Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt

verdrietig gezicht - leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarktLeeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt in Nederland en België speelt nog steeds een rol en is helaas een groot probleem. De economie draait goed en er is zelfs sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks deze krapte zijn er alsnog 50 plussers die geen baan kunnen vinden en werkloos zijn. Logisch dat wij regelmatig van potentiële kandidaten de vraag krijgen of zij überhaupt in aanmerking komen voor een van onze vacatures in het buitenland vanwege de leeftijd. Careertrotter heeft vele kandidaten boven de 50 jaar geholpen aan een leuke baan in het buitenland! Onze klanten in het buitenland kijken niet naar de leeftijd, maar naar de motivatie en de werkervaring die de kandidaten met zich meebrengen. Ben je op zoek naar een leuke baan, wij helpen je graag verder ongeacht de leeftijd!

Werkloosheid ondanks krapte op de arbeidsmarkt

Leeftijdsdiscriminatie en krapte op de arbeidsmarkt, het is eigenlijk schandalig dat terwijl de pensioenleeftijd is verhoogt en alsnog vele werkgevers weigeren om ouderen aan te nemen. Het wordt lastig om een nieuwe baan te vinden wanneer je 45 jaar of ouder bent. Geregeld krijgen ze van werkgevers excuses te horen dat ze niet geschikt zijn omdat ze bijvoorbeeld overgekwalificeerd zouden zijn. Grote onzin, want in feite denken deze werkgevers nog steeds dat oudere werknemers te duur of niet flexibel zouden zijn. Het is een stereotype wat door werkgevers gecreëerd is en waar velen zich aan vastklampen.

De overheid probeert leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan door bijvoorbeeld het aantrekkelijk te maken voor werkgevers om ouderen aan te nemen. De overheid geeft bijvoorbeeld een tegemoetkoming in loonkosten, maar alsnog benadelen werkgevers ouderen en blijven deze werkeloos. Deze overheidsregelingen zijn dus absoluut niet effectief. Deze groep komt moeilijk aan een baan en blijft vaak jaren werkloos. Geen wonder dat men hiervan radeloos wordt en geen hoop heeft om weer werk te vinden. Vandaar dat regelmatig kandidaten naar aanleiding van onze vacatures in het buitenland ook aan ons vragen of ze gezien hun leeftijd in aanmerking komen voor een baan. Gelukkig zijn er genoeg werkgevers in het buitenland die wel interesse hebben om deze mensen aan te nemen.

Werken in het buitenland

Bij Careertrotter benadelen wij niemand op basis van leeftijd, geslacht, opleiding en dergelijke. Wij kijken puur naar wat voor werkervaring je hebt en je motivatie en de klanten waarmee wij werken denken precies hetzelfde hierover. Daarom hebben wij vele ouderen zonder problemen aan een baan in het buitenland geholpen. Wij hebben een kandidaat zelfs drie keer aan een baan geholpen.

Er is een grote vraag in het buitenland naar Nederlandstalige medewerkers en die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Werken in het buitenland is überhaupt voor velen een grote stap om te maken en is zeker niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig bieden de meeste bedrijven een relocatie pakket aan zodat het iets gemakkelijker wordt om deze stap te maken. Vanwege dit tekort aan Nederlandstalig personeel zijn onze internationale klanten veel flexibeler en richtten zij zich op kandidaten met de juiste motivatie, instelling en ervaring. Soms is ervaring niet vereist en zal de werkgever eerst een training aanbieden van enkele weken zodat je helemaal klaar wordt gestoomd voor jouw nieuwe baan in het buitenland!

Daarnaast zijn er ook werkgevers die werknemers zoeken met jaren ervaring in een bepaalde sector of industrie, waarvoor de jongeren niet in aanmerking kunnen komen. Onlangs nog was er een klant in Dublin die specifiek iemand zocht met jarenlange ervaring in software sales. Dus, er zijn zeker een aantal vacatures in het buitenland waarvoor specifieke vaardigheden vereist zijn die bijvoorbeeld afgestudeerde jongeren niet beheersen. 

Overigens is loyaliteit nog een factor die belangrijk is voor bedrijven. Loyale medewerkers dragen namelijk op grote schaal bij aan de productiviteit van het bedrijf. Wanneer er sprake is van een groot personeelsverloop dan heeft dit ook gevolgen voor een bedrijf. Het kost veel tijd en geld om weer nieuw geschikt personeel te vinden en ook om deze weer vervolgens in te werken. Vandaar dat ze op zoek zijn naar werknemers die kunnen laten zien dat ze geen “jobhopper” zijn, dit lijkt een veelvoorkomend fenomeen bij jongeren. Ook recruiters kijken hier ook kritisch naar wanneer je jouw CV doorstuurt. 

Kortom, kom je niet of moeilijk aan een baan in Nederland of België, dan kan je zeker werken in het buitenland overwegen. Er zijn genoeg vacatures in het buitenland en onze recruiters bij Careertrotter helpen je graag bij het zoeken naar de perfecte baan!