Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

De beste tips voor de perfecte elevator pitch!

liften - elevator pitch

De beste tips voor de perfecte elevator pitch!

Het is zover, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor die felbegeerde baan. Tijdens het gesprek wordt meestal gevraagd: “vertel eens wat over jezelf”

Het is niet de bedoeling hier dat je een lang verhaal verteld over waar je precies bent geboren en je favoriete vakantieland. Hier is het de bedoeling dat je jezelf in een korte tijd (ongeveer 1 minuut) zo goed probeert te verkopen, oftewel de zogenaamde "elevator pitch"

Dit is lastiger dan je denkt en vergt enige voorbereiding. We leggen je precies uit wat deze elevator pitch precies inhoudt en geven je de beste tips zodat je goed voorbereid bent!

Wat houdt de elevator pitch precies in?

Waarom heeft het eigenlijk de naam elevator pitch? De naam geeft de tijdsduur weer van de lift die van de bovenste verdieping naar de onderste verdieping gaat, wat ongeveer zo’n 1 minuut duurt. 

In deze korte tijd moet jij proberen iedereen ervan overtuigen waarom jij de meest geschikte persoon bent voor de baan. Hier leg je vooral de nadruk op de vaardigheden die jij bezit die aansluiten op de vacature. Je probeert namelijk hen te overtuigen dat jij de juiste skills bezit voor deze baan. Laat ook duidelijk blijken wat jouw doelen zijn, wat wil je precies bereiken?

Wanneer moet jij de elevator pitch houden?

Er zal niet letterlijk gevraagd worden naar de elevator pitch, dus zal je zelf moeten nagaan bij welke vragen je deze elevator pitch kunt toepassen. Je kan deze vragen vrij makkelijk herkennen doordat ze meestal zo beginnen:

 • Vertel eens wat over jezelf
 • Wie ben je en wat doe je precies?
 • Vertel wat over jezelf wat niet op je cv staat

Probeer het te zien als een soort verkooppraatje waarbij jij jouw vaardigheden en kennis probeert te verkopen en zo de recruiter of HR manager te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de baan. Ook kan je hier je ambities en doelen benoemen, het laat namelijk zien dat je in je carrière wilt groeien. 

De 6 beste tips voor de perfecte elevator pitch!

Nu je een goed idee hebt van wat de elevator pitch precies inhoudt is het tijd om deze nu goed voor te bereiden. We hebben enkele handige tips die goed van pas kunnen komen!

 1. Houdt het kort en krachtig! Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zorg ervoor dat je pitch ongeveer een minuut duurt. Iedereen heeft wel de neiging om sommige dingen uitgebreidt toe te lichten of op een dwaalspoor terecht te komen. Oefen je pitch een paar keer en zorg ook dat je tijd goed bijhoudt! 
 2. Kijk eerst goed naar de functiebeschrijving van de vacature voordat je pitch gaat voorbereiden. Zo kan je namelijk de specificaties precies afstemmen op jouw kwaliteiten in je pitch. 
 3. Zie je pitch als een soort tijdlijn. Wat deed je eerst, waar ben je nu mee bezig, wat wil je doen in de toekomst? Natuurlijk moet je dit relevant maken voor de functie waarop je solliciteert.
 4. Practice makes perfect! Oefen je pitch voor familie en/of vrienden en die kunnen je feedback geven waardoor je je pitch nog kunt aanpassen of verbeteren. 
 5. Vertel je pitch met enthousiasme. Je probeert natuurlijk jezelf te verkopen en daarbij is een gezonde dosis enthousiasme voor nodig voor extra overtuigingskracht. Geloof in jezelf!
 6. Zorg ervoor dat je niet te snel praat! Neem rustig de tijd en zorg ervoor dat iedereen je kan verstaan.  

Voorbeelden van een elevator pitch

We hebben een paar voorbeelden op een rijtje gezet zodat je een duidelijk beeld hebt van hoe ongeveer een elevator pitch in elkaar zit. 

 1. Ik ben onlangs afgestudeerd aan de universiteit met een bachelors in communicatie. Ik werkte aan de universiteitskrant als verslaggever en uiteindelijk als redacteur van de kunstsectie. Ik ben op zoek naar een baan die mijn vaardigheden als journalist aan het werk zet.
 2. Ik ben een human resources-professional en heb 10 jaar ervaring met een sterke staat van dienst met het identificeren en werven van toptalent voor management. Momenteel ben ik op zoek naar een uitdagende baan waarbij ik mijn vaardigheden kan inzetten

We hebben ook een handig sjabloon wat je zelf kan invullen:

Na [Aantal jaren] ben ik afgestudeerd aan [universiteit/school] en ontving ik een [Cert / Bachelors / Masters / PHD] in [Jaar]. Van daaruit ben ik de laatste [X jaar] gegroeid binnen [naam van bedrijf].
Ik ben hier nu [de functie] waar ik me specialiseer in [het vakgebied] en momenteel bezig ben met [interessante statistieken invoegen / iets gericht op de taakspecificatie].

Zo, dit waren onze beste tips voor de elevator pitch en hopelijk heb je er wat aan voor jouw volgende sollicitatiegesprek. Neem ook eens een kijkje bij de andere sollicitatietips die Careertrotter heeft!