Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het Buitenland: Do’s & Don'ts

W1siziisijiwmtkvmtavmtgvmtqvmtkvmjevmzg3l2vtb3rpb25zltm3mtizof85njbfnziwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Denk je erover na om te gaan werken in het buitenland of misschien heb je die leuke baan in het buitenland al gescoord en ben je op zoek naar handige tips voordat je vertrekt?

Een fantastisch avontuur staat jou straks te wachten, maar alle gewoontes die je thuis gewend bent kan je misschien in het buitenland beter achterwege laten. We hebben speciaal voor jou een handige lijst opgesteld met alle Do’s & Dont’s wanneer je gaat werken in het buitenland!

Als je deze lijst van praktische tips goed doorneemt en onthoudt dan kan er werkelijk niets misgaan, alhoewel je vliegtuig missen zou misschien niet zo handig zijn! 

Don'ts


Regel niet alles op het laatste moment

Er moeten zeker een aantal belangrijke dingen worden geregeld voordat je eindelijk gaat beginnen aan je nieuwe avontuur. Zeker in het buitenland zal misschien niet alles vlotjes verlopen zoals je thuis gewend bent. Maak een checklist met alle belangrijke dingen die moeten worden geregeld zoals accommodatie, zorgverzekering, in- uitschrijven bij de gemeente, bankrekening openen en ga zo maar door. Onderschat zeker niet de hoeveelheid wat er gedaan moet worden en regel niet alles pas op het laatste moment! Hierdoor voorkom je dat je enorm gaat stressen, omdat er nog zoveel gedaan moet worden.

Cultuurverschillen

Natuurlijk zal je rekening moeten houden met cultuurverschillen die je zal ervaren wanneer je gaat werken in het buitenland. Misschien dat je thuis gewend bent om altijd heel direct te zijn met iedereen, dit kan in het buitenland verkeerd uitpakken en zelf onbeleefd overkomen.

Het is beter om een open houding te hebben en afwachten wat anderen doen. Het is misschien een beetje wennen, maar al snel genoeg zal je de verschillende gewoontes van je nieuwe woonplaats al snel onder de knie krijgen. Lees je ook in voordat je vertrekt naar het buitenland, dan ben je in ieder geval op de hoogte van de lokale gebruiken en als je een paar woordjes in de lokale taal spreekt dan zullen de locals zeker snel onder de indruk zijn.

Kom niet te laat op je eerste werkdag 

Het is zover! Na een aantal dagen of weken na aankomst heb je je eerste werkdag bij jouw nieuwe baan. Dit is natuurlijk heel erg spannend. Dit klinkt logisch, maar kom niet te laat op je eerste werkdag. Je wil natuurlijk niet gelijk een verkeerde indruk maken wanneer je pas net begint. Het is beter dat je te vroeg aankomt dan te laat, dus pak eerder de bus, tram of metro zodat je zeker weet dat je op tijd bent! 

Do’s


Leer de taal 

Je gaat natuurlijk niet wonen en werken in het buitenland, omdat je alleen maar wilt uithangen met andere Nederlandstaligen. Het is juist een geweldige mogelijkheid om een vreemde taal te leren! Bovendien zal je sneller aanspraak hebben met de lokale bevolking die niet altijd Engels kunnen spreken. Neem zeker een pocketwoordenboek mee, geloof ons deze zal wel eens goed van pas kunnen komen!

Verken de buurt 

Voordat je aan de slag gaat bij je nieuwe baan in het buitenland is het aan te raden dat je eerst goed de buurt leert te verkennen. Zo zorg je ervoor dat je niet verdwaalt en te laat komt op je eerste werkdag. Nog een bijkomend voordeel is dat je erachter komt hoe het openbaar vervoer precies in elkaar zit en leer je ook snel waar de leukste cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes zitten. 


Maak vrienden met de lokale bevolking

Je gaat natuurlijk niet naar het buitenland verhuizen om de toerist uit te hangen, maar om uiteindelijk een van de locals te worden. Bovendien weet de lokale bevolking de beste en mooiste plekjes te vinden en weet zo de toeristenmassa te vermijden. Gooi je charmes in de strijd en je zal binnen no-time volledig geïntegreerd worden. 

Neem initiatief

In jouw nieuwe baan in het buitenland wil je natuurlijk een goede indruk maken. Als je initiatief neemt op je werk, dan waardeert iedereen dat. Wacht nooit af totdat er iets van je gevraagd wordt, maar neem het initiatief! Kom met nieuwe ideeën en neem een proactieve houding aan. Waar je ook gaat werken in het buitenland, dit zal altijd worden gewaardeerd en doet werkelijk wonderen voor je carrière. 

Houdt rekening met het klimaat

Of je nou gaat werken in Ierland, Portugal of ergens anders, je zal altijd rekening moeten houden met het klimaat. Wees dus goed voorbereid en doe je eigen research naar het land voordat je vertrekt. In Ierland bijvoorbeeld kan het gunstig zijn dat je altijd een paraplu of een goede regenjas meeneemt. Als je gaat werken in Portugal is die dikke winterjas waarschijnlijk overbodig. Zo voorkom je dat je je koffer vol gaat proppen met onnodige kleding die je uiteindelijk niet nodig hebt! Zo bespaar je extra ruimte in je koffer om wat extra stroopwafels mee te nemen.
 
Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen met alle do’s en dont’s als je gaat werken in het buitenland. Lees ze allemaal nog goed door voordat je vertrekt zodat je helemaal voorbereid en klaar bent voor een gloednieuw avontuur in het buitenland!