Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: de beste lekkernijen

pizza - lekkernijen in het buitenland

Werken in het buitenland: de beste lekkernijen

Een van de leuke dingen aan werken in het buitenland is dat je ook in aanraking gaat komen met nieuwe eetgewoontes! En het is dan misschien zo dat je in de huidige samenleving bijna elk soort eten en drinken kan vinden (zeker in de grote steden), maar het smaakt bijna altijd beter wanneer je het in het land van herkomst eet. En vaak worden gerechten dan toch net weer wat anders gemaakt dan het land van herkomst.

Wat zijn nu de gerechten die je echt moet proberen als je gaat wonen en werken in het buitenland? Hier een top 5!

Irish stew

We beginnen met een Iers gerecht; omdat we bij Careertrotter werken in Dublin zijn we dit toch een beetje aan onszelf verplicht! Een Irish stew (letterlijk vertaald “Ierse stoofpot”) is eigenlijk een combinatie van allerlei verschillende ingrediënten door elkaar, waarbij verschillende groentes en vlees een belangrijke rol spelen. 

In zijn meest simpele vorm bevat dit gerecht typisch lams/schapenvlees of rundvlees, samen met aardappelen, winterpenen/wortels, uien, en peterselie. Het is echter een vrij dynamisch gerecht. De samenstelling verschilt vaak per regio, en is in de loop van de tijd al vaker verandert. Lokale restaurants hebben vaak een eigen variant, dus je zult zelden twee keer dezelfde Irish stew eten. De ingrediënten worden eerst gekookt, en sudderen daarna nog een een kleine twee uur verder. Dit is vooral een geweldig gerecht tijdens de koudere maanden (als je gaat werken in Ierland, zul je merken dat dit soms een goed aantal is!).

Spätzle

Dit is een gerecht dat je vooral veel tegenkomt als je gaat werken in Duitsland (voornamelijk in het zuiden) en Oostenrijk. Als je er op het eerste gezicht naar kijkt, heeft het erg veel weg van pasta, maar het is niet helemaal hetzelfde. Het mooie van dit gerecht is vooral zijn eenvoud. 

Om spätzle te maken heb je maar vier ingrediënten nodig: bloem, eieren, water en zout. Dit is namelijk wat je nodig hebt om het deeg te maken. Om de spätzle zijn typische vorm te geven wordt normaal gezegd speciaal keukengerei gebruikt, maar het is ook prima te maken met een grove zeef. Om smaak toe te voegen, wordt (soms pittige) kaas toegevoegd, spekjes of een andere vorm van vlees, room en uiteraard kruiden. Net als bij pasta kun je allerlei variaties maken, al naar gelang je eigen wensen. 

Paella

Wil je gaan wonen en werken in Spanje, dan zijn er allerlei gerechten die in gedachten komen. Een van de meest bekende is paella! Anders dan de eerste twee gerechten gaan hier wat meer ingrediënten in, alhoewel er zoals altijd variaties mogelijk zijn. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Valencia, maar tegenwoordig wordt het overal in Spanje gegeten, en ook in Zuid Frankrijk is dit een populair gerecht (alhoewel er daar soms wat andere ingrediënten worden gebruikt).

Rijst, zeevruchten (vis en/of schaaldieren), kip, konijn, een basis van tomaten, garrofones (een speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Al deze dingen bij elkaar vormen de paella. Vanwege de vele verschillende ingrediënten zijn er ook hier allerlei variaties mogelijk!

Full English Breakfast 

We kunnen het full English breakfast natuurlijk niet overslaan in dit rijtje. Ga je werken in Engeland, dan is dit een uitstekende manier om je dag te beginnen. Zoals bij de andere gerechten op dit lijstje, heb je ook hier allerlei variaties. Zaken die je meestal gaat tegenkomen zijn worstjes (ook wel “bangers” genoemd”), eieren en spek. In de Engelse variant horen de volgende zaken er ook nog bij: gebakken tomaat en champignons en toast. Ook black pudding, bonen, bubble and squeak (een soort van aardappelpuree, gemixt met andere groente) en hash brown (dit is ook gebaseerd op aardappelen) zijn vaak een onderdeel van dit stevige maaltje.

Zapiekanka

Ben je van plan om te gaan wonen en werken in Polen, dan is de zapiekanka iets wat je niet kunt overslaan. Het gaat hier om een speciaal broodje (een soort van baguette), dat eerst open gesneden wordt en dan gevuld wordt met geraspte kaas, gebakken champignons en ui. Vervolgens gaat het een paar minuten de oven in, zodat het brood wat knapperiger wordt. Eenmaal uit de oven gaat er nog tomatenketchup overheen. Het mag gezegd worden dat dit de basisvariant is, je kunt het vaak zo gek maken als je wilt, en sommige varianten zijn bijna niet meer te herkennen!

Heb jij ook wel zin om eens iets anders te proberen dan steeds weer dezelfde Nederlandse gerechten? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures in het buitenland, en voor je het weet kun je deze fantastische gerechten zelf uitproberen!