Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Ontslag nemen? Volg dit stappenplan!

Vuurwerk - werken in het buitenland

Omdat wij ons vooral richten op het vinden van nieuwe banen in het buitenland – vergeten we soms dat dit tegelijkertijd betekent dat een aantal werkgevers afscheid moeten nemen van hun toptalenten.

We willen natuurlijk niet dat er iemand ongelukkig achterblijft terwijl we zo ons best doen om jou aan een baan in het buitenland te helpen.

In deze blog vertellen we je hoe je op een zo vriendelijk en professionele mogelijke manier ontslag neemt bij je huidige werkgever. Houd ze te vriend – je weet nooit of jullie paden in de toekomst nog zullen kruisen. Om het gemakkelijk te maken hebben we een stappenplan in elkaar gezet, dat precies laat zien hoe je op een professionele manier ontslag neemt.

Zo neem je op een professionele manier ontslag

  • Opzegtermijn:

De opzegtermijn is per bedrijf verschillend, maar wordt altijd aangegeven in je contract. Het is belangrijk dat je je aan deze termijn houdt – je hoeft niet bang te zijn je je werkgever daarmee beledigt. Geef ze de tijd om vervanging voor je te vinden zodat ze niet hoeven te stressen omdat je positie wekenlang onvervuld blijft. Bovendien laat je hiermee zien dat je respect hebt voor je werkgever en zal het een goede indruk achterlaten.

  • Waarom neem je ontslag:

Wat de echte reden voor ontslag ook is, geef altijd een positieve reden. Zeg dat je een aanbod hebt gekregen dat je niet kon afslaan of dat je de behoefte hebt om naar het buitenland te gaan. Dit zijn redenen die je werknemer zich niet persoonlijk kan aantrekken waardoor het een stuk makkelijk is om vriendschappelijk te blijven.

  • Wees discreet:

Ga niet op social media lopen verkondigen dat je een nieuwe baan in het buitenland hebt voordat je je huidige werkgever er van op de hoogte hebt gesteld. Probeer ook je enthousiasme in toom te houden tegenover je huidige collega’s – als je uitbundig gaat vieren dat je weggaat komt dat niet echt professioneel over. Ook je nieuwe werkgever zal hier trouwens niet van onder de indruk zijn.

  • Doe extra je best:

Het is niet makkelijk voor een werkgever om een getalenteerde werknemer te verliezen. Bied daarom aan om je vervanging in te werken en zoveel mogelijk te helpen om de overgangsperiode soepeler te maken. Toon je begrip en wees proactief. Je weet nooit wanneer je een positieve referentie van je baas kan gebruiken!

  • Bedank iedereen:

Stuur je werkgever en collega’s een kaartje nadat je bent weggegaan. Het kost je weinig moeite, maar het zal je relatie met je ex-collega’s ongetwijfeld versterken.

  • Afscheid nemen:

Vergeet niet om persoonlijk afscheid te nemen van iedereen voordat je er officieel vandoor gaat!

Met dit stappenplan zal je op een pijnloze, professionele manier je ontslag nemen. Het is nooit makkelijk om iets moois achter te laten, maar het avontuur dat je ervoor terug krijgt zal het absoluut waard zijn.