Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

De 9 beste tips om succesvol te netwerken

netwerken - de 9 beste tips om succesvol te netwerken

Je zult merken dat veel recruiters, loopbaanbegeleiders, zelfs je vrienden en familie zeggen dat er macht is in een sterk netwerk. Als je namelijk een goed netwerk kan opbouwen en onderhouden kan het zomaar gebeuren dat het je interessante kansen kan opleveren. Maar dan is de vraag natuurlijk: “Hoe bouw je een netwerk op?” en ook “Hoe kan ik het beste netwerken?”.

Ik heb al verschillende netwerkevenementen voor Careertrotter georganiseerd en ben ik inmiddels een beetje een expert geworden ben op het gebied van netwerken. Ik deel graag deze kennis over hoe je dit het beste kunt aanpakken en deel daarom de 9 beste tips!

Kom op tijd!

Meestal duurt een netwerkevenement enkele uren, maar dat betekent niet dat je kan opdagen wanneer je wilt. Waarom? Als je namelijk op tijd of zelfs een beetje te vroeg komt opdagen heb je namelijk de kans om kennis te maken met de organisator van het evenement en misschien kan hij/zij je nog eens wat handige tips/informatie geven.

Wat is je doel?

Voordat je naar een netwerkevenement gaat moet je eerst een doel vaststellen. Wat wil je precies bereiken op dit netwerkevenement? Wil je een netwerk opbouwen, ben je op zoek naar een nieuwe baan of misschien wil je gewoon kijken wat precies een netwerkevenement in houdt. Als je een duidelijk doel in gedachten hebt dan is de kans groter dat je bereikt waarvoor je naar het evenement kwam.  

Wees goed voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zodra je weet welke bedrijven, recruiters of deelnemers naar het netwerkevenement komen, is het tijd om je research te doen en aan de voorbereiding te werken. Probeer nuttige achtergrondinformatie te vinden op LinkedIn of via Google die je vervolgens goed kan gebruiken tijdens het evenement. 

Dress to impress 

Onderschat nooit de kracht van een goede outfit! Netals op een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk ook een goede indruk maken op een netwerkevenement. Je hoeft niet perse in een pak te verschijnen, maar zorg er wel voor dat je een beetjes netjes en verzorgd eruit ziet, dus draag geen sneakers of jeans met gaten erin (hoe modieus het ook is).   

Neem iemand mee

Tenzij je een sociaal dier bent en makkelijk een praatje maakt met iedereen, kan je ook iemand meenemen. Niet iedereen vind het prettig om op vreemden af te stappen en een gesprek te voeren. Over het algemeen als je met iemand samen gaat zal je je meer op je gemak voelen en minder nerveus zijn. Vergeet ook niet dat je zeker niet de enige bent die nerveus is! 

Onderschat nooit een glimlach

Lichaamstaal is heel belangrijk. Zonder dat we het ons realiseren is 93% van de communicatie non-verbaal.
Zoals we allemaal weten, kan je best zenuwachtig zijn voordat je naar een netwerkevenement gaat, en anderen kunnen dat makkelijk bespeuren via onze lichaamstaal. Ik weet wel dat ondanks dat je nerveus bent een kleine glimlach je veel kan bereiken. Ook al ben je nerveus, met een glimlach op je gezicht laat je toch aan anderen zien dat je makkelijk aanspreekbaar bent en dan zal je ook sneller en gemakkelijker contact maken met iemand! 

Oefen je elevator pitch

Zorg ervoor dat je een goede elevator pitch voorbereidt. Zeker op een netwerkevenement ontmoet je veel mensen binnen een korte tijd. Daarom is het van belang dat je deze tijd goed benut. De elevator pitch zorg je ervoor dat je binnen ongeveer 1 minuut verteld wie je bent, wat je doet en wat je te bieden hebt. Min of meer probeer je jezelf te verkopen en zo indruk te wekken bij iedereen. 

Visitekaartjes

Heb je interessante mensen ontmoet op een netwerkevenement waar je graag in contact mee wil blijven? Zorg ervoor dat je na een gesprek altijd je visitekaartje geeft. Zo kunnen zij na afloop contact met je opnemen. Het is ook altijd een goed idee om het visitekaartje van hen te vragen en misschien deze persoon toe te voegen aan je LinkedIn connecties. 

Follow-up

Je hebt verschillende interessante gesprekken gevoerd tijdens het netwerkevenement. Nu is het tijd om in contact te blijven met deze mensen en deze toe te voegen aan je professionele netwerk. Na het netwerkevenement kan je een kort berichtje via LinkedIn of per e-mail sturen en even kort vermelden dat het fijn was om kennis te maken en dat je graag een keer wilt afspreken. Je moet altijd gelijk actie ondernemen, want zo loop je namelijk niet het risico dat de persoon jou vergeet.


Dit waren mijn top 9 beste tips om succesvol te netwerken. Probeer deze tips uit, pas deze desnoods aan en hopelijk kan je jouw netwerk binnen no-time uitbreiden. Heel veel succes gewenst!