Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: het belastingsysteem in verschillende landen

Salaris - werken in het buitenland

Werken in het buitenland? Ken het belastingsysteem!

Zodra je gaat werken in het buitenland zijn er allerlei zaken waar je aan moet wennen: de cultuur, het eten, de taal… maar ook het belastingsysteem! 

We hebben het door de jaren heen al een aantal keer meegemaakt hier bij Careertrotter: een kandidaat is door het hele recruitmentproces gegaan, krijgt de baan in het buitenland aangeboden en besluit opeens toch om deze baan niet te accepteren. 

In zulke gevallen bellen we natuurlijk meteen onze kandidaat om te vragen wat er mis is gegaan, en bij de meeste van die gesprekken komt uiteindelijk altijd hetzelfde boven water: de kandidaat had van tevoren niet goed gekeken naar het belastingsysteem, waardoor het te ontvangen salaris niet voldoende was!

We kunnen het dan ook niet genoeg zeggen: het is ontzettend belangrijk om voor je begint met solliciteren even onderzoek te doen naar het belastingsysteem van het land waar je wilt gaan werken! In elk land werkt het net allemaal weer even anders, maar het verschilt ook nog eens van persoon tot persoon hoeveel belasting je moet betalen. Daarom vermelden wij in onze vacatures altijd alleen het bruto salaris, want wij weten uiteraard niet wat jou persoonlijke omstandigheden zijn!

Voor iedereen die altijd twijfelt wat nu ook alweer het verschil is tussen bruto en netto salaris:

  • Bruto salaris: het salaris voordat er belasting vanaf is gegaan.
  • Netto salaris: het salaris dat overblijft nadat de belasting ervan is afgetrokken. 

Het netto salaris is dus het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening bijgeschreven ziet worden. Omdat het berekenen hiervan vaak een hele opgave is, hebben we hieronder een aantal calculators verzameld. Vul daar alle informatie in en je ziet meteen wat voor belasting je moet betalen en wat er uiteindelijk voor jezelf overblijft als je gaat werken in het buitenland.

Gebruik de bovenstaande calculators om een duidelijker beeld te krijgen van wat je allemaal kwijt bent aan belastingen per land per week/maand/jaar als je gaat werken in het buitenland.

Dus even samengevat: ben jij aan het zoeken naar een baan in het buitenland? Zorg er dan voor dat je van tevoren even goed onderzoek doet naar de belastingen die je moet gaan betalen. Zo bespaar je jezelf een hoop moeite en eventuele vervelende verrassingen!