Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Realistische Verwachtingen Wanneer Je Gaat Werken in Het Buitenland!

W1siziisijiwmtkvmtevmdgvmtuvmtavmdyvmza1l2lkzwetmtg4mdk3of85njbfnziwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq


Je hebt zin om een nieuw avontuur aan te gaan, dus heb je besloten om te gaan werken in het buitenland. Het is zeker een fantastische ervaring waar je nooit spijt van zal krijgen. Voordat je aan je avontuur kunt beginnen, moet je echter volledig voorbereid zijn op wat je precies kunt verwachten. Het komt regelmatig voor dat we kandidaten spreken die niet altijd realistische verwachtingen hebben van werken in het buitenland. 

Alles zal anders zijn dan je gewend bent. De sollicitatieprocedure, salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, werktijden, proefperiode en meer. Je zal hier rekening mee moeten houden om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Voor iedereen die overweegt om te gaan werken in het buitenland hebben we een paar handige tips die wij willen meegeven. We geven je een compleet inzicht in alle belangrijke zaken zodat je weet wat je precies kan verwachten!

De Sollicitatieprocedure

Laten we eerst bij het begin beginnen, je moet tenslotte eerst solliciteren voordat je gaat werken in het buitenland. Elk land kent wel een andere sollicitatieprocedure dan je gewend bent. Natuurlijk zal het sollicitatieproces ook verschillen per bedrijf waar je gaat solliciteren. 

In Duitsland zal je bijvoorbeeld veel geduld moeten hebben, omdat het gehele proces langer duurt. Waarom? Het is niet zo dat als je wil gaan werken in Duitsland dat het sollicitatieproces uit meer stappen bestaat, maar eigenlijk omdat alle beslissingen goed moeten worden gekeurd door meerdere afdelingen binnen het bedrijf. Daardoor kunnen sommige stappen van het sollicitatieproces meerdere weken in beslag nemen. Raak dus niet in paniek wanneer je 1 of 2 weken niets hoort van het bedrijf, dit is eenmaal de procedure. Ben je op korte termijn op zoek naar een nieuwe baan in het buitenland, dan kan je beter niet naar Duitsland gaan. 

Als je graag wil werken in Polen moet je rekening houden dat een medische keuring een verplicht onderdeel is van de sollicitatieprocedure. In Polen is het namelijk volgens de wet verplicht om een medische keuring te ondergaan voordat je aan de slag kan bij je nieuwe baan. Meestal wordt deze medische keuring een paar dagen van tevoren ingepland.

In Ierland verloopt alles vrij vlot en kan je al binnen 2 weken aan de slag. Het is wel belangrijk om te weten dat ze altijd naar referenties vragen, dus zorg ervoor dat je dit van tevoren al geregeld hebt. Ook verwachten recruiters of HR managers tijdens het sollicitatiegesprek om voorbeelden. Dit noemen we competentiegerichte vragen, waarbij de werkgever wil zien welke vaardigheden je bezit. Je kan deze vragen makkelijk herkennen doordat ze meestal zo beginnen:

  • Hoe zou je…
  • Wat zou je doen als…
  • Kan je omschrijven hoe je…

Hierbij is het belangrijk dat je goede voorbeelden noemt zodat het bedrijf precies weet hoe je bepaalde situaties in het verleden hebt aangepakt. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Wanneer je voor het eerst gaat werken in het buitenland, zal je snel genoeg merken dat niet elk land dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden heeft als Nederland of  België. Er zijn regelmatig kandidaten die compleet verbaasd zijn wanneer ze in een ander land geen reiskostenvergoeding of een 13e maand krijgen. Natuurlijk zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk, maar wanneer je een hoger salaris ontvangt zijn die extra’s dan echt een knelpunt? 

In Griekenland en Portugal heb je volgens de wet recht op een 13e en 14e maand. In Ierland en Duitsland is het volledig afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Het bedrijf kan bijvoorbeeld je zorgverzekering betalen, heb je een mooi pensioenplan, extra vakantiedagen en nog meer. Focus je dus niet zo erg op de extra’s maar kijk eerder naar het totaalplaatje qua verdiensten. 

Proefperiode

Proefperiodes zijn ook in elk land weer anders. Je bent misschien 3 maanden gewend, maar dit kan ook langer zijn wanneer je gaat werken in het buitenland. In Ierland kan dit namelijk variëren van 3 tot 12 maanden, meestal duurt deze 6 maanden. Als je gewoon je best doet en gekke dingen uithaalt dan zullen deze 6 maanden geen enkel probleem moeten zijn! 

Salaris

Ook het salaris wat je gaat verdienen in het buitenland zal nogal kunnen verschillen. Je zal bijvoorbeeld als je gaat werken in Portugal niet hetzelfde salaris verdienen zoals je gewend bent in Nederland. Je hebt namelijk te maken met levenskosten die een stuk lager liggen. In Nederland zijn de levenskosten vrij hoog vergeleken met landen zoals Portugal, Griekenland of Spanje. Logisch dat daardoor ook het salaris in Nederland hoger ligt. 

Wij raden daarom iedereen aan om eerst goed onderzoek te doen naar de levenskosten van het land waar je wil gaan werken om een beter beeld te krijgen wat je zou moeten verdienen om te kunnen overleven. 

Dit waren onze belangrijkste tips, hopelijk heb je nu een beter inzicht in wat je precies kunt verwachten voordat je gaat werken in het buitenland. Ben je nog op zoek naar een leuke baan in het buitenland, dan kan je altijd contact met ons opnemen!