Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Koningsdag vs St. Patrick’s Day

W1siziisijiwmtgvmdivmtkvmtqvmjavmjmvmtqzl0tvbmluz3nkywcgvlmgu3qgugf0cmljaydzierhes5qtkcixsxbinailcj0ahvtyiisijgwmhg2ntbcdtawm2mixv0

Koningsdag vs St. Patrick’s Day

Koningsdag is door de jaren heen een van onze meest populaire feestdagen geworden, en niet alleen voor de Nederlanders! Elk jaar weer komen er talloze toeristen af op alle festiviteiten omtrent deze nationale feestdag. Misschien heb je er al eerder van gehoord, maar in Ierland hebben ze ook zo’n immens populaire feestdag: St. Patrick’s Day. In welk land weten ze nu het beste hoe je een feestje moet vieren? Daar kom je vandaag achter! 

Koningsdag

Koningsdag is de dag waarop de verjaardag van de koning officieel wordt gevierd (die had je niet zien aankomen!), en valt op 27 april. Met uitzondering van de regeerperiode van koningin Beatrix is dit ook de dag waarop de koning(in) daadwerkelijk jarig is.
Traditioneel gezien kleden mensen zich op Koningsdag in oranje (naar de koninklijke familie de Oranjes), waarbij ook het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag vaak op de kleding te vinden is.

Bij Koningsdag denken veel Nederlanders maar aan 1 ding: een flink feestje!

En dat is ook precies wat het is! Maar er komt wel nog van alles bij kijken. Het feest begint eigenlijk al de avond van tevoren, met de Koningsnacht. Omdat veel mensen op Koningsdag vrij hebben, grijpen ze de avond van tevoren al aan om uit te gaan. Ook vindt de dag van tevoren al de Lintjesregen plaats, een evenement waarbij koninklijke onderscheidingen worden uitgedeeld aan mensen die op de een of andere manier een aanwinst zijn voor Nederland. 

Op Koningsdag zelf zijn er overal vrijmarkten te bezoeken, waarin mensen bij elkaar komen om spullen te kopen en verkopen. Het verschil met een gewone markt is dat op een vrijmarkt iedereen spulletjes mag verkopen, dus zonder vergunning. Ook zijn er op veel plaatsen openluchtfeesten. Deze zijn tegenwoordig niet alleen populair onder Nederlanders, maar ook van buiten de landsgrenzen komen er vele mensen om alle festiviteiten zelf mee te maken.

Sinds 2013 vinden op de laatste vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen plaats. Dit is een evenement dat speciaal gericht is op kinderen. Het thema hiervan is “bewegen is gezond”, en typisch betekent dit dat deze dag een sportdag is. Hoe deze sportdag ingevuld wordt, is aan de organiserende scholen, maar het zogenaamde Koningsontbijt heeft in deze korte tijd al een vaste plek op de dag veroverd.

St. Patrick’s Day

St. Patrick’s Day is een dag met een religieuze achtergrond. Het is namelijk een feest ter ere van Saint Patrick (of Patricius in Nederlands), een heilige uit de 5de eeuw na Christus, die in de loop van de tijd is uitgegroeid tot de beschermheilige van Ierland. Tegenwoordig is St. Patrick’s Day vooral een uitbundig feest waarbij mensen zich compleet in het groen kleden. Officieel is het in 1995 verklaard tot nationale feestdag door de Ierse overheid, waarbij de festiviteiten 1 dag en nacht duurden, maar tegenwoordig gaan de festiviteiten maar liefst 4 tot 5 dagen door! 

St. Patrick’s Day wordt daarnaast niet alleen gevierd door de Ieren. Over de hele wereld zijn er allerlei festiviteiten ter ere van deze feestdag. Dit varieert van het gebruiken van groen licht om beroemde gebouwen een tijdelijk nieuw aangezicht te geven, tot het veranderen van de kleur van rivieren! En ook buiten Ierland gaan de mensen al gauw gekleed in het groen over straat.

In Ierland is het sowieso de bedoeling dat je je voor St. Patrick’s Day in het groen hult. Doe je dit niet, dan mogen mensen je knijpen om je te waarschuwen dat je beslopen kunt worden door leprechauns! Voor de duidelijkheid, dat is meer bedoeld voor kinderen en eventueel mensen die elkaar goed kennen. Doe dit dus liever niet bij vreemden!

St. Patrick’s Day staat ook een beetje verbonden met sprookjes, in die zin dat mensen ook vaak verkleed zijn als elfjes of trollen, leprechauns of St. Patrick zelf. 

Wat we ook zeker moeten vermelden is de grote parade die plaats vindt in Dublin op die dag. Al maanden van tevoren wordt er gewerkt aan deze bijzondere optocht door de stad, en hierin mogen meelopen wordt gezien als een grote eer. In de hele stad zijn barbecues, alcohol en zoetigheden voor de innerlijke mens. Ook na het donker gaat dit door, met de toevoeging van vuurwerk later op de avond. De parade is de hele dag live te volgen via de televisie. Overigens zijn er ook parades in verscheidene andere plaatsen in Ierland.

Ook de dagen van tevoren kun je al merken dat het bijna St. Patrick’s Day is. Mensen rijden met groene lichten, hangen overal shamrocks (klavers) op en als je je dapper voelt kun je zelfs groen bier en groene milkshakes drinken!

Alles bij elkaar

Als je kijkt naar het feestvieren zelf, lijkt het allemaal best veel op elkaar! Zowel Koningsdag als St. Patrick’s Day zijn ter ere van een bijzonder persoon, het voornaamste verschil is dat bij Koningsdag deze persoon zo nu en dan verandert. Ook kleden we ons allebei graag voor deze dag om in een speciaal kleurtje! Bij Koningsdag komen mensen van buiten het land massaal naar Nederland; bij St. Patrick’s Day is dit ook het geval, maar daar kun je het ook zonder problemen elders in de wereld vieren.