Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Waarom zouden werkzoekenden een baan afwijzen?

W1siziisijiwmtyvmtivmtkvmtivmdavmtivndavdgh1bwjzlxvwltexnziymtnfotywxzcymc5wbmcixsxbinailcj0ahvtyiisijgwmhg2ntbcdtawm2mixv0

Nu de economische crisis ten einde is, wordt het werkgevers pijnlijk duidelijk dat de banenmarket niet langer in hun handen ligt. Werkzoekenden hebben weer macht, en dat weten ze zelf maar als te goed – en meertalige werkzoekenden hebben al helemaal een sterke positie.

Geld is vaak een belangrijke factor – bij meer ervaring en vaardigheden hoort nou eenmaal ook meer geld – maar welke factoren bepalen nog meer welke keuze een werkzoekende uiteindelijk maakt?

Na zes jaar in de internationale recruitment wereld te hebben gewerkt hebben we bij Careertrotter het een en ander gehoord. In dit artikel delen we welke redenen kandidaat ons in het verleden hebben gegeven om toch "nee" te zeggen tegen een baan.

De belangrijkste redenen waarom een kandidaat een baan afwijst

  • De persoon die het interview afneemt:

Je kan nog zo’n fantastische werkgever zijn, als de persoon die het interview voor je afneemt dit niet uitstraalt kan dat een enorme afknapper zijn voor een kandidaat. Als een kandidaat onbeleefd wordt behandeld (last-minute afzeggingen, laat komen opdagen, telefoon opnemen tijdens het gesprek) zal de kandidaat denken dat dit bij het bedrijf hoort en zeker niet meer voor je willen werken.

  • De sollicitatieprocedure:

Doordat we een internationaal bedrijf zijn hebben we gemerkt dat elk land zo zijn eigen sollicitatieprocedure heeft. In Duitsland kan de hele procedure veel langer duren dan in Ierland: werkzoekenden vinden dit vaak frustrerend en verliezen hierdoor hun motivatie.

Als het allemaal te lang duurt loop je de kans dat een kandidaat het opgeeft en gaat zoeken naar een baan bij een ander bedrijf. Daar tegenover staat echter dat als de beslissing te snel gemaakt wordt, een kandidaat het gevoel kan hebben dat je een beslissing hebt gemaakt zonder er goed over na te denken.

  • Online reviews:

Negatieve reviews op Glassdoor zijn nooit goed nieuws. Uiteraard zijn er ook positieve reviews, maar het zijn nou eenmaal de negatieve reacties die opvallen. Als een kandidaat leest wat er allemaal mis is met het bedrijf kan dit twijfel veroorzaken.

  • Balans tussen werk en privé:

We willen allemaal net zoveel vrije tijd als dat we aan het werk zijn, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Nieuwe werknemers werken vaak langer omdat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen. Oudere werknemers met jonge kinderen zijn liever wat meer thuis. Als werkgever kan je ervan uit gaan dat iedere kandidaat op zoek is naar een gezonde balans, en mochten ze het idee krijgen dat dit ergens niet het geval is, kan dat een reden zijn om de baan af te wijzen.

  • Bedrijfscultuur:

Een eigen bedrijfscultuur is belangrijk – je wilt toch iets unieks uitstralen? Een nadeel hiervan is dat sommige kandidaten het gevoel hebben dat ze niet in die cultuur zullen passen, en bang zijn dat ze zich er niet thuis zullen voelen.

  • Locatie:

Locatie speelt altijd een grote rol (vooral wanneer iemand op zoek is naar een baan in het buitenland) en kan ook invloed hebben op de balans tussen werk en privé. Als een bedrijf op een moeilijk te bereiken locatie zit, zal dat de baan meteen minder aantrekkelijk maken. Ook het land waarin een bedrijf is gevestigd speelt hierbij een rol: hoe is het klimaat, is het openbaar vervoer wel goed geregeld, en hoe hoog is de gemiddelde huur?

  • Een ander, beter aanbod:

Het kan pijnlijk zijn voor ons als recruiters, maar soms wijst een kandidaat een baan af omdat ze tegelijkertijd met een andere sollicitatie bezig waren. Dit gebeurt nou eenmaal, en in dat geval kunnen wij en onze opdrachtgevers er weinig aan doen.

Dat waren ze: een aantal veel voorkomende redenen waarom kandidaten in het verleden een baan bij een van onze opdrachtgevers hebben afgewezen. Sla het op, en ga er mee aan het werk!