Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Jouw CV: De gevaren van aannames

Verkeerde aannames - werken in het buitenland

De gevaren van aannames

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan het maken van aannames, en in de meeste gevallen kan dat ook helemaal geen kwaad. Maar op het moment dat je aannames doet over je carrière en werken in het buitenland, neem je een onnodig risico. Bij Careertrotter hebben we al vele ongelukkige aannames voorbij zien komen, dus we hopen dat we er via deze blog voor kunnen zorgen dat we dit aantal naar beneden kunnen brengen. 

Hierbij onze 4 top tips over vermijdbare aannames!

Het spreken van een tweede taal

Als meertalig recruitment bureau krijgen we dagelijks vele cv’s binnen, en zo nu en dan kunnen we er weer eentje tussenuit vissen die niet heeft aangeven wat voor talen hij spreekt. Ben jij dit, en heb je toevallig pas geleden je cv gestuurd naar een Nederlandstalige baan in het buitenland, en heb je nog steeds niks terug gehoord? Dan is het goed mogelijk dat dit ook niet meer gaat gebeuren. De recruitment industrie is namelijk een drukke wereld, en als een recruiter twee cv’s voor zijn neus heeft, zal hij eerder voor de cv gaan waarop wel wordt aangegeven wat voor een talen iemand spreekt. 

Het hebben van een beschrijving van 3 zinnen

Het maakt niet uit voor wat voor industrie je werk zoekt; of dit nu sales, klantenservice, technische ondersteuning of iets anders is, je moet er nooit van uitgaan dat een recruiter die je cv leest alles weet over wat je allemaal gedaan hebt in je vorige werk. Ze zullen vast wel een idee hebben, maar waarom breid je de beschrijving niet gewoon een beetje uit?

Je kunt er het beste van uit gaan dat een recruiter niets weet, zodat je beschrijving zo breed mogelijk is en je niks aan het toeval overlaat. In de recruitment is er een simpele regel: hoe meer we weten over een kandidaat, hoe beter we die persoon kunnen helpen om de best mogelijke baan te vinden. Als je bijvoorbeeld 5 jaar ergens gewerkt hebt, ga je dat nooit in twee tot drie zinnen goed kunnen omschrijven!

Het sturen van dezelfde cv voor compleet verschillende vacatures

Het kan zijn dat de banen waar je je cv’s naar stuurt veel op elkaar lijken, maar er zijn altijd wel verschillen. Je cv kan goed werken bij de ene baan, maar bij een andere baan een stuk minder relevant zijn. Laat een werkgever met je cv dus zien dat jouw cv het perfecte antwoord is voor hun openstaande vacature! Zo heb je meteen een voorsprong op alle mensen die een meer algemene cv gestuurd hebben. 

We zeggen niet dat je je hele cv moet herschrijven, maar kijk even goed naar wat een vacature in het buitenland van je vraagt, en pas relevante delen van je cv hierop aan!

Het sturen van een cv in de moedertaal

Deze laatste tip over aannames lijkt wat meer voor de hand liggend, maar het komt nog vaak genoeg voor dat mensen reageren op bijvoorbeeld een Engelstalige functie en vervolgens een Nederlandse cv opsturen. Tenzij hier specifiek in de vacature om gevraagd wordt, is het heel belangrijk dat je je cv stuurt in de juiste taal! Immers, als een recruiter je cv niet kan lezen, is de kans klein dat hij je gaat uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Dat waren onze 4 top tips over vermijdbare aannames! Zoek je nog een baan in het buitenland, neem dan contact op of registreer je vandaag nog.