Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Wat is jouw grootste zwakte?

Zwakte - werken in het buitenland

Wat is jouw grootste zwakte?

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek en dat is wat je gevraagd wordt. Wat is dan je antwoord? Veel mensen denken dat dit iets is wat ze wel weten over zichzelf, totdat je ze deze vraag stelt. Immers, je bent vooral bezig om jezelf zo goed mogelijk te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, dus over zwaktes praten lijkt misschien een slecht idee. Echter, dit is geen rare sollicitatievraag, maar iets waar de meeste recruiters je naar zullen vragen!

Dus hoe kleed je een zwakte nu zo aan dat het je niet de baan kost? 

Misschien denk je dat het een goed idee is om te zeggen dat je geen echte zwaktes hebt, maar in de realiteit kun je dat beter niet doen. Het komt namelijk nogal oneerlijk over. Elke persoon heeft wel iets wat hem of haar wat minder ligt, en als je dat niet aan kunt geven dan gaat een recruiter er al snel van uit dat je ofwel liegt, of een onvolledig zelfbeeld hebt. Wees hier dus het liefst eerlijk over!

Natuurlijk moet je het niet overdrijven. Zeg je bijvoorbeeld: “Ik heb een hekel aan mensen, laat me dus met rust als ik aan het werk ben.” dan kan het nog wel eens zijn dat ze tóch voor die andere kandidaat gaan. Het hangt er allemaal van af hoe je het brengt!

Gelukkig zijn er manieren om je zwaktes wat mooier te laten klinken als je gaat werken (in het buitenland)!

Een zwakte die eigenlijk een sterk punt is

Geef een positieve draai aan je zwakte; stel dat je als zwakte aangeeft dat je niet goed om kunt gaan met (opbouwende) kritiek. Hoe maak je hier nu wat moois van?

Nou, zeg bijvoorbeeld dat je hier al een tijdje aan probeert te werken, en dat je gemerkt hebt dat je beter werk bent gaan leveren sinds je wat met de kritiek hebt gedaan, en dat je mede daardoor nu wat beter om kunt gaan met kritiek.

Een zwakte die je recent hebt opgelost

Maar is het nog wel een zwakte als je het recent hebt opgelost? Misschien niet, maar zo kun je je recruiter wel laten zien dat je weet aan welke zaken je moet werken, en dat je ook bereid bent om dit te doen. 

Een voorbeeld over time management: je vertelt aan de recruiter hoe je merkte dat je altijd te lang deed over over je werk. Vervolgens leg je uit hoe je deze zwakte hebt kunnen verslaan, door tips te vragen aan je leidinggevende, door een strenger tijdsschema voor jezelf te maken en door niet altijd “ja” te zeggen als een collega weer wat kwam vragen. Vertel ook dat je uiteindelijk merkte dat het zijn vruchten afwierp en dat je je werk nu wel op tijd af kreeg.

Conclusie: wanneer naar je zwaktes wordt gevraagd, zorg dat je weet wat deze zijn, maar zorg er ook voor dat je kan laten zien dat je er wat aan hebt gedaan, of dat je weet wat je er aan kunt doen! En denk eraan dat je altijd twee zwaktes hebt waar je over kunt vertellen!