Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe bouw ik een goede relatie op met mijn recruiter?

Dag kandidaat! - werken in het buitenland

Hoe jaag ik mijn recruiter weg?

De relatie tussen een recruiter en zijn kandidaat is bijzonder. Ze hebben elkaar nodig, want zonder recruiter is het vinden van een baan een stuk lastiger voor de kandidaat, maar zonder kandidaat kan de recruiter ook niet voldoen aan de wensen van zijn klanten om vacatures te vervullen. Ondanks deze wederzijdse afhankelijkheid kan het best gebeuren dat een van de twee er de brui aan geeft.

Natuurlijk kan een kandidaat er op een gegeven moment voor kiezen om toch zelf een baan in het buitenland te vinden, maar zonder professionele begeleiding van een recruiter zal de kans van slagen toch een stuk lager zijn ten opzichte van de mensen die die begeleiding wel gehad hebben.

Aan de andere kant is het ook zo dat een recruiter niet per se met elke potentiële kandidaat aan de slag hoeft te gaan. Op de huidige markt zijn er immers genoeg mensen op zoek naar een internationale carrière, en de een heeft soms gewoon betere papieren dan de ander. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed hebt op het proces! Daarom leggen we vandaag uit hoe je kunt voorkomen dat een (Careertrotter) recruiter toch net voor die andere kandidaat gaat.

Bot zijn tijdens het telefoongesprek

Op het moment dat een van onze recruiters je belt, is dat normaal gezegd om te kijken wat je huidige situatie is. We leren je graag een beetje kennen, zodat we ook weten waar je naar op zoek bent en waar je sterke en minder sterke punten liggen. Ook kunnen we zo achterhalen waar je het liefst aan de slag gaat, en bij wat voor een soort bedrijf je wilt werken. Als we je bellen en dan te horen krijgen: “Schiet even op, ik heb het druk” of “Ik heb hier nu geen tijd voor”, dan zijn dat grote afknappers voor een recruiter. Immers, waarom zou je ergens voor solliciteren als je toch geen tijd hebt om er iets mee te doen?

Daarnaast is het ook onbeleefd; we willen je graag wat beter leren kennen, en zo’n antwoord is niet echt een goed begin van een professionele relatie!

Meteen vragen naar de baan

Een veelvoorkomende vraag van onze kandidaten aan hun recruiter is “Om wat voor baan gaat het?”. Hier kunnen we niet zomaar een antwoord op geven, simpel vanwege het feit dat we vaak verschillende banen in gedachten hebben, en eerst even met je willen praten om te kijken welke baan het beste past bij jouw interesses en vaardigheden. We laten je pas weten welke baan of banen we in gedachten hebben zodra we je wat beter kennen. Op die manier zorgt de recruiter ervoor dat het geen tijdsverspilling is! Het heeft immers weinig zin om over een vacature te spreken als we niet eens weten wat je nu precies zoekt. Het duurt  vaak maar een paar minuutjes om dit te doen! En daarna bespreken we meteen ook andere belangrijke zaken zoals de locatie, benodigd spaargeld, om wat voor bedrijf het gaat en wat het werk inhoudt.

Alleen nemen en niets geven

Iets waar je ook op moet letten is dat je niet alleen maar bezig bent met wat de baan te bieden heeft aan jou. Natuurlijk is dat ook een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje, maar de recruiter wil ook graag weten wat jij te bieden hebt! Anders wordt het moeilijk voor de recruiter om een baan te vinden die aansluit bij jouw specifieke vaardigheden. Dat is ook een van de redenen dat we vragen naar je salaris. Zo weten we alvast of we iets kunnen aanbieden wat aansluit bij jouw verwachtingen.

