Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Een goed cv maken? Denk als een recruiter!

W1siziisijiwmtyvmtivmtyvmdkvndcvmdcvotuyl3dyaxrpbmctmte3mde0m185njbfnziwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Beste werkzoekenden,

Als je middenin je zoektocht naar een baan in het buitenland zit, stuur je waarschijnlijk je CV op naar allerlei verschillende bedrijven, vacaturebanken en recruitment bureaus, waar je vervolgens niks van hoort of een negatief antwoord krijgt. Ik snap dat dit ontzettend frustrerend kan zijn, en er zijn een aantal manieren om hier mee om te gaan.

  • De niet-productieve manier: opgeven en klagen over hoe slecht recruiters je helpen.
  • De productieve manier: denk eens na en vraag jezelf af of je misschien eens met een recruiter kan praten om je CV toe te lichten of advies te vragen.

Advies van een recruiter:

Heb je de functieomschrijving van de vacature waarop je hebt gereageerd wel goed gelezen?

Als meertalig recruiter heb ik al heel wat CV’s voorbij zien komen die geen enkele relevante ervaring laten zien voor de vacatures waarop ze hebben gereageerd. Wil je reageren op een meertalige vacature? Zorg er dan voor dat je je CV volledig aanpast en laat zien dat je ook echt een goede match bent voor de functie – anders bellen we je waarschijnlijk niet terug.

Probeer op te vallen.

Bij Careertrotter ontvangen we zo’n 100 CV’s per dag; ik kan je dus van harte aanbevelen om ervoor te zorgen dat je CV opvalt en dat doe je door deze zo beknopt en helder mogelijk te houden. Als de recruiter in een oogopslag kan zien dat je een geschikte kandidaat bent, zit je op de goede weg.


  • Gebruik bullet points om de ervaring die je in je vorige baan hebt opgedaan op te sommen.
  • Gebruik zoekwoorden – een klein beetje vals spelen mag: gebruik de woorden die ook in de functieomschrijving worden gebruikt om de aandacht van de recruiter te krijgen.

Het zijn slechts kleine veranderingen, maar ze zullen de kans dat je teruggebeld wordt ongetwijfeld vergroten!

Eerlijkheid duurt het langst.

Het is ontzettend belangrijk dat je altijd de waarheid vertelt – vooral tegen je recruiter. Als je reageert op een meertalige vacature maar niet zeker weet of je wel genoeg ervaring hebt, laat dat ons dan weten en we zullen je zo veel mogelijk helpen.

Over eerlijkheid gesproken: we willen ook graag weten of je al op andere vacatures hebt gereageerd. Als je al bij een ander bedrijf aan het solliciteren bent, is het het dan waard voor ons om op zoek te gaan naar een goede match voor jou?

Je beschikbaarheid.

Als recruiter weet ik als geen ander hoe lastig het is om tijd vrij te maken voor je zoektocht naar een baan in het buitenland – al helemaal als je momenteel een andere baan hebt. Bij Careertrotter proberen we daarom zo flexibel mogelijk te zijn. We werken niet alleen van 9 tot 5; we begrijpen dat het leven hectisch is en werken daarom graag wat langer door om jou van dienst te zijn.

  • Als je tijdens kantooruren niet kan bellen, is dat geen probleem. Toch willen we je vragen om tijdens je pauze even contact met ons op te nemen om ons te laten weten wanneer het je wél uitkomt.
  • We bellen graag, maar zullen ook een mailtje sturen. Het is dan het beste om ons terug te bellen.
  • Soms gaat het allemaal niet zoals gepland. Als we je niet op het afgesproken tijdstip terugbellen, hoef je je dus niet meteen zorgen te maken. We komen sowieso bij je terug, het duurt soms alleen wat langer.

Betrouwbaarheid.

Als je duidelijk bent tegen ons zijn wij dat ook tegen jou. Als je ons beloofd een aantal documenten op te sturen, doe dat dan ook. Je geeft ons een verwachting, en die geven wij vervolgens door aan onze opdrachtgever (oftewel, jouw potentiele werkgever). Als je je beloftes niet nakomt geeft dat ons een slechte reputatie.

Verstop je niet achter je computerscherm.

Als kandidaten ons mailen en vragen of we hen de functieomschrijving kunnen toesturen, is dat best wel frustrerend. Recruiters volgen namelijk een vaste procedure. We willen eerst jouw CV kunnen bekijken – en bovendien mist een functieomschrijving altijd wel wat informatie.

Als onze recruiters jou bellen, betekent dat dus dat je CV ons is opgevallen en dat we graag met je willen praten. Er zijn altijd een aantal dingen die we met je willen bespreken voordat we voor je aan de slag gaan.

Mailen is onpersoonlijk en bij Careertrotter vinden we het belangrijk om onze kandidaten goed te leren kennen – hoe beter we je kennen, hoe beter we je kunnen helpen.

Houd contact.

Als je de vorige 4 stappen hebt opgevolgd, kan het maar zo zijn dat je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt voor een te gekke baan in het buitenland.

ONTHOUD:  Ook tijdens deze fase zal je veel contact hebben met je recruiter – we zullen je dagelijks bellen om te vragen hoe het gaat en zodra de opdrachtgever contact met ons opneemt laten we je dat weten.

        Waarom bellen we zo vaak?

We moeten op de hoogte zijn van je beschikbaarheid voor eventuele testen en sollicitatiegesprekken, willen jou op de hoogte brengen van de voortgang en bovendien willen we je zoveel mogelijk helpen bij de voorbereiding.

Onze feedback is altijd opbouwend

Ze zeggen niet voor niets dat slechte publiciteit ook publiciteit is. Hetzelfde geldt namelijk voor feedback. Als we feedback geven op je CV is dat misschien moeilijk te accepteren, maar uiteindelijk wordt je CV er alleen maar beter van.

Als we je advies geven ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek komt dat eerst wellicht negatief over, maar geloof ons, we weten waar we het over hebben!

Waar het dus op neerkomt, is dat we een vertrouwde band met je willen opbouwen. De weg ernaartoe lijkt misschien erg lang, maar we doen het alleen maar om voor jou de perfecte baan in het buitenland te vinden.


Met vriendelijke groet,

Celine Ferhani

International Multilingual Recruitment Consultant