Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Waarom Careertrotter recruiters het eerst over jou, en dan pas over de vacature willen hebben.

2017-01-18 09:00:00 +0000 by Kellie-Anne Molloy

W1siziisijiwmtyvmtivmtkvmtivmtuvndyvnjmyl2xpc3qtmtuzmtg1xzk2mf83mjaucg5nil0swyjwiiwidgh1bwiilci2mdb4ndawxhuwmdnlil1d

Of je nu al door ons bent gebeld, je een telefoontje van ons verwacht, of pas net van ons hebt gehoord: het is belangrijk dat je weet hoe wij te werk gaan. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen?

Er wordt ons vaak gevraagd waarom we niet gewoon de vacature kunnen opsturen, en waarom we zoveel vragen stellen.

             Het antwoord is simpel:

We willen je leren kennen! Zo kunnen we een beeld te krijgen van:

  • Je huidige situatie

Heb je genoeg geld achter de hand om te verhuizen en te gaan werken in het buitenland? Ga je alleen of komt er iemand met je mee? Dit zijn vragen die we je moeten stellen, omdat veel van onze opdrachtgevers een relocatiepakket aanbieden, maar alleen voor de werkzoekende zelf – en niet voor eventuele partners of familie die met je mee komen.

  • Wat voor een werkervaring heb je?

Studeer je en heb je een bijbaan? Begin je net met werken? Of bevind je je al een tijdje op de arbeidsmarkt? Als we dit niet weten, lopen we het risico dat we je banen aanbieden die totaal niet bij je situatie passen.

  • Je taalvaardigheden:

Veel van onze opdrachtgevers zijn op zoek naar kandidaten met een bepaalde moedertaal, en daar helpen wij ze natuurlijk graag bij. Om erachter te komen hoe goed je een taal beheerst doen we daarom eerst een taaltest, zodat jij je ook meer op je gemak voelt wanneer we je aan onze opdrachtgever voorstellen.

  • Wat zijn je salarisverwachtingen?

Afhankelijk van waar je nu woont en waar je wilt gaan wonen, kan het zijn dat je salarisverwachtingen niet helemaal realistisch zijn. In Ierland ligt het gemiddelde jaarsalaris op €30,000, maar in Polen bijvoorbeeld is zoiets helemaal niet realistisch.

  • Waar woon en werk je nu en is er een bepaalde locatie waar je graag zou willen wonen en werken?

Met deze vraag proberen we erachter te komen of je genoeg geld achter de hand hebt om te gaan wonen en werken in het buitenland, of je een visum nodig zal hebben, of je flexibel bent, enzovoorts.

Zoals je ziet, is niet altijd alles zoals het lijkt.

We snappen dat we al deze vragen ook via e-mail kunnen stellen, maar we vinden het fijner om met je te praten en tegelijkertijd een aantal belangrijke punten door te nemen. Soms hebben kandidaten onrealistische salarisverwachtingen, of hebben ze hulp nodig bij het verbeteren van hun cv.  

We stellen je al deze vragen omdat we je vacatures willen toesturen die je ook echt interessant vindt, en daar hebben we nou eenmaal veel informatie voor nodig.

Want laten we eerlijk zijn: veel meertalige recruitment bureaus sturen je een mail met vacatures waarin je niet eens geïnteresseerd bent of waar je niet de juiste kwalificaties voor hebt. Een persoonlijke benadering is toch veel fijner? Wil je echt 20 verschillende vacatures bespreken? Zou je niet liever gericht naar 2-3 vacatures kijken waarvan wij zeker weten dat ze bij je interesses passen?

Hopelijk snap je nu waarom we bij Careertrotter op deze manier te werk gaan. Als je wordt gebeld door een van onze recruiters, neem dan vooral op of bel ze terug om een gesprek met ons te voeren – je weet nu hoe belangrijk dat voor ons is!

Heb je na dit blog nog vragen, dan zijn we altijd te bereiken via +353 15 24 24 20.

comments powered by Disqus