Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtyvmtavmtmvmtavmtkvmtcvndgwlziuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixotiwedk1mcmixv0

Blog

Zou James Bond een goede recruiter zijn?

2016-12-12 08:00:00 +0000 by Herbert Croezen

W1siziisijiwmtyvmtivmtuvmtivmtkvmjyvnda4lzawny5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisijywmhg0mdbcdtawm2uixv0

Wat hebben recruiters, detectives en spionnen met elkaar gemeen? In mijn zoektocht naar Careertrotter recruiters hoor ik één ding heel vaak: “Ik heb mensenkennis”. Nou kan ik je vertellen, zelfs na ruim 8 jaar ervaring in recruitment heb ik nog steeds geen mensenkennis, terwijl ik er al zoveel aan een baan geholpen heb. Wil je graag in recruitment werken? Dan raad ik je aan om je wat beter voor te bereiden op sollicitatiegesprekken door James Bond-films te kijken (de oudere versies zijn mijn favoriet). Waarom? Dat leg ik hier uit.

Waarom zou James Bond een goede recruiter zijn?


  • Bond test zijn tegenstanders

Bond. James, Bond heeft heel wat machtige tegenstanders gehad en hij had ze nooit kunnen verslaan zonder ze eerst te testen. Wanneer het moment van de waarheid aanbreekt, is Bond altijd goed voorbereid door precies te weten wat wel en niet werkt bij zijn tegenstander. Hoewel kandidaten en opdrachtgevers natuurlijk niet onze tegenstanders zijn moeten ook recruiters uittesten wat wel en niet werkt bij het screenen van kandidaten voor onze buitenlandvacatures.


  • Bond geeft nooit op

Kan je je die scene uit Skyfall herinneren waarin Bond in de trein zit en geen kogels meer over heeft? Jij en ik zouden dan waarschijnlijk opgeven en van de trein afspringen. Bond denkt daar anders over: in plaats daarvan gebruikt hij een graafmachine om zijn einddoel te bereiken. Hij geeft niet op wanneer het moeilijk wordt, maar blijft proberen totdat het hem lukt. Ook bij het zoeken van de juiste kandidaat voor een baan in het buitenland is dit belangrijk. Mijn Careertrotter recruiters blijven net zo lang zoeken totdat ze de perfecte kandidaat hebben gevonden. Bond zou trots op ons zijn.


  • Bond is Bond niet zonder zijn gadgets

Een succesvolle spion weet hoe hij tools en gadgets op een effectieve manier gebruikt. Zowel onderweg als in huis. Hoewel we bij recruitment natuurlijk geen magnetische horloges, raketsigaretten of auto’s die transformeren in een duikboot nodig hebben (helaas), heb je zeker wel verstand van een aantal handige tools nodig. Van allerlei verschillende job boards, tot social media platformen en mobiele applicaties waardoor je onderweg kan werken.


  • Bond is altijd op zoek naar actie

Bond wacht niet af tot het gevaar naar hem toe komt. Hij gaat op zoek naar de actie en een goede recruiter doet hetzelfde. Je moet proactief zijn en weten waar je de juiste mensen kunt vinden. Al helemaal wanneer het aankomt op het vinden van geschikte kandidaten voor een baan in het buitenland. Bond wordt beloond met een mooie vrouw, wij worden beloond met een blije kandidaat.


  • Bond blijft altijd positief

Ook al hangt er een grote, donkere wolk boven hem, Bond ziet de toekomst altijd rooskleurig in. Of hij nou wordt aangevallen door honderden mannen, boven een krokodil hangt of wordt bedreigd door een haai: niets krijgt hem klein. Dit is een belangrijke regel voor recruiters. Soms worden banen afgewezen door kandidaten of zijn opdrachtgevers niet onder de indruk van de CV’s die je ze hebt toegestuurd, maar dat gebeurt nou eenmaal en het is belangrijk om positief te blijven en niet op te geven!


Zou ik James Bond aannemen? Jazeker – mits hij goedkeuring krijgt van Q en Miss Money Penny thuis blijft!

Wil je onze volgende geheim agent recruiter worden? Neem vandaag nog contact met ons op! 

comments powered by Disqus