Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Top tips voor sollicitatiegesprekken via Skype

W1siziisijiwmtyvmtivmtkvmtivndivmtyvnji3l3nrexblltewmdcwnznfotywxzcymc5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisijgwmhg2ntbcdtawm2mixv0

Als je op zoek bent naar een baan in het buitenland is het regelen van een sollicitatiegesprek vaak een uitdaging. Het bedrijf waarvoor je solliciteert zit in een ander land en om nou helemaal over te vliegen voor een gesprek is nogal overdreven. Gelukkig bestaat er Skype, waarmee we digitaal sollicitatiegesprekken kunnen organiseren.

Met sollicitatiegesprekken via Skype wordt er veel geld bespaard en kunnen zowel de werkgever als de kandidaat tijd besparen door gewoon vanuit huis of kantoor deel te nemen. In dit artikel delen we een aantal goede tips voor de voorbereiding van zo’n sollicitatiegesprek via Skype. We hebben er al heel wat kandidaten succesvol doorheen geloodst, dus je kan op ons vertrouwen. Laten we beginnen bij het begin!

          Infographic bron: vikingdirect.nl

Een sollicitatiegesprek op Skype - de voorbereiding

 • Leer Skype kennen

Voeg een professionele profielfoto toe en zorg dat je een serieuze gebruikersnaam hebt (hotman67 zal vast niet worden gewaardeerd). Dit zijn de kleine dingetjes die bepalen hoe de persoon waarmee je spreekt je ziet.

Controleer of er misschien meer mensen zijn met jouw Skype gebruikersnaam en geef het aan als het zo is.

 • Oefening baart kunst

Controleer van tevoren het geluid, je camera en de algemene instellingen. Waarom vraag je niet of een vriend met je wil oefenen?

 • Je omgeving

Je bent dan wel thuis, zorg er wel voor dat je omgeving tijdens het Skype gesprek professioneel over komt:

 1. Ga zitten op de plek waar de internetverbinding het sterkste is
 2. Zet je telefoon uit
 3. Haal afleidende foto’s of schilderijen achter je van de muur – een witte muur is het beste
 4. Zorg dat je op een stille plek zit – zonder blaffende honden of bellende mensen om je heen
 • Kleed je goed

Het voordeel van Skype is dat dit natuurlijk maar voor een deel geldt. Zorg dat je haar netjes zit en dat je bovenkant er professioneel uitziet. Dat je ondertussen je pyjamabroek en sloffen nog aan hebt, dat ziet niemand.

 • Oogcontact:

Toegegeven, het is moeilijk om oogcontact te maken via Skype, maar probeer er wel voor te zorgen dat je in de camera kijkt. Dan krijgt de persoon tegenover je in ieder geval het gevoel dat je hem of haar aankijkt. Bovendien laat je hiermee een zelfverzekerde indruk achter en laat je zien dat je respect hebt voor de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt.

 • Niet fluisteren:

Praat zo duidelijk mogelijk – je wilt ongemakkelijkheid voorkomen, toch? Met een heldere toon komt je verhaal ook een stuk beter over, en loop je niet de kans dat de beste delen van je verhaal niet gehoord worden!

Trotter tips:

 • Toetsenbord:

Bij de meeste laptops zit de microfoon vlakbij het toetsenbord. Als je tijdens het sollicitatiegesprek gaat typen of op zoek gaat naar iets anders, zal de andere persoon dat dus duidelijk horen.

 • Aantekeningen

Hoe geschikt ze ook zijn voor de baan, sommige kandidaten worden nou eenmaal nerveus tijdens een sollicitatiegesprek. Maak dus slim gebruik van je laptop en zet een paar belangrijke steekwoorden op een tabblad of Word document om je te helpen. Probeer er alleen niet te veel naar te kijken – dan krijgt de persoon tegenover je het misschien door.

 • Technische issues:

Sommige dingen gebeuren nou eenmaal. Als je internetverbinding het vlak voor de Skype afspraak heeft opgegeven, blijf dan vooral rustig en neem contact op met je recruiter of de persoon waarmee je een afspraak hebt en laat weten wat er is gebeurd. Zo laat je zien dat je het serieus neemt en geef je jezelf wat extra tijd om het probleem op te lossen. 

Wil je meer handige info? Bekijk dan hier onze tips over sollicitatiegesprekken en het maken van een top CV. Klik hier voor al onze top tips & begin vandaag met de voorbereiding!