Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe voorkom je dat je cv wordt weggegooid?

W1siziisijiwmtyvmtivmtyvmdkvndavmzmvotgwl3ryyxnoy2fulte0njq1nv85njbfnziwlnbuzyjdlfsiccisinrodw1iiiwiodawedy1mfx1mdazyyjdxq

Eerlijk is eerlijk: zo lang werk ik nog niet in de recruitment branche. Toch weet ik al heel duidelijk op welke punten ik ECHT afknap wanneer ik CV’s van kandidaten beoordeel.

Wat is een CV?

Een CV is een nauwkeurige, professionele en overzichtelijke manier om jezelf voor te stellen aan een potentiële werkgever. Het woord werkgever is hierbij van onschatbare waarde – je hebt het namelijk niet tegen een familielid of vriend. Je CV dient professioneel te zijn, zonder grammaticale of spelfouten.

Met het beknopte overzicht hieronder deel ik graag met jullie op welke dingen ik persoonlijk erg afknap – wie weet hebben jullie er wat aan in jullie zoektocht naar een baan in het buitenland.

  • Onjuiste gegevens

Geloof het of niet, maar dit komt erg vaak voor, maar waarom zou je zeggen dat je een bepaalde taal vloeiend spreekt als dat helemaal niet zo is? Tuurlijk zal de werkgever ervan onder de indruk zijn, maar dat is ook gauw weer over wanneer ze merken dat je CV onjuiste gegevens bevat – en naar die baan kan je dan wel fluiten.

  • Slordige vormgeving

Steeds meer mensen gebruiken design programma’s om hun CV op te maken zodat ze opvallen, maar soms loop het volledig uit de hand. Ik snap dat een PDF er professioneel uit ziet, maar wat mij betreft is een Word bestandje veel beter.  Tenzij je bij Google solliciteert, hoef je je niet druk te maken om word clouds, diagrammen of andere creatieve figuurtjes. Het klinkt misschien hard, maar deze CV’s komen veel sneller in de prullenbak terecht dan een traditioneel uitziend exemplaar. Waarom? Omdat het te weinig professionaliteit uitstraalt.

  • Foto’s. Verkeerde foto’s.

Ik kom oorspronkelijk uit Italië en daar lijken werkgevers nog heel veel waarde te hechten aan een goede foto op een CV. Werkgevers vinden het fijn om te zien wie er mogelijk voor ze komt werken, en wie ze tijdens het sollicitatieproces zullen ontmoeten. Maar veel kandidaten gebruiken foto’s die beter thuis horen op social media: badkamer selfies, vakantiefoto’s, familiefoto’s…geloof mij maar: die kan je echt beter voor jezelf houden.

  • Spelfouten.

Als je solliciteert op een meertalige baan waarbij Engels een vereiste is, moet je CV in het Engels zijn. En je kan er daarbij maar beter voor zorgen dat er geen enkele spelfout in staat. Controleer je CV een aantal keer goed voordat je hem opstuurt: spelfouten zitten in een klein hoekje! En maak ALTIJD gebruik van de spellingscontrole op Word.

  • Irrelevante hobby’s:

Dit klinkt misschien nogal bot, maar het is echt zo! Hobby’s als reizen, dansen, lezen of sporten zijn prima – die laten zien dat je levenservaring hebt, actief bent en culturele en intellectuele interesses hebt. Houd hobby’s als “vlechten”, “series kijken” of “lol trappen” er liever even buiten (ik maak geen grapje, dit is echt gebeurd).

  • Oneindig lange CV’s:

Recruiters besteden gemiddeld 5 tot 20 seconden aan een CV. Je moet ze vertellen wie je bent, wat je weet en welke ervaring je hebt, samen met alle andere zaken die relevant kunnen zijn voor je carrière in het buitenland. Als je twee of meer pagina’s (IT’ers zijn hier nogal goed in) volschrijft met wat je allemaal wel niet gedaan hebt, is er een grote kans dat je CV op de verkeerde stapel komt te liggen. Als recruiters geïnteresseerd zijn zullen ze altijd naar meer achtergrond vragen – houd je CV beknopt en gebruik zoekwoorden.

  • Taalgebruik:

Zoals ik aan het begin al zei: met je CV stel je je op een professionele manier voor aan een potentiële werkgever – niet aan een familie of vriend. Vermijd worden als “chillen”, “leuke dingen doen” of “cool” dus te allen tijde. Je hebt het niet over hoe leuk je het wel niet hebt gehad gisteravond of hoe veel plezier je in je dagelijks leven hebt: je probeert professioneel en serieus over te komen en die baan in het buitenland binnen te halen!

Ik zal vast iets vergeten zijn, maar misschien kom ik hier over een aantal weken nog wel op terug. Ik zal ongetwijfeld meer eigenaardigheden tegenkomen!