Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Ik ga werken in het buitenland en ik neem mee...

2017-12-14 11:00:00 +0000 by

Een kat in een koffer - werken in het buitenland

Ik ga werken in het buitenland en ik neem mee... 

Wie herinnert het zich nog? Je zit op de achterbank in de auto op weg naar de camping in Frankrijk, en na een poosje begint de verveling een beetje toe te slaan. Met geen smartphone of andere elektronica in de buurt te bekennen (dit was toch een andere tijd), oppert mam dat ze een leuk spelletje weet, terwijl pap van achter het stuur alvast een zucht slaakt, wetende wat er gaat komen: “Ik ga op reis en ik neem mee...”

Als kind een geweldige manier om die lange rit in de auto wat draaglijker te maken, maar dit spelletje heeft ook nog nut als je wilt gaan werken in het buitenland! Immers, je zult een heleboel dingen mee moeten nemen. Hieronder een aantal zaken die je echt niet mag vergeten, plus een paar nuttige tips.

De eerste levensbehoeftes

Tegenwoordig zijn de smartphone, laptop en tablet niet meer weg te denken uit de huiskamer. Maar ga je werken in het buitenland, dan moet je niet alleen deze onmisbare attributen meenemen, maar ook de bijbehorende opladers. En dat is niet alles! Stel, je gaat van Nederland verhuizen naar Dublin, dan heb je ook nog opladers nodig die passen in de Ierse stopcontacten. Gelukkig kun je in de grotere technische zaken in Nederland (zoals de Mediamarkt) speciale omzetters kopen die je op je Nederlandse stekkers kunt zetten. Eenmaal aangekomen kun je altijd nog lokale opladers kopen.

Reis licht

Als je voor het eerst vertrekt om te gaan werken in het buitenland, denk dan even goed na over wat je allemaal mee wilt nemen. Je hebt maar zoveel ruimte in je koffers, en aangezien je af en toen vast nog wel een paar keer terug gaat naar Nederland, kun je dan altijd nog extra spullen meenemen zodra je weer terug gaat naar je nieuwe huis in het buitenland. En ook hier kan technologie je weer helpen; neem geen 30 boeken mee, maar download Kindle en gebruik Spotify in plaats van een stapel CD’s.

Een andere fout is dat mensen meteen kleren meenemen voor alle vier de seizoenen van het jaar. Ga je bijvoorbeeld in de lente werken in het het buitenland? Neem dan vooral T-shirts en korte broeken mee, en leg je wollen truien en thermobroeken alvast klaar voor de volgende keer dat je weer in Nederland bent, en neem ze dan pas mee.

Gebruik de eerste paar maanden om even te wennen aan je nieuwe leven in het buitenland, voor je je verzameling aambeelden overvliegt! Ook een 65” TV kun je misschien beter niet in je koffer proberen te stoppen. 

Waardevolle spullen

Je ID-bewijs en bankkaart ga je vast niet vergeten, maar heb je ook aan deze andere belangrijke zaken gedacht?

  • Een foto van je familie, of iets anders wat je aan hun herinnert (zo heb je toch wat tastbaars bij je)
  • Een doos hagelslag of een pot pindakaas. En denk je dat je wel zonder nasi kan? (zo hoef je niet vanaf de eerste dag je hele voedselpatroon om te gooien)
  • Iets persoonlijks dat niet al teveel ruimte in beslag neemt, maar wat veel voor jou betekent

Ook hier geldt: less is more. Neem een aantal dingen mee die je dierbaar zijn, maar overdrijf niet. Zodra je echt gesetteld bent en een vast woonadres hebt, kun je altijd nog al je andere spullen meenemen.

Heb jij je koffers al gepakt, of ben je nog op zoek naar een baan in het buitenland?

comments powered by Disqus