Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Meertalige recruitment: wat is er de afgelopen 10 jaar precies veranderd?

W1siziisijiwmtyvmtivmtyvmdkvntgvndmvntivbxvsdglsaw5ndwfsltq1njc3nf85njbfnziwlnbuzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Het was augustus 2003 toen ik op het vliegtuig stapte om voor een half jaar in Dublin te gaan wonen en werken. Sindsdien is er een hoop veranderd. Ten eerste woon ik nog steeds in Ierland – dat is niet veranderd en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren -, ten tweede ben ik van Nederlandstalige reserveringsagent uitgegroeid tot CEO van een meertalig recruitment bureau en heb ik mijn twee grootste liefdes gevonden: rugby en mijn vrouw. Maar over die veranderingen wil ik het niet met jullie hebben vandaag. 

Meertalige recruitment is namelijk ook veranderd!

  • Werkgevers zijn veranderd

Om te beginnen: werkgevers in Dublin. Dublin anno nu is niet meer het Dublin waar ik in 2003 als Nederlandstalige werkzoekende aankwam.

Grote bedrijven zoals Google hadden zich hier toen net gevestigd en hadden nog lang niet zoveel werknemers als nu. Ook Oracle zat al in Dublin maar was in 2003 nog maar heel klein. Zerox en UPS waren toen de grootste concurrenten – moet je nagaan! Hoewel ze vandaag de dag nog steeds meedoen, zijn ze voor een groot deel naar andere landen verhuisd. Nu is Dublin vooral de thuishaven voor populaire technologiebedrijven zoals Facebook, Twitter en Hubspot. En daarmee is de meertalige recruitmentindustrie natuurlijk ook een stuk interessanter geworden.

Veel bedrijven (zoals Hertz, het bedrijf waar ik ooit begon) kondigden eerder aan uit Ierland te vertrekken, waardoor ik mij toch afvraag wie de grote spelers van 2020 zullen zijn!

  • De benodigde vaardigheden zijn veranderd

Een kandidaat heeft vandaag de dag heel andere vaardigheden nodig dan iemand die 10 jaar geleden naar een baan zocht. Toen was de taal die je sprak de belangrijkste factor, maar nu zijn mensen ook op zoek naar kandidaten met SEO ervaring of HTML vaardigheden.

  • Meertalige recruitment is nu wereldwijd

Steeds meer steden worden internationaal en multicultureel. Toen ik in 2006 begon met werken in meertalige recruitment, waren dat vooral Dublin, Cork en Londen. Pas in 2009 kwamen steden als Barcelona en Krakau erbij. In de meeste grote steden in Europa zijn tegenwoordig veel meertalige vacatures in de aanbieding – en op plaatselijk niveau daarentegen is er simpelweg vaak niet genoeg werk.

Waarom al die verandering?

Aangezien de pan-Europese identiteit steeds groter wordt en er steeds meer landen bij de EU komen is het voor veel bedrijven voordelig om pan-Europese teams samen te stellen. Bovendien zijn er door het internet geen grenzen meer en zorgt de almaar groeiende E-commerce ervoor dat alle bedrijven internationale talenten nodig hebben.

Zal meertalige recruitment altijd Careertrotters’ expertise blijven?

Ja en nee! Meertalige recruitment heeft me gebracht waar ik nu ben, en zal dus altijd een passie blijven, maar ik zal ook altijd blijven zoeken naar andere mogelijkheden. Er zijn nog zoveel meer dingen waarbij Careertrotter je van dienst kan zijn! Houd ons dus goed in de gaten.