Gebeld willen worden tijdens het weekend

Druk aan het bellen - werken in het buitenland

Ook dit is iets wat kandidaten ons regelmatig vragen. We snappen dat je het druk hebt, maar de meeste recruiters draaien ook al zo’n 50 uur per week, soms zelfs meer. Net zoals iedereen hebben wij ook af en toe een pauze nodig! Dus als het even kan bellen we je liever doordeweeks, dit duurt vaak maar 10 minuutjes! Zo kunnen wij zorgen dat de werk/privé balans niet teveel doorslaat naar het werk.

Respect (of een gebrek daaraan)

Respects is iets wederzijds. Op het moment dat de recruiter voor jou alles in het werk stelt om een baan te vinden, is het fijn als dat een beetje gewaardeerd wordt. Een voorbeeld: een kandidaat stuurt een e-mail zonder begroeting, introductie of uitleg en schrijft alleen “Bel me nu!”. Als je ons van tevoren hebt laten weten dat je op een bepaalde tijd beschikbaar gaat zijn, dan plannen we je dan in, maar recruiters werken ook volgens een agenda! 

Een profiel is niet hetzelfde als een cv

Wanneer je ons een cv stuurt dan is dat geweldig! Zo hebben we meteen een heleboel informatie over je die we kunnen gebruiken om sneller die perfecte baan in het buitenland te vinden! Sommige kandidaten sturen ons een profiel in plaats van een cv, maar dit is lang niet zo nuttig. Wat een recruiter graag willen weten is waar je eerder gewerkt hebt; bij wat voor bedrijven heb je gewerkt, wat voor ervaring heb je en hoe lang heb je ergens gewerkt? Ook de talen die je beheerst is nuttige informatie die wel op een cv staat, maar vaak niet op een profiel. Om een lang verhaal kort te maken: stuur ons gewoon je cv!

Slordige cv’s

Helaas kan het ook bij het sturen van een cv nog mis gaan. Nog maar al te vaak zien we cv’s vol met grammaticale fouten, verkeerde datums, geen of weinig oog voor detail, of gewoon een compleet gebrek aan structuur. Vooral als er dan ergens in staat dat de verstuurder heel precies is! 

Het is een kleine moeite om je cv in elk geval door een spellingchecker te halen, of laat anders een familielid of bekende er even vlug naar kijken. Een foutje kan altijd, maar als het de ene fout na de andere is verlies je meteen een heleboel kredietwaardigheid.

Slecht zijn in timemanagement

Als je een keer een telefoontje mist van een van onze recruiters is dat geen probleem, dat kan nu eenmaal gebeuren. In zo’n geval sturen we een e-mail of voicemail waarin we je vragen zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Wat we minder kunnen waarderen is wanneer we met iemand een tijd hebben ingepland voor een telefoongesprek, en vervolgens neemt die persoon niet op en laat ook daarna niks meer van zich horen. Dit laat zien dat je je timemanagement niet op orde hebt. Hoe gek de reden ook is dat je niet kan bellen, het kost weinig moeite om de recruiter vlug te laten weten dat je het gesprek niet kunt doen.

Wees realistisch

Voordat je gaat reageren op elke vacature die voorbijkomt, is het verstandig om eerst een beetje onderzoek te doen naar het land waar je wilt gaan werken. Als je gaat werken in het buitenland is het belangrijk om te kijken wat je dan allemaal kunt verwachten. Zo kun je niet in elk land in Europa met de euro betalen, is de ene stad duurder dan de andere en krijg je in het ene land meer salaris dan in het andere. 

Zelfs binnen één land kan exact hetzelfde werk verschillende salarissen opleveren afhankelijk van waar je solliciteert. Zo is het salaris in Dublin misschien hoger dan dat in Cork, maar is Cork weer goedkoper om in te wonen.

Houd er ook rekening mee dat het hebben van een hbo diploma goed is, maar als je geen ervaring hebt is dat niet voldoende voor een senior functie. Zeker in het buitenland begin je meestal onderaan, voor je naar zo’n functie gaat. Dus vergeet niet om realistisch te blijven!