Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe overleef jij je opzegperiode?

W1siziisijiwmtkvmtevmjivmtmvmdavndivndk4l2zydxn0cmf0aw9ulkpqryjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq


Je hebt ontslag genomen bij je huidige baan, omdat je een betere baan hebt gevonden of misschien dat je er helemaal genoeg van had. Wat de reden ook is, je moet nog wel je opzegperiode doorkomen. Omdat je binnenkort je baan gaat verlaten betekent niet dat je deze tijd moet gaan gebruiken om te laat op je werk te komen of dat je achterover kan leunen en de kantjes eraf kan lopen. 

Dit is een belangrijke tijd voor jou en je carrière waarin je kan laten zien dat je een goede werknemer bent aan je huidige, maar ook aan je toekomstige werkgever. 

Als je nu de kantjes er vanaf gaat lopen dan kan je een goede referentie van je baas wel vergeten en dat is natuurlijk zonde. Zeker als je gaat werken in Ierland, zijn referenties vereist! In deze blog geven wij je handige tips hoe jij het beste deze periode kan doorkomen en het beste eruit kan halen. 

Hoe lang is mijn opzegtermijn?

Ten eerste is het belangrijk hoe lang precies je opzegtermijn is, dit is verschillend per land en ook per bedrijf. Hieronder heb je een handig overzicht per land en de gemiddelde lengte van het opzegtermijn. 


Als je niet precies weet hoe lang je opzegtermijn is, check dan je contract waarin dit vermeld staat. 

Ongeacht hoe lang de duur is van je opzegtermijn, zorg ervoor dat je deze tijd goed gebruikt en dat je je beste beentje voorzet voordat je gaat beginnen aan je nieuwe baan. 

Top tips voor je opzegperiode


Aanwezigheid en punctualiteit is belangrijk

Omdat je bijna weg gaat betekent niet dat dit een excuus is om te laat te komen op je werk of hier en daar een dag vrij te nemen. We kunnen begrijpen dat je een houding hebt van “ik ga toch bijna weg”, maar bedenk hoe deze houding zal overkomen op je huidige en nieuwe werkgever. Wil je echt bekend staan als degene die altijd zich “ziek” meldt? Blijf altijd professioneel. 

Blijf professioneel

Er zal vast een goede reden zijn waarom je hebt besloten om je huidige baan op te zeggen. Of je nou niet kon opschieten met je collega’s, baas of dat er geen doorgroeimogelijkheden waren, wat de reden ook is, blijf professioneel en houdt de ergernissen en frustraties vooral bij jezelf. 

Ga dus niet je frustraties afreageren op social media of elders, je weet namelijk nooit of dit slecht kan uitpakken en voor problemen kan zorgen in de toekomst, het laatste wat je wil is een slechte reputatie opbouwen. Wie weet dat je ooit weer met je baas of een van je collega’s moet samenwerken, de bedrijfswereld kan ten slotte kleiner zijn dan je denkt. 

Deel jouw kennis

Het is wel zo netjes dat je de kennis die je hebt opgedaan deelt met degene die jouw baan straks zal gaan overnemen. Zo zorg je ervoor dat er een soepele overgang plaatsvindt en dat zal zeker door iedereen gewaardeerd worden. Deel ook eventuele handige tips en kennis met je manager die deze misschien goed zal kunnen gebruiken in de toekomst.


Bedank iedereen

Misschien heb je de neiging wanneer je laatste werkdag is aangebroken om daarna zo snel mogelijk te vertrekken. We kunnen dit zeker begrijpen als je jouw baas,manager of enkele van je collega’s niet kan trekken, maar het is niet netjes als je gewoon weg gaat zonder iedereen te bedanken en gedag te zeggen. Houdt een korte speech waarin je vermeldt dat je enorm veel geleerd hebt van iedereen 

Je best blijven doen

Je hebt een nieuwe baan in de pocket en dat is natuurlijk geweldig om naar uit te kijken, maar tot die tijd is het verstandig dat je nog steeds je best zal blijven doen in je huidige baan. Wellicht dat je het moeilijk vindt om de motivatie op te brengen en de neiging hebt om de kantjes er vanaf te lopen. Dit zal echter niet onopgemerkt blijven bij je collega’s en manager en je wil toch niet op het matje worden geroepen?

Bovendien als je gemotiveerd blijft, een positieve houding hebt en gewoon hard werkt zal iedereen dit enorm waarderen. Tenslotte duurt het niet lang meer totdat je aan de slag gaat bij je nieuwe baan, dus nog even volhouden!

Heb je voldoende tips? Of zoek je nog meer handige sollicitatietips? Careertrotter heeft het allemaal. Mocht je op zoek zijn naar een leuke baan, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij onze vacatures in het buitenland