Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe laat je je cv opvallen als je wilt werken in het buitenland?

paraplu - werken in het buitenland

Het zoeken naar een baan in het buitenland lijkt soms een lang en ingewikkeld proces. Hoe vaak heb je wel niet gedacht: “Ik heb al zoveel CV’s gestuurd, waarom heeft niemand contact met me opgenomen?” of “wat ging er mis tijdens het sollicitatiegesprek”?

Voor het vinden van een baan in het buitenland moet je meer doen dan online registeren met jouw CV en elke dag reageren op alle vacatures die je tegenkomt.

Vind hieronder een aantal CV tips die helpen bij het vinden van je volgende baan.

Zorg ervoor dat je CV up-to-date is:

 • Begin op je CV met je meest recente baan en vermeld de maand/jaar waarin je begon en stopte – Dit is een klein detail maar biedt recruiters veel meer inzicht. 
 • Geef voor elke baan een kleine beschrijving waarin je vertelt wat je dagelijkse taken waren. Ook dat geeft de recruiters inzicht.
 • Zet niet op je CV dat je 5 talen spreekt als je er maar 2 vloeiend spreekt. Waarom? Je komt alleen in aanmerking voor een meertalige baan als je vloeiend bent in de desbetreffende taal.

Social media:

 • Social media is een belangrijk medium en veel bedrijven zullen het gebruiken. Controleer daarom van tevoren je LinkedIn of Xing profiel. Komt het overeen met je CV?
 • Facebook?! Laat je privéleven erbuiten. Zet daarom je Facebookprofiel op privé.

Wees niet bang om terug te bellen

 • Hiermee laat je alleen maar zien dat je gemotiveerd en proactief bent. Als je wilt solliciteren op een meertalige vacature maar ergens over twijfelt, helpt het om het bedrijf te bellen voordat je reageert – zo leer je beter begrijpen of het wel echt een baan voor jou is.
 • Als je in het midden van een sollicitatiegesprek zit en een gemiste oproep hebt, dan moet je altijd terugbellen. Wellicht is het de recruiter met nieuws of een belangrijke vraag. Hetzelfde geldt voor emails.

Controleer voor wie je solliciteert

 • Er zijn zoveel vacaturebanken waardoor het moeilijk is om te onderscheiden wie de vacature nou eigenlijk geplaatst heeft. Dit staat er echter altijd bij. Controleer welk bedrijf of recruitment bureau de vacature heeft geplaatst om te voorkomen dat je meerdere keren op dezelfde vacature reageert.
 • Internet is niet de enige manier om een baan te vinden. Praat er ook met mensen over. Bezoek banenmarkten en netwerkevenementen – dit is een uitstekende manier om recruiters en werkgevers te leren kennen.

Tenslotte: als ze je bellen, grijp dan je kans!

 • Hou altijd bij op welke vacatures je hebt gereageerd. Je weet nooit wanneer ze je bellen om te vragen of je nog steeds geïnteresseerd bent en dan is het wel zo handig om te weten over welke baan het gaat. Grijp de kans om onderzoek te doen naar het bedrijf en meer te weten te komen over de functieomschrijving.
 • Wees eerlijk en professioneel. Of de sollicitatievragen nou met je vaardigheden, werkervaring of financiële situatie in verband met verhuizing naar het buitenland te maken hebben, eerlijkheid duurt altijd het langst. Vroeg of laat komt de waarheid altijd naar boven.

Hopelijk versnelt dit je zoektocht een beetje! Vergeet niet dat Careertrotter altijd voor je klaar staat en je graag helpt bij het maken van het perfecte CV! Succes!