Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland en cultuurshock

Verschillende nationaliteiten - werken in het buitenland

Werken in het buitenland en cultuurshock

We hebben eens een kandidaat aan een baan in Belfast geholpen die na slechts 2 dagen al stopte met werken. Enkele redenen werden aangedragen hoe dit kon gebeuren, maar na ruim 10 jaar recruitment ervaring, waarin ik de meest uiteenlopende vacatures in het buitenland heb gevuld, denk ik dat het simpelweg cultuurshock was.

Dus wil jij gaan werken in het buitenland, denk dan ook eens aan wat je kunt verwachten naast je werk!

De eerste dagen zijn hard werk

Werken in het buitenland is super, maar zeker geen vakantie. De eerste dagen/weken zijn hard werk. Je moet je eigen plekje vinden, wat betekent dat je veel huizen in de avonduren na het werk zult gaan bekijken. Je moet je inschrijven in je nieuwe land, en vaak een belastingnummer aanvragen. In Polen moet je bij veel bedrijven ook een medische test doen voor je begint te werken. Daarnaast moet je sowieso in elk land een nieuwe bankrekening openen. Dus wil jij gaan werken in Spanje, denk dan niet dat je direct aan de sangria zit!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die je tegen kunt komen als je gaat werken in het buitenland. Wacht even af tot de eerste maand voorbij is, en dan zul je merken dat het avontuur pas echt gaat beginnen!

Architectuur

Toen ik in 2003 in een taxi stapte was mijn eerste indruk van sommige Ierse huizen niet top. Geen oranje daken, niet de meest strakke lijnen en alle huizen waren gestuct, dus geen mooi baksteenwerk. Van buiten waren het misschien geen mooie huizen, maar van binnen was het netjes en zag het er uit zoals je ook van een huis in Nederland zou verwachten. Maar dat was mijn ervaring, in sommige gevallen kan een woning in het buitenland echt nog wel een fikse verandering zijn ten opzichte van je woning in Nederland, zowel in positieve als negatieve zin!

Engels of Engels?

Toen ik ging werken in Dublin was het Engels toch even wennen, zeker de variant die gesproken wordt in ‘inner-city’ Dublin. Het Engels dat je op de BBC hoort of van Friends hebt geleerd klinkt toch heel anders dan het Engels in Manchester, Belfast of Cork. Hetzelfde geldt wanneer je gaat werken in Duitsland. Het Duits dat gesproken wordt in Berlijn zal heel anders klinken dan het Duits in München, dus bereid je erop voor dat je aanvankelijk eerst even moet wennen aan de plaatselijke accenten.

Sociale contacten

Het kan best zijn dat het in het begin even wennen is om niet al je familie, vrienden en bekenden om je heen te hebben. Feit is nu eenmaal dat het meestal wat tijd kost om een sociaal netwerk op te bouwen. Immers, je netwerk in Nederland heb je ook niet binnen een paar weken opgebouwd! Probeer open te staan voor nieuwe contacten, en dan zul je merken dat het aanpassen aan de nieuwe cultuur een stuk vlugger zal gaan.

Producten van thuis

Wanneer je net verhuisd bent naar het buitenland, zul je merken dat lang niet alle producten en merken van thuis ook in je nieuwe thuisland aanwezig zullen zijn. Om te beginnen hebben ze in de meeste landen sowieso geen hagelslag of appelstroop, maar het kan ook zomaar zijn dat die leuke kledingwinkel bij jou in het centrum daar niet te vinden is. Het duurt meestal wel een paar weken tot maanden voordat je weet wat je waar kunt vinden, en wat je wel kunt krijgen en wat niet. Wanhoop echter niet, want ook al moet je misschien een aantal zaken opgeven, er komen ook dingen voor in de plaats die je in Nederland weer niet hebt!

Bedenk dus goed dat als je gaat werken in het buitenland je een cultuurshock kunt ervaren.  Het heeft even een tijdje nodig, maar je zal snel wennen!