Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Heb je een baan in Ierland en snap je niks van de belasting?

belasting - belasting in Ierland

Nieuwe gezichten, nieuwe uitdagingen en een nieuw kantoor: dat is wat de meeste mensen te binnen schiet wanneer ze denken aan een nieuwe baan in het buitenland. Maar er komt meer bij kijken. Zo moet je ook belasting gaan betalen en het is goed om te weten hoe dit precies werkt. Je wilt immers voorkomen dat je te veel of te weinig belasting betaalt!

Lees verder voor ons advies:

 • Je eerste baan in het buitenland

Als je net bent begonnen met werken in Ierland zijn er een aantal dingen die je moet doen om te voorkomen dat je te veel of te weinig belasting betaalt:

1.   Geef je PPS (Personal and Public Service Number – te vergelijken met een sofinummer/burgerservicenummer) door aan je werkgever zodat ze aan de belasting kunnen doorgeven dat je voor hen werkt.

2.   Meld je aan voor een tax credit certificate door formulier 12A in te vullen en dit naar je plaatselijke belastingadministratie te sturen.

Zorg dat je deze stappen zo snel mogelijk volgt wanneer je gaat wonen en werken in Ierland zodat je werkgever de hoogte van de belasting kan bepalen voordat je je eerste salaris ontvangt.

De belastingadministratie zal je een belastingcertificaat (Certificate of Tax Credits and Cut-off Point) toesturen, welke je dan aan je werkgever kan geven.

 • Split Year Relief

Als je net in Ierland bent komen wonen hoef je in sommige gevallen geen belasting te betalen over het inkomen dat je het jaar daarvoor buiten Ierland hebt verdiend. Dit houdt in dat je recht hebt op een heel jaar belasting – ook al werkte je van dat jaar maar een deel in Ierland. Dit kan betekenen dat je belasting terug krijgt als je tijdens het belastingjaar in Ierland komt wonen of Ierland verlaat. Dit wordt Split Year Relief genoemd.

 • PAYE belasting: een overzicht

Werknemers in Ierland betalen belasting via het PAYE (Pay As You Earn) belastingsysteem. De hoeveelheid belasting die je betaalt hangt daarbij volledig af van hoeveel je jaarlijks verdient. Als je begint met een nieuwe baan geef je je nieuwe werkgever een P45 formulier om te voorkomen dat je het verkeerde bedrag betaalt.

 • PRSI (Pay Related Social Insurance)

PRSI wordt van je salaris afgetrokken en gaat naar het sociale verzekeringsfonds. Doordat je deze belasting betaalt heb je recht op (als je het nodig hebt) verschillende uitkeringen en pensioen in Ierland.

 • Universal Social Charge

Universal Social Charge betaal je als je jaarlijks meer dan €12,012 verdient. Het komt wel eens voor dat je te veel betaalt: controleer dit op taxback.com wanneer je je PAYE belastingteruggave doet.


Hoe wordt je belasting berekend?

Je werkgever berekent je belasting op basis van je PAYE en USC. Als je werkgever niet volledig op de hoogte is van je persoonlijke situatie (burgerlijke staat, inkomsten, uitkeringen, etc) kan het voorkomen dat je te veel of te weinig belasting betaalt.

Dit staat er op je salarisstrook:

 • Wat gebeurt er als je te veel belasting betaalt?

Dan kan je het terug vragen! Dit kan voorkomen in verschillende situaties:

 • Je bent in het midden van een belastingjaar in Ierland gaan wonen
 • Je bent halverwege het belastingjaar van werkgever veranderd
 • Je hebt noodbelasting betaalt
 • Je bent met zwangerschapsverlof geweest
 • Je bent onlangs getrouwd
 • Je heb medische kosten gemaakt

Denk je dat je belasting terug moet krijgen? Check het met de online tax calculator.

 • Simpele feitjes:

-   Het belastingjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

-   Je P60 is je belastingcertificaat – deze dien je te gebruiken voor het opvragen van belastingteruggaven.

-   Je kan tot wel 4 jaar belasting terugvragen.

-   De gemiddelde belastingteruggave is €880.

-   Je kan hier gratis je belastingteruggave berekenen.


Nog steeds in de war?

Taxback.com biedt een gratis berekening van je belastingteruggave over de afgelopen 4 jaar. Klik hier om meteen te beginnen of neem contact op met Careertrotter voor overige vragen!