaan stappen in Berlijn? Ga dan eens langs bij de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg, een entertainment complex die over vele nachtclubs, restaurants, cafés en theaters beschikt. Aangezien je hier geen officiële sluitingstijden hebt kan je hier tot in de vroege uurtjes doorfeesten. 

Berlijn is de perfecte plek voor een lekkere vette hap! Je hebt hier bijna op elke hoek van de straat wel een kebabtent of Imbiss (snackbar) waar je een lekkere currywurst kan halen. 

Ben jij een natuurliefhebber? Dan ben je in Ierland op de juiste plek. Dublin is een bruisende stad die barst van de gezellige pubs en bovendien kan je net buiten de stad, het prachtige platteland en de prachtige kust ontdekken. Ben je nog nooit in Dublin geweest, dan moet je zeker een pint Guinness drinken in de beroemde Temple Bar. Daarnaast zijn er nog talloze andere pubs met traditionele ierse muziek waar je snel genoeg een babbeltje zal hebben met de locals. 

Wil je de drukke stad even ontsnappen? Ga dan langs een van de gezellige kustplaatsen die makkelijk vanuit Dublin te bereiken zijn met de DART. Howth en Bray zijn zeker een uitstapje waard. Ga lekker uitwaaien aan het strand en maak een fantastische wandeling langs de ruige kliffen.

Hopelijk heb je nu een beter overzicht van deze twee fantastische steden en wat je een beetje kan verwachten. Natuurlijk moet je zelf ook je eigen research doen voordat je een beslissing maakt, werken in het buitenland is tenslotte een grote stap die je gaat maken. Heb je je beslissing al gemaakt, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte baan! Bekijk snel alle vacatures.