Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Meertalige recruitment bureaus – Wat doen we eigenlijk?

Begroetingen - werken in het buitenland

Als eigenaar van een meertalig recruitment bureau bezoek ik regelmatig netwerkevenementen, en daar wordt ik altijd gevraagd wat Careertrotter nou eigenlijk doet. Als ik dan zeg dat we ons bezig houden met internationale recruitment in Europa hoor ik vaak “Oh, dan werk je dus met call centers”, en vervolgens zijn ze niet meer geïnteresseerd. Waarom dat zo is? Ik heb geen flauw idee. Klinkt meertalige recruitment nou echt hetzelfde als call center recruitment?

Ik vind het jammer dat mensen er op neerkijken. Meertalige recruitment bureaus worden in één adem genoemd met call centers, en de meeste mensen hebben nogal een negatief beeld bij call centers. Maar wist je dat een aantal van onze opdrachtgevers worden gesteund door de IDA (een Ierse internationale investeringsmaatschappij) of zijn genomineerd voor de Ernst and Young Entrepeneur van het jaar awards? En dat we recruiten voor een bedrijf met een waarde van 6 miljard, en dat we ook nog eens een grote invloed hebben gehad op de recruitment van een van Ierland’s meest bekende bedrijven? Helaas interesseert dat niemand, want we zijn maar een meertalig recruitment bureau.

Misschien kan ik je wat vertellen over de fantastische carrières die een aantal van onze meertalige kandidaten nu hebben. Het zijn geen callcenterbanen, maar echte carrières waarbij ze almaar door kunnen groeien. Kandidaten die als agents begonnen zijn en zich uiteindelijk omhoog hebben gewerkt tot teamleiders of personeelsmanager. Sommigen zijn nu zelfs verantwoordelijk voor een jaarlijkse omzet van €1.000.000 of meer. Door een meertalige baan in het buitenland te hebben aangenomen, hebben ze hun persoonlijkheid en ervaring sneller ontwikkeld dan wanneer ze thuis waren gebleven.

Toch vergeten mensen vaak iets. We zijn vaak op zoek naar mensen die een specifieke taal spreken en daarnaast nog bepaalde vaardigheden en ervaring hebben, of het nou een Duitstalige accountmanager is of een Nederlandstalige payroll manager. Zonder die specifieke taal zou het een vrij makkelijke zoektocht zijn, maar de taal is nou juist waar het bij ons om gaat. Toen ik voor het eerst naar een baan in het buitenland zocht had ik ook op mijn cv gezet dat ik Duits spreek, terwijl dat helemaal niet zo was. Nu weet ik dat je veel meer nodig hebt dan een beetje kennis om in aanmerking te komen voor een meertalige baan.

Dit zorgt er dus ook voor dat wanneer we op zoek zijn naar een kandidaat die een specifieke taal spreekt, het aantal kandidaten meteen een stuk kleiner wordt. En dan hangt het ook nog eens af van het land waarin het bedrijf is gevestigd. Een Franstalige klantenservice medewerker in Ierland? Vind die maar eens!

Bovendien hebben we gemerkt dat onze opdrachtgevers ook op zoek zijn naar meertalige kandidaten waarvan het Engels op een zeer hoog niveau is. De enige branche waarbij dat minder het geval is, is IT, omdat het daarbij vooral belangrijk is dat je de “technische taal” spreekt. Dit laat zien dat we per branche op een andere manier moeten zoeken en dat we met veel meer factoren rekening moeten houden dan normale recruitment bureaus.

Als het zo moeilijk is, waarom blijven we het doen? Ten eerste omdat het onze niche is. Careertrotter recruiters zijn zo begonnen, en hebben zich gedurende de tijd ontwikkeld tot echte recruitment talenten. En wat ik het allerleukste vind aan dit werk is dat het zo internationaal is. Ik vind het geweldig om mensen de kans te geven om meer van de wereld te zien, en het leven in het buitenland als een echte local te ervaren in plaats van als toerist of backpacker. Dus wat er ook gebeurt: ik zal altijd in de internationale recruitment wereld blijven werken.

Ben je een bedrijf dat zoekt naar meertalig talent? Neem dan contact op met het #1 recruitment bureau via +353 15 24 24 20 of mail Herbert op herbert@careertrotter.eu.