Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Een carrièreswitch maken zonder relevante ervaring

2017-01-30 09:00:00 +0000 by Kellie-Anne Molloy

W1siziisijiwmtyvmtivmtkvmtivntavmtcvmza2l2vudhjlchjlbmv1ci0xnde5mzg5xzk2mf83mjauanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci2mdb4ndawxhuwmdnlil1d

Wanneer werkzoekenden op zoek gaan naar een baan in het buitenland nemen ze ook vaak een kijkje bij vacatures uit een andere sector; je weet tenslotte niet wat je mist. Wij denken ook dat het goed is om je soms af te vragen welke carrières nog meer bij je zouden passen.

Misschien vind je je huidige baan toch niet zo leuk, of ben je er op uitgekeken – misschien heb je het gevoel dat je alles al hebt bereikt binnen je huidige baan? Dat is geen probleem! Je hoeft je namelijk helemaal niet aan een enkele carrière te binden. Maar waar begin je met zoeken?

Het is namelijk niet per se makkelijk om van carrière te wisselen. Het gaat niet meer zo vanzelf als wanneer je net op de arbeidsmarkt komt kijken, maar wij zullen je daarbij helpen. In dit artikel laten we zien hoe je je vaardigheden en cv zo kunt presenteren dat je ook voor andere vacatures in aanmerking komt – of dat nu om een baan in het buitenland gaat of niet.

Het belangrijkste is dat je de vaardigheden en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je vorige baan kan aanpassen aan de branche waarin je wilt gaan werken. Veel werkzoekenden denken dat ze met hetzelfde cv ook wel in aanmerking komen, maar dat is een van de grootste fouten die je kunt maken. Je moet je cv altijd aanpassen, voor elke sollicitatie opnieuw. Je moet de werkgever het gevoel geven dat je specifiek naar die ene baan op zoek bent.

Hoe doe ik dat precies?

Weet waar je het over hebt; doe onderzoek:

Doe uitgebreid onderzoek naar de branche waarin je wilt solliciteren. Zorg dat je echt goed weet waar je het over hebt. Zijn er bepaalde vaardigheden die vaak gevraagd worden – of heb je bepaalde ervaring nodig? Zou de taal die jij spreekt of de dingen die je in vorige banen geleerd hebt eventueel van pas kunnen komen, en zo ja, hoe dan? Lees rapporten, blogs en artikelen om zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen deze branche.

Bestudeer een aantal functieomschrijvingen:

Bekijk een aantal meertalige functieomschrijvingen uit de branche waarin je wilt gaan werken – probeer overeenkomsten te vinden tussen de baan die je zou willen en de baan die je momenteel hebt. Probeer een aantal goede voorbeelden te bedenken waarin je vereiste vaardigheden hebt moeten gebruiken om succes te boeken in je vorige baan.

Netwerken:

Bekijk je Facebook of LinkedIn netwerk om te zien of je misschien iemand kent die in de branche werkt waarin jij zou willen werken. Is dat niet het geval? Voeg er dan een paar toe en vraag of je met ze kan praten. Misschien kunnen zij je beter laten zien over wat je nodig hebt om van carrière te switchen. Vraag hoe zij aan hun baan zijn gekomen, wat de vereiste eigenschappen zijn bij kandidaten en of ze advies voor je hebben.

Aanpassen:

Nu je wat onderzoek hebt gedaan wordt het tijd om je cv aan te passen. Doordat je de functieomschrijvingen hebt bekeken weet je precies waarnaar de werkgevers op zoek zijn. Je wilt dat een werkgever jouw cv ziet en zegt “Dit is de perfecte kandidaat”. Dat doe je door duidelijk te laten zien dat je de vereiste vaardigheden bezit en echt iets aan het bedrijf zal toevoegen. En denk ook eraan om keywords te gebruiken om ervoor te zorgen dat recruiters en werkgevers je makkelijk kunnen vinden. Laat zien dat jij precies bent wat ze nu missen in hun team!

Volhouden:

Als je alle bovenstaande stappen hebt opgevolgd, wordt je hopelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Is het zover? Bereid je dan zo goed mogelijk voor door goede voorbeelden te bedenken waarmee je laat zien dat je vaardigheden wel degelijk relevant zijn voor deze vacature. Wees eerlijk en open over het feit dat je van carrière aan het switchen bent en laat zien hoe gemotiveerd je daarin bent. Probeer er eventueel achter te komen wie het sollicitatiegesprek zal afnemen en doe wat onderzoek naar deze persoon. Dit kan je tijdens het gesprek helpen om een band met de persoon tegenover je te scheppen. Uit onderzoek van Hyper Island blijkt dat 78% van 500 professionals persoonlijkheid het allerbelangrijkste vindt tijdens het solliciteren. Als je een band kan scheppen met de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt scheelt dat dus al een hele hoop.

That’s it! 5 simpele stappen om je carrièreswitch soepeler te laten verlopen. Onderzoek & motivatie zijn onmisbaar – bereid je goed voor & wie weet gaat er binnenkort een hele nieuwe wereld voor je open!

comments powered by Disqus