Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe belangrijk is meertaligheid als je gaat werken in het buitenland?

verschillende talen - werken in het buitenland

Bij het zoeken naar werk in het buitenland, krijg je veel te maken met meertalige banen waarbij je, naast Engels, tenminste 1 Europese taal moet spreken. Gelukkig groeien die banen gestaag, naarmate de wereld steeds internationaler wordt.

Maar wat houdt het precies in om een taal te spreken? Op welk niveau moet je de taal eigenlijk spreken om in aanmerking te komen voor een baan in het buitenland?

Ten eerste is het, onafhankelijk van de baan waarop je reageert, noodzakelijk om vloeiend Engels te spreken. Voor al onze klanten in het buitenland en bijna elk internationaal bedrijf is Engels de voertaal en dus ook de taal waarmee ze met werknemers - en potentiële nieuwe werknemers - communiceren. Bijna al onze opdrachtgevers testen kandidaten op hun Engels, maar maak je geen zorgen: ze verwachten niet dat je Engels net zo goed is als je moedertaal, of de taal waarvoor je daadwerkelijk solliciteert. Een spelfout of 2 wordt vaak toegestaan, omdat ze ervanuit gaan dat je Engels tijdens je dienstverband beter wordt, en omdat de meeste geschreven communicatie intern is. Mocht je dus willen werken in Duitsland of Zweden, eisen we niet dat je vloeiend Duits of Zweeds spreekt, tenzij het de voertaal is binnen het bedrijf.

Toch is het niveau van je Engels vaak niet de prioriteit bij meertalige banen in het buitenland. Het is de taal waarvoor je solliciteert die vloeiend moet zijn. En daarmee bedoelen we dat je misschien wel een klein accent hebt, maar dat je de taal verder spreekt alsof het je moedertaal is.

Mensen vergeten vaak dat je de taal op een professionele manier moet kunnen spreken, en niet enkel voor het bestellen van een 3-gangen menu of het vragen om de weg. Je zult klachten moeten behandelen, deadlines moeten bespreken, vergaderingen moeten organiseren, deals moeten sluiten, en nog veel meer!

Klanten worden steeds veeleisender, en dat betekent dat je de talen moet kunnen spreken en schrijven, zonder dat je bang hoeft te zijn voor het maken van spel- of grammaticale fouten.

Een truc die wij vaak gebruiken bij het testen van de taalvaardigheden van een werkzoekende, is om van het Engels, plotseling naar de taal te wisselen die nodig is voor werken in het buitenland. Een simpele regel bij Careertrotter is dat je zonder twijfel moet kunnen wisselen van taal. Zo niet, dan is er wellicht een probleem. De volgende “fouten” komen regelmatig voor:

  • Oh, ik heb wel even een weekje nodig om het weer op te pakken!

In dat geval raden wij je aan om de draad al op te pakken ver voordat je solliciteert voor een meertalige baan in het buitenland. Als we je taalvaardigheden niet hadden getest en hadden geloofd dat het wel goed zat, loop je de kans om afgewezen te worden na je eerste telefonische sollicitatiegesprek en in veel gevallen laten bedrijven je dan pas na 6 tot 12 maanden weer solliciteren.

  • Woorden die je niet kent, door Engelse woorden vervangen

Leuk geprobeerd, maar we zijn hier niet om je Engels te testen! We willen weten hoe goed die andere taalvaardigheden zijn die je op je CV hebt staan.

  • Spreken is geen probleem, maar om het te kunnen schrijven heb ik Google translate nodig

Daarmee wil je dus zeggen dat je elke email die je schrijft in Google translate gaat knippen en plakken om te controleren of je het wel goed doet? 

Voor een baan in het buitenland zijn wij niet op zoek naar perfectie, vandaar dat we een spellingsfoutje af- en toe door de vingers zien. Toch moeten fouten een uitzondering op de regel zijn: liever één fout in tien e-mails, dan andersom!

We zien het liefst dat je met de taal bent opgevoed, of dat je in het buitenland hebt gestudeerd of gewoond om de taal te leren en professionele ervaring op te doen. Heb je dat al gedaan? Dan wordt het tijd om je aan te melden voor een baan in het buitenland – bij Careertrotter! Meld je hier aan…