Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: cultuurverschillen & het sollicitatieproces

culturele verschillen in het buitenland

Als je op zoek bent naar een baan in het buitenland zijn er een aantal fases van het sollicitatieproces die je moet doorlopen voordat je kan beginnen met werken. Bij Careertrotter doen we ons best om die fases zo simpel en zorgeloos te laten verlopen, maar er zijn altijd dingen waarop we geen invloed hebben. Zo is het sollicitatieproces in elk land anders waardoor het elke keer weer wennen is. Hoe dan ook: als je wilt werken in het buitenland kan je erop rekenen dat Careertrotter er altijd voor je is.

Careertrotter werkt met een groot aantal meertalige bedrijven in verschillende Europese landen – met name in Ierland, Duitsland, Polen, Nederland en Frankrijk. En elk land heeft zo zijn eigen kijk op het sollicitatieproces.

We willen ervoor zorgen dat al onze kandidaten zo goed mogelijk voorbereid zijn. Stel dat we een Duitse kandidaat hebben die op zoek is naar een baan in Ierland en dus niets weet van de cultuurverschillen en het snelle sollicitatieproces. In Duitsland kan het zo een week duren voordat je feedback krijgt op je cv, terwijl dat in Ierland zelden langer dan een dag duurt.

In deze blog willen we je de mogelijkheid geven om de sollicitatieprocedures in verschillende landen te leren kennen, zodat je goed bent voorbereid wanneer je overweegt om te gaan werken in het buitenland.

Soorten sollicitatievragen

IERLAND 

In Ierland zijn sollicitatievragen vooral competentiegericht en wordt er van je verwacht dat je duidelijke voorbeelden geeft om je vaardigheden te illustreren. Hier is dus heel wat voorbereiding voor nodig.

DUITSLAND 

In Duitsland zijn voorbeelden minder belangrijk, en wordt er meer waarde gehecht aan motivatiegerichte vragen. Met deze vragen proberen ze erachter te komen waarom je bepaalde keuzes in je leven hebt gemaakt. In Duitsland bestuderen ze je cv van tevoren tot in detail en stellen ze er veel vragen over. Zorg er dus voor dat je je cv goed uit je hoofd kent!

NEDERLAND 

In Nederland richten ze zich niet per se op een type vraag. Je moet je hier dus voorbereiden op alle typen sollicitatievragen: persoonlijk, motivatiegericht en competentiegericht. Het hangt natuurlijk ook enigszins af van de branche waar je solliciteert.

FRANKRIJK

In Frankrijk hangt het voor een groot deel af van de vacature waarop je solliciteert, maar over het algemeen gaat de voorkeur uit naar persoonlijke sollicitatievragen. In Frankrijk hechten ze ook veel waarde aan je ervaring en hoe je daarover vertelt. Bovendien speelt presentatie hier een rol: zorg dus dat je er netjes uitziet!

POLEN

In Polen kan je verwachten dat ze vooral vragen naar je motivatie om voor het bedrijf te komen werken en waarom je graag wilt werken in Polen. Laat zien dat je hier over hebt nagedacht en overtuig ze dat Polen echt een plek is voor jou.

In bepaalde branches (IT en financieel ) zullen er ook altijd technische vragen gesteld worden. En je moet natuurlijk ook kunnen uitleggen welke relevante ervaring je hebt en waarom je graag in deze branche wilt werken.

Hoe lang duurt het voordat je een aanbod kan verwachten?

Hoeveel tijd zit er tussen het moment dat Careertrotter jouw cv naar een opdrachtgever stuurt en het moment dat je wordt aangenomen voor een baan in het buitenland?

IERLAND

Dit hangt af van de baan en het bedrijf – het aantal sollicitatiegesprekken kan dus verschillen. Je kan er op rekenen dat je in Ierland altijd binnen een maand hoort of je bent aangenomen of niet.

DUITSLAND 

In Duitsland heb je meestal 2 tot 3 sollicitatiegesprekken en een proefdag in het bedrijf. Het kan hier dus best lang duren voordat je officieel bent aangenomen – meestal tussen 1-2 maanden. Raak vooral niet gefrustreerd wanneer het allemaal wat langer duurt, in Duitsland vinden ze dat belangrijk en ze nemen graag de tijd om je te leren kennen.

NEDERLAND

In Nederland zijn er ook vaak 2 tot 3 sollicitatiegesprekken waarna je meestal binnen een maand hoort of je bent aangenomen. Dit hangt echter wel vaak af van de startdatum – soms gaat het hele sollicitatieproces wat sneller.

FRANKRIJK 

Hier heb je 2-3 sollicitatiegesprekken en hoor je binnen 2-4 weken of je het bent geworden. Soms duurt het allemaal wat langer en lijkt het sollicitatieproces in Frankrijk meer op dat van Duitsland. Raak dus niet gefrustreerd!

POLEN

In Polen gaat het relatief erg snel – soms krijg je na 1 sollicitatiegesprek al een aanbod, en het zijn er nooit meer dan 2! In Polen moet je echter wel een medische controle doen voordat je ergens gaat werken.

Algemene cultuurverschillen

IERLAND

 • In Ierland zijn we over het algemeen heel ontspannen
 • Sociaal, respectvol en vriendelijk
 • Houden van ouwehoeren – hebben een hekel aan stilte
 • Een kopje thee is altijd de oplossing
 • Zijn niet zo stipt wat tijd betreft; spreek je af om 8 uur? Verwacht dan dat Ieren ergens tussen 8 en 8:30 komen opdagen.
Bron: Kellie Anne


DUITSLAND 

 • We zijn heel direct, houden er niet van om ergens omheen te praten
 • Erg gericht op ons werk; we werken erg efficiënt
 • We zijn erg stipt en komen nooit te laat
 • Helaas staan we internationaal niet bekend om ons gevoel voor humor
 • We houden van regels
Bron: Rike


NEDERLAND 

 • We vinden onze eigen mening heel belangrijk
 • We voelen graag ergens meteen een connectie mee
 • Fietsen! We houden van onze fietsen – in Amsterdam zijn meer fietsen dan auto’s
 • We houden van koopjes en aanbiedingen: gratis is altijd goed nieuws!
 • We zeuren graag over het weer, het is altijd te koud of te warm!
Bron: Rebecca & Herbert


FRANKRIJK 

 • We zijn vrij formeel, vooral op werk. Probeer de houding en het taalgebruik van je recruiter te spiegelen – dat is in ieder geval een goed begin.
 • We zijn niet zo heel goed in Engels – en zijn dus snel onder de indruk van hoe goed andere nationaliteiten Engels spreken.
 • Op het eerste gezicht komen we wat koeltjes over – we hebben tijd nodig voordat we vrienden met iemand kunnen worden, maar daarna zijn we heel trouw!
 • We klagen veel: dat is echt een onderdeel van onze cultuur, we willen altijd meer.
Bron: Celine


POLEN 

 • Polen hebben veel respect voor elkaar en helpen elkaar graag.
 • We zijn ook vrij direct, net als Nederlanders maken we iets nooit mooier dan het is.
 • Zaken doen gaat langzaam – als je iets nodig hebt zal je geduld moeten hebben vanwege al onze bureaucratische regels.
 • Punctualiteit wordt erg serieus genomen. Kom dus nooit te laat!
 • We zijn niet vies van een beetje ouwehoeren: je ziet het veel aan het begin van vergaderingen of om een werkrelatie op te bouwen, maar het gaat wat minder ver dan in Ierland.
Bron: Andrei en Kellie Anne