Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: 8 vragen die je jezelf moet stellen

vragen - werken in het buitenland

Het is niet altijd makkelijk, die zoektocht naar een baan. En je zal ook zeker niet de eerste zijn die bij god niet meer weet hoeveel cv's je al hebt verstuurd.

Maar wist je dat het ook anders kan? In plaats van je tijd te verspillen en steeds maar weer op elke vacature te reageren, hebben wij 8 vragen die je jezelf moet stellen voordat je op vacatures in het buitenland reageert.

Waarom werken in het buitenland?

Als je op tientallen vacatures reageert, maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Hoe meer je reageert, hoe kleiner de kans dat je wordt aangenomen. Een deel van de vacatures zal namelijk niet heel goed bij je passen, of misschien vergeet je überhaupt wel waar je op hebt gereageerd waardoor je ook niet om feedback kan vragen. Kortom: het wordt een zooitje. En dat is natuurlijk zonde.

Daarom vind je hieronder een lijst met 8 vragen die je jezelf vanaf nu moet gaan stellen voordat je op het punt staat om op een vacature te reageren. Met behulp van deze vragen bedenk je je bij elke vacature in hoeverre het je tijd waard is - probeer het maar eens:

  • Past deze baan bij mijn carrièreplannen?

Natuurlijk is het altijd goed om nieuwe ervaringen op te doen en meer van de wereld te zien – het kan dus geen kwaad om een baan in het buitenland puur voor de ervaring aan te nemen. Toch raden we je aan om elke baan te zien als een stapje op de carrièreladder. Gaat de baan waarop je wilt gaan solliciteren je helpen bij het bereiken van je droom of wordt het puur een manier om geld te verdienen?

  • Voldoe ik aan de minimale eisen?

Voordat je reageert is het belangrijk om goed te lezen welke vaardigheden en ervaringen er nodig zijn. Spreek je de juiste taal wel? Wordt er gevraagd om een specifieke opleiding?

Solliciteren op vacatures in het buitenland waarvoor je niet gekwalificeerd bent kan een negatieve indruk achterlaten bij recruiters en/of werkgevers. Als je kort daarna nog een keer reageert op een vacature met hele andere kwalificaties denkt de recruiter waarschijnlijk dat je nogal willekeurig te werk gaat.

  • Waar is het precies?

Heb je onderzoek gedaan naar wonen en werken in het buitenland? Weet je al hoe makkelijk het gaat worden om een huis te vinden, een bankrekening te openen en andere dingen te regelen? Heb je een werkvisum nodig of mag je er gewoon verblijven? Het is nooit een goed idee om te reageren op vacatures waarvan je weinig tot niets weet over de locatie. Je wilt toch van te voren weten of je wel in dat land wilt wonen en of je je er thuis zal voelen?

  • Heb ik voldoende spaargeld?

Laten we eerlijk zijn: vooral aan het begin is verhuizen naar het buitenland een duur grapje. Vliegtickets, verhuizen, borg, huur, inrichting: dit zijn allemaal dingen die je in de eerste maand van je verblijf moet gaan betalen. Het is dus belangrijk dat je genoeg geld hebt gespaard om de eerste maand – wanneer je nog geen salaris hebt ontvangen – rond te kunnen komen. Wil je bijvoorbeeld gaan werken in Ierland? Dan raden we je aan om zo’n €1500 - €2000 aan spaargeld mee te nemen.

  • Familie – wat vinden zij ervan?

Je wilt niet weten hoe vaak we al hebben meegemaakt dat een meertalige werkzoekende naar ons toe kwam om een baan in het buitenland te zoeken en deze uiteindelijk ook een baan vond, om vervolgens te zeggen dat hij/zij niet mocht gaan van zijn/haar moeder! We snappen dat het niet leuk is voor je omgeving als je vertrekt naar het buitenland, maar het is toch zonde om zo’n geweldige ervaring te laten schieten? Denk je dus dat je omgeving het er moeilijk mee zullen hebben? Overleg het dan eerst met iedereen, voordat je begint met zoeken naar een baan in het buitenland.

  • En je partner dan?

Als je een partner hebt is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet hoe hij of zij er tegenover staat. Gaan jullie samen, of wil je partner liever thuis blijven? Dit zijn lastige vragen, maar je kan er maar beter over nadenken voordat je je beslissing neemt en tijd steekt in het zoeken van een baan in het buitenland.                                       

  • Is mijn persoonlijk merk sterk genoeg?

In ons blog over personal branding leggen we alles uit over het neerzetten van je eigen, persoonlijk merk. Zorg, voordat je op “reageren” klikt, dat je LinkedIn-profiel up to date is, je overige social media profielen op privé staan en dat je CV relevante zoekwoorden bevat.

Tip: Google jezelf om te controleren wat een recruiter of werkgever allemaal tegen kan komen. Je weet maar nooit!

  • Is mijn cv er klaar voor?

Het is belangrijk dat je je cv aanpast voor elke vacature in het buitenland. Pas je ervaringen en vaardigheden aan zodat ze overeen komen met de functieomschrijving en laat zoveel mogelijk zien dat de baan jou op het lijf geschreven is.

Nadat je jezelf deze 8 vragen hebt gesteld, zal je veel beter weten of het de moeite waard is om op een vacature te reageren. Zo beperk je het aantal vacatures waarop je moet reageren flink, en kan je meer tijd steken in de vacatures die wél bij je passen.