Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Top Tips voor een goede balans tussen werk en privé?

Stenen in balans - werken in het buitenland

Het lijkt onmogelijk om in ons drukke leven een gezonde balans tussen werk en privé te creëren – door moderne technologie zijn we immers altijd bereikbaar. Jaren geleden verlieten we het kantoor en hoefden we nergens meer aan te denken totdat we de volgende ochtend weer terug kwamen. Tegenwoordig checken de meeste mensen ook thuis nog hun werkmail, of maken ze nog even gauw wat af aan de keukentafel. Dit is echter niet gezond; door constant met werk bezig te zijn ontspan je te weinig en stress is slecht voor je gezondheid, productiviteit, familie en uiteindelijk ook je werk.

We zijn allemaal op zoek naar een betere balans in ons leven, maar het lukt lang niet iedereen. De een is er beter in dan de ander, maar in dit artikel laten we zien dat het echt voor iedereen haalbaar is.

Tips voor het creëren van een betere balans tussen werk en privé


  • Werk slimmer, niet meer

Als je meer dan 50 uur per week werkt kan je erop wachten dat je een burn-out krijgt – en dan kan je helemaal niets meer! We hebben het niet voor niets zo vaak over time management: het gaat namelijk niet om hoeveel uur je werkt, maar om wat je in die uren precies doet.

Begin je werkdag met het maken van een planning. Schrijf alle taken op die je die dag af moet hebben en geef aan hoeveel tijd je ermee bezig zult zijn. Rooster ook altijd wat extra tijd in voor taken die onverwachts opduiken – juist die taken kunnen je hele planning namelijk overhoop halen!

  • Werk niet thuis

Voor een betere balans, neem je werk nooit mee naar huis. In plaats daarvan, schrijf voordat je naar huis gaat een briefje waarop je jezelf herinnert waar je precies mee bezig was en of er nog iets afgemaakt moet worden. Tip: schaf plakbriefjes aan – onze marketing manager zweert erbij!

Op deze manier kom je ’s ochtends ontspannen aan op kantoor en kan je met een frisse blik verder gaan met je werk zonder dat je moet nadenken waar je de vorige werkdag mee bezig was.

  • Geduld is een schone zaak

Laat je collega’s niet denken dat ze je altijd werk kunnen geven omdat je altijd wel een gaatje vrij hebt. Wees duidelijk en laat ze weten dat je je dagen inplant en dat er alleen ruimte is voor werk dat echt heel dringend is. 

Op deze manier voorkom je stress en zorg je ervoor dat jij en je collega’s op een soepele manier kunnen samenwerken.

  • “Nee” is geen slecht woord

Veel mensen hebben bij het woord “Nee” enkel een negatieve gedachte, en proberen het woord zo min mogelijk te gebruiken. Of dit nou waar is of niet, je wilt ook niet bekend staan als de persoon die altijd overal maar “Ja” op zegt. Het is dan namelijk onmogelijk om de kwaliteit van je werk te waarborgen en je zult gegarandeerd meer fouten maken.

In plaats van meteen “Ja” of “Nee” te zeggen, kan je ook zeggen dat je tijd nodig hebt om er over na te denken. Heb je de tijd voor extra werk, is het een klus die je er makkelijk bij kan nemen of moet je er iets voor leren? Zeg dat je binnen 24 uur laat weten of je er tijd voor hebt. Op deze manier zeg je geen “Nee” en laat je zien dat je het dus wel wilt doen, maar dat je niet zeker weet of het wel kan.

  • Stapje voor stapje

Voor het creëren van een goede balans tussen werk en privé hoef je niet meteen twee weken op vakantie te gaan. Begin klein door minstens 1 keer per week wat eerder naar huis te gaan. Zo vermijd je de spits en heb je een lekker lang avondje voor jezelf, je vrienden of familie.

  • Maak ook een planning voor je privéleven

Laat niet te veel op je afkomen, want dan is de kans groot dat het er niet van komt. Maak afspraken met vrienden en familie zodat je hier op werk ook rekening mee kan houden.

Het lijkt misschien lastig in het begin om een goede balans te creëren; het is er tenslotte ingeslopen zonder dat je het door had. Begin daarom met kleine veranderingen en bouw het steeds meer op. Uiteindelijk, met een beetje geduld, creëer je een betere balans tussen werk en privé!

Neem een kijkje bij onze Nederlandstalige vacatures om te zien wat we allemaal in de aanbieding hebben! Een nieuwe baan is het perfecte excuus om de bovenstaande tips in de praktijk te brengen.