Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in Ierland: wat moet je echt niet doen?

Wat moet je niet doen in Ierland? - werken in het buitenland

Werken in Ierland: wat moet je echt niet doen?

Vorige week zijn we begonnen met een blog over dingen die je allemaal moet doen als je gaat wonen en werken in Ierland, maar vandaag nemen we een kijkje naar de dingen die je juist NIET moet doen! Sommige zaken zijn wettelijk verplicht, terwijl anderen meer als een soort van ongeschreven regels gelden. Laten we beginnen!

De juiste kant van de weg

We beginnen met een voor de hand liggende regel; rijd alsjeblieft aan de linkerzijde van de weg in Ierland! Hoe intimiderend dit ook lijkt om dit te doen, de lokale bewoners zullen je dankbaar zijn als je het toch probeert. Gelukkig zijn er wel wat manieren om dit proces makkelijker te maken, maar het is in het begin vooral een kwestie van oefenen.

Een woning zoeken

Wanneer je op zoek gaat naar een woning in Ierland, moet je niet verwachten dat de woningmarkt hier hetzelfde is als in Nederland. In de hoofdstad bijvoorbeeld betaal je al snel de hoofdprijs als je een grote alleenstaande woning wilt hebben. Wil je voet aan de grond krijgen op deze drukke markt, dan kun je het beste persoonlijk naar een bezichtiging toegaan, zo vergroot je je kansen enorm en weet je ook wat je kan verwachten. Een woning online proberen te regelen kun je dus beter niet doen in Ierland!

Vergelijken met je thuisland

Zeker wanneer je net werkt in het buitenland, zullen bepaalde verschillen met je thuisland je opvallen. In sommige gevallen zal Ierland beter lijken, maar er zullen ook genoeg momenten zijn dat je het gevoel krijgt dat bepaalde dingen toch net wat beter zijn in je thuisland. Dat is helemaal niet erg; het hoort bij het hele aanpassingsproces. Wat je beter kunt vermijden is je nieuwe Ierse collega’s en vrienden constant vertellen wat er nu allemaal beter is aan je thuisland. Zo geef je immers de indruk dat je liever niet in Ierland wilt zijn! Denk je maar eens een wat je zelf zou denken van iemand die steeds alleen maar negatieve dingen over je omgeving te zeggen had!

Pas je verwachtingen aan

Dit is vooral bedoeld voor als je nog niet eerder in Ierland bent geweest. Wat je ook ziet in films en boeken, Ierland bestaan niet alleen uit eindeloze weides en bergen, Ieren zijn niet allemaal roodharig, en ze zingen ook niet de hele dag traditionele volksmuziek. Ook groeien niet overal klavertjes vier, en zijn de Ieren niet de hele dag bezig glazen Guinness weg te werken! Sterker nog, er zijn genoeg steden in Ierland compleet met de bijbehorende drukte en luchtvervuiling, en zeker in de grote steden zijn er heel veel mensen van allerlei verschillende nationaliteiten. Je kunt voor half 11 in de ochtend niet eens alcohol kopen, en op openbare plekken zoals parken mag sowieso geen alcohol genuttigd worden.

Pas je niet teveel aan

Als we dit zeggen, bedoelen we niet dat je niet moet proberen te integreren in de Ierse samenleving, maar meer dat je niet moet overdrijven hierin. Ben je pas net een paar weken in Ierland, dan is het een slecht idee om meteen te proberen allerlei typisch Ierse dingen over te nemen. We hebben het dan vooral over het accent van de Ieren. Tenzij je Ierse roots hebt of even de grapjas uit wilt hangen, gaat het een hele poos duren om in de buurt te komen van de Ierse manier van spreken! En als we het toch over de taal hebben, niemand zegt “top o’ the mornin”! Echt niet. 

Een rondje geven

Nog eentje dan. Ga je Ierland met een groep van bijvoorbeeld 4 vrienden het café in, dan is het normaal dat je een rondje betaalt voor je vrienden (ervan uitgaand dat zij dat natuurlijk ook doen). Dat gaat als volgt: de eerste persoon haalt een rondje, en zodra bijna iedereen zijn drankje op heeft, gaat de volgende persoon het volgende rondje halen. En zo gaat het dan steeds weer door! Doe je dit niet, dan is er een kans dat je de volgende keer alleen drinkt!