Connecting to LinkedIn...

W1siziisimnvbxbpbgvkx3rozw1lx2fzc2v0cy9jyxjlzxj0cm90dgvylw5sl2pwzy9iyw5uzxitmi1uzxcuanbnil1d

Hoe doe je je voordeel