Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: waarom moet ik dat nu doen?

De wereldkaart op je handen - werken in het buitenland

Werken in het buitenland: waarom moet ik dat nu doen?

Werken in het buitenland. Misschien is het iets waar je al langer over twijfelt. Waar de ene persoon gewoon de knoop doorhakt, wil de andere liever eerst even de voor en nadelen zien. Bij Careertrotter zetten we deze zaken daarom even op een rijtje!

Salaris

Een beter salaris is zelden de reden dat mensen Nederland willen verlaten, over het algemeen verdien je immers best aardig in ons koude kikkerlandje. Het is eerder iets waardoor je twijfelt; "als ik verhuis naar het buitenland, ga ik dan niet (veel) minder verdienen?" Het antwoord is zowel ja als nee. In veel landen zal je salaris absoluut niet zo hoog zijn als in Nederland, maar daar staat tegenover dat in de meeste landen je ook minder hoeft te betalen! Huur, boodschappen, vervoer etc. kosten elders vaak relatief minder. Denk eraan dat je van tevoren altijd eerst berekent of je je levensstijl aan kunt houden als je gaat verhuizen! Het komt er op neer dat minder geld verdienen niet per se betekent dat je ook in moet leveren op de kwaliteit van je leven.

Even weg

Soms willen mensen ook gewoon even weg zijn van alles. Of je nu op zoek bent naar avontuur, een beter klimaat, of iets anders, het kan heel bevrijdend zijn om even een pauze te nemen van alles wat je kent. Het kan natuurlijk ook best intimiderend lijken; je laat immers alles wat vertrouwd is achter voor een cultuur die je misschien alleen van tv of internet kent! Het loont zich zeker om van tevoren onderzoek te doen naar het land waar je naartoe wilt, maar de werkelijkheid zal er altijd anders uitzien. Sta dus open voor een paar (goede) verrassingen, maar vergeet tegelijkertijd ook niet dat dit geen vakantie is waarbij je na een paar weken weer naar huis gaat!

Je cv

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wist je dat werken in het buitenland je cv een enorme boost kan geven? Als je na een poosje terugkeert naar Nederland, zul je merken dat werk vinden een stuk makkelijker is. Waarom? Werken in het buitenland op je cv laat aan je potentiële werkgever zien dat je niet bang bent om risico's te nemen, en dat je doorzettingsvermogen hebt. Als je het aankunt om in een compleet nieuw land te gaan wonen en werken, dan is werken bij een nieuw bedrijf in vergelijking vast een eitje voor jou!

Je carrière

Naast een waardevolle toevoeging op je cv, kan werken in het buitenland ook een snellere weg zijn naar promotie. Dit heeft alles te maken met het feit dat mensen die in een multinationaal bedrijf in het buitenland werken, vaak zelf ook van een ander land komen. De kans is groot dat zij op een gegeven moment er toch voor kiezen weer naar hun thuisland terug te gaan, of op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging in een ander land/bedrijf, waardoor hun positie als teamleider/manager etc. sneller vrij is! 

De mensen

Werken in het buitenland betekent ook dat je nieuwe mensen gaat tegenkomen. Je zult in het begin wellicht moeten wennen aan de andere kijk op het leven die een andere cultuur heeft, maar na een poosje zul je het steeds beter gaan begrijpen, en zal het ook een deel worden van jouw wereldbeeld. Een verblijf in het buitenland is een van de beste manieren om je blik te verruimen! 

Tot slot een tip: als je gaat werken in het buitenland kun je veel mooie plekken zien en veel bijzondere dingen meemaken, maar je leert het land niet kennen als je de deur niet uitgaat. Dus ga erop uit!

We hopen dat we je een idee hebben kunnen geven van zowel de voordelen als uitdagingen als je gaat werken in het buitenland. Bekijk EasyExpat voor tips! Kijk anders eventueel alvast eens tussen onze vacatures in het buitenland, en vergeet je niet te registreren als je wat moois ziet!