Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

De Ultieme Checklist voor Werken in het Buitenland!

checklist - checklist voor werken in het buitenland

Je bent bijna klaar voor jouw nieuwe avontuur in het buitenland. Die leuke baan is in de pocket, maar dan ben je er nog niet. Er moeten natuurlijk nog wel een aantal belangrijke dingen worden geregeld voordat je kunt gaan wonen en werken in het buitenland. Hoe zit het precies met je zorgverzekering, AOW, uitkering en heb jij je al uitgeschreven bij de gemeente? Gelukkig is de redding nabij en heeft Careertrotter de ultieme checklist opgesteld, zodat jij straks er helemaal klaar bent voor vertrek!

Uitschrijven bij de gemeente

Voordat je naar het buitenland verhuist moet je je eerst uitschrijven bij de gemeente. Het is namelijk verplicht om je uit te schrijven wanneer je minstens 8 maanden van de komende 12 maanden in het buitenland woont. Dit hoeft bovendien niet een aaneengesloten periode te zijn. 5 dagen voordat je vertrekt ben je verplicht dit door te geven bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete en dat is natuurlijk zonde. Meestal kan je dit tegenwoordig zelf online regelen, maar check eerst de website van de gemeente. Ook moet je bij hen een postadres in het buitenland doorgeven, zodat niet alleen de gemeente, maar ook andere overheidsinstanties zoals de DUO jou kunnen bereiken mocht dit nodig zijn. 

Zodra jouw uitschrijving verwerkt is dan krijg jij hier bevestiging van en dit wordt ook geregistreerd in het BRP (basis registratie personen). Let er wel op dat jouw uitschrijving ook gevolgen heeft voor je pensioen, AOW, zorgverzekering en eventuele andere uitkeringen. Wanneer jouw uitschrijving in het BRP staat zullen overheidsinstanties zoals de Belastingdienst hiervan automatisch bericht van krijgen en ook van jouw nieuwe adres in het buitenland. 

Mocht je na verloop van tijd weer terugkeren naar Nederland, dan moet je je weer opnieuw laten inschrijven bij de gemeente. 

Zorgverzekering

In Nederland ben je volgens de wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar ga jij wonen en werken in het buitenland dan vervalt deze plicht. Wanneer je voor een periode van 8 maanden of langer van de komende 12 maanden in het buitenland gaat wonen en werken, dan ben je volgens de wet niet meer verzekeringsplichtig en ben je verplicht om je verzekering bij de zorgverzekeraar op te zeggen, kijk op de website van jouw zorgverzekeraar hoe je dit bij hen moet regelen. 

Vergeet ook niet een zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat wonen en werken. In elk land hebben ze een ander zorgstelsel en dus zal je goed moeten uitzoeken welke zorgverzekering het meest geschikt is. Je kan het beste informatie inwinnen bij Nederlanders die al enige tijd daar wonen. Er zijn genoeg Facebook groepen waar je terecht kan met al je vragen. Ook je nieuwe werkgever en collega’s kunnen jou goed op weg helpen. 

Pensioen 

AOW bespreken we later, maar misschien heb je daarnaast ook al een pensioen opgebouwd in Nederland. In dit geval is het handig als je contact opneemt met het pensioenfonds waarbij je zit aangesloten en hen laat weten dat je van plan bent om te gaan wonen en werken in het buitenland. Zij zullen je informeren wat voor effect dit heeft op je pensioen en wat je eventueel verder moet regelen voor het behoud van je pensioen. 

Uitkeringen en Toeslagen

Krijg jij momenteel zorgtoeslag om jouw zorgverzekering te kunnen betalen? Vergeet niet om jouw zorgtoeslag direct stop te zetten wanneer de zorgverzekering ook wordt stopgezet. Regel dit tijdig zodat je geen onnodige boetes riskeert. Dit kan je gemakkelijk online regelen met jouw DigiD via de belastingdienst (toeslagen). 

Ga je wonen en werken binnen de EU? In dit geval kan je sommige uitkeringen zoals AOW gewoon meenemen. Kijk even op de site van de rijksoverheid om te lezen welke afspraken er gemaakt zijn tussen Nederland en andere EU landen en wat je hier verder voor moet regelen.

DigiD

Zorg ervoor dat je, voordat je vertrekt naar het buitenland dat je een DigiD hebt. Deze kan je namelijk alleen aanvragen wanneer je in Nederland woont. Met je DigiD kan je inloggen op verschillende websites van de overheid. Het kan misschien erg vervelend zijn wanneer je geen gebruik kan maken van DigiD terwijl je toch enige zaken moet regelen. Vergeet ook niet de extra SMS controle aan te vragen die nodig is voor sommige overheidsinstanties zoals de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). 

DUO

Ben je bezig met het terugbetalen van jouw studieschuld of misschien moet je nog beginnen met terugbetalen, vergeet dan niet dat deze door blijft lopen wanneer je in het buitenland woont. Zorg ervoor dat je alles goed geregeld hebt voordat je vertrekt, anders kan je in de problemen komen. 

Om in te kunnen loggen op de website moet je de extra SMS controle aanvragen via DigiD. Deze kan je alleen aanvragen wanneer je nog niet bent uitgeschreven bij de gemeente, omdat ze per post een activeringscode sturen. Mocht je op een gegeven moment wanneer je al in het buitenland woont een nieuw telefoonnummer hebben, vergeet dan niet om je oude telefoon te behouden om een nieuwe activeringscode te ontvangen voor je nieuwe telefoonnummer. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je helaas geen gebruik meer maken van extra SMS controle en kan je dus vervolgens ook niet inloggen op de website van DUO. In dit geval zal je alles schriftelijk (per formulier) moeten aanvragen en aanpassen en dat kan erg vervelend zijn. 

Dit is de complete checklist die je moet afwerken voordat je gaat wonen en werken in het buitenland. Wanneer alles geregeld is dan ben jij helemaal klaar voor vertrek en kan je binnenkort aan jouw buitenlandse avontuur beginnen!