Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Werken in het buitenland: cultuurverschillen

W1siziisijiwmtyvmtivmjevmtivndkvntkvmzq4l3ntawxpzxmtmtyxnji0mf85njbfnziwlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Als je gaat werken in het buitenland weet je natuurlijk dat je veel nieuwe mensen gaat ontmoeten, een nieuwe cultuur gaat ervaren, ander weer kan krijgen en misschien moet wennen aan een andere eetstijl.

Maar wat je misschien vergeet is dat je waarschijnlijk ook bij een multicultureel bedrijf komt te werken. Hierbij zal je te maken krijgen met cultuurverschillen, taalbarrières (tenzij er 1 taal is die iedereen ernaast spreekt, zoals Engels) en verschillende manieren waarop iedereen te werk gaat.

In deze blog willen we laten zien dat dit soort situaties normaal zijn in het buitenland, en dat je je er geen zorgen over hoeft te maken. De Careertrotter recruiters hebben ook aan elkaar moeten wennen.

Door onze ervaring te delen willen we je helpen om je op deze cultuurverschillen voor te bereiden, zodat je je sneller op je gemak zult voelen op je werk.

Lees verder voor onze tips over het omgaan met cultuurverschillen op kantoor!

 

  • Onderzoek doen

Net zoals je onderzoek doet voordat je een sollicitatiegesprek hebt, is het ook goed om onderzoek te doen voordat je daadwerkelijk begint met werken in het buitenland. Zo krijg je een algemeen idee van wat je kan verwachten in je eerste weken

Om erachter te komen met wie je gaat werken kan je een kijkje nemen op LinkedIn. Zo zie je wie er in je nieuwe bedrijf werkt, waar ze vandaan komen en wat hun professionele achtergrond is.

 

  • Wees open en denk positief

Verwacht niet het ergste, maar verheug je juist op het feit dat je allemaal nieuwe mensen gaat ontmoeten wanneer je gaat werken in het buitenland. Wacht de eerste paar dagen rustig af en laat jezelf wennen aan de nieuwe mensen om je heen en de manier waarop ze te werk gaan. Zo zal je misschien merken dat Duitsers veel bezig zijn met time management; daarbij wil je dus niet te laat komen. Nederlanders zijn vaak heel direct; trek het je dus niet persoonlijk aan wanneer ze wat bot uit de hoek komen. Sta open voor deze cultuurverschillen om conflicten te vermijden. Natuurlijk zijn niet alle Duitsers en Nederlanders hetzelfde, dus vaak is even afwachten en kijken hoe het er in een bedrijf aan toe gaat een goed idee!

  • Wees bewust

Onthoud dat je eigen culturele eigenschappen net zo vreemd zijn voor je collega’s als die van hen voor jou zijn. Door hier aan het begin wat meer op te letten voorkom je dat ze je gedrag vreemd vinden. Probeer in de eerste week ook met je nieuwe collega’s te lunchen en ga op vrijdag zeker mee naar de kroeg. Als je je collega’s in een ongedwongen omgeving beter leert kennen leer je elkaar meteen beter begrijpen en wen je aan de cultuurverschillen.

  • Reageer nooit meteen – wacht altijd af

Ook al volg je de 3 stappen hierboven, het kan natuurlijk altijd dat bepaalde nationaliteiten elkaar niet helemaal liggen. Hierbij spelen taal, persoonlijkheid en cultuurverschillen een rol: soms begrijp je elkaar gewoon niet goed.

Bepaalde nationaliteiten kunnen onbeleefd en onaardig uit de hoek komen. Reageer hier niet meteen op, maar wacht af om te zien hoe de rest er op reageert en analyseer of dit gedrag misschien cultureel kan zijn voordat je het persoonlijk opvat. Haal diep adem en probeer te begrijpen waar het gedrag vandaan komt.

Meer vragen over omgaan met cultuurverschillen? Neem dan contact op met het Careertrotter team: die hebben meer dan genoeg ervaring opgedaan in het buitenland om je hierover te adviseren.