Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland? Lees de functieomschrijving goed door voordat je solliciteert!

Aandachtig aan het lezen - werken in het buitenland

In slechts een paar minuten kan je reageren op die droomvacature in het buitenland, maar besef je je weleens wat je kan verliezen als je reageert zonder echt goed je best te doen?

Recruiters komen vaak dezelfde cv's tegen voor verschillende vacatures, wat betekent dat kandidaten de functieomschrijvingen niet goed doorlezen en wat ons de indruk geeft dat ze willekeurig solliciteren. Daarmee verspil je je eigen én onze tijd!

Om je te helpen op vacatures in het buitenland te reageren hebben we een aantal tips voor je verzameld. Zo weet je precies waar je op moet letten in een functieomschrijving en hoe je deze informatie toepast op je cv

Werken in het buitenland: 6 tips voordat je solliciteert!

  • Lees de hele functieomschrijving

Dit klinkt wellicht als een open deur, maar het komt vaak genoeg voor dat werkzoekenden de functieomschrijving alleen maar scannen en daardoor de belangrijkste informatie missen. Lees de functieomschrijving van begin tot eind goed door.

  • Markeer belangrijke informatie:

Terwijl je de functieomschrijving aandachtig leest, markeer je belangrijke informatie, waaronder zoekwoorden, de industrie, de locatie en het salaris. Zo kan je voor jezelf op een rijtje zetten waar de werkgever precies naar op zoek is.

  • Voldoen je aan de vereiste kwalificaties?

Als je de functieomschrijving goed hebt doorgelezen en begrijpt wat er van je gevraagd wordt, is het tijd om je af te vragen of je over voldoende capaciteiten beschikt. Vraagt het bedrijf om 3 jaar ervaring? Zorg er dan ook voor dat je dat hebt. Hetzelfde geldt voor opleiding en interesses. Als je niet aan de vereiste kwalificaties voldoet heeft het meestal geen zin om te reageren.

  • Is het wel wat voor mij om te werken in het buitenland?

Voordat je reageert op een vacature in het buitenland is het belangrijk om aandacht te besteden aan de locatie van het bedrijf. Vraag jezelf of je daar gelukkig zult zijn, wat het gemiddelde salaris is in dat land en wat de kosten zijn van het levensonderhoud. Wat is er te doen, welke taal wordt er gesproken en hoe makkelijk is het om er een huis te vinden? Houd rekening met alle aspecten die invloed zullen hebben op je dagelijks leven.

Sommige kandidaten reageren op een vacature in het buitenland, omdat de baan ze interessant lijkt, maar letten daarbij niet op de locatie zelf. Wanneer we ze dan opbellen om over de vacature te praten zijn ze ineens van mening veranderd omdat de locatie ze achteraf toch niet bevalt. Dit is zonde van hun en onze tijd.

  • Vragen & antwoorden

Het komt wel eens voor dat er vragen worden gesteld in functieomschrijvingen. Werkgevers doen dit omdat ze willen testen of je de functieomschrijving wel goed gelezen hebt. Zorg er daarom voor dat je deze vragen in je sollicitatie beantwoord! Dit laat zien dat je er aandacht aan hebt besteed en je volledig hebt voorbereid.

  • Lees de functieomschrijving nog eens

We snappen het: inmiddels weet je het wel – maar je weet nooit of je iets gemist hebt! Voordat je solliciteert wil je echt zeker zijn dat je precies weet waar je aan begint om te voorkomen dat je je eigen tijd en die van de werkgever en recruiters verspilt.

En dat is alles. Simpel toch? 6 top tips voor het lezen van een functieomschrijving voordat je op “sollicitatie verzenden” klikt. Lees onze blogs voor nog meer goede tips of bel Careertrotter voor advies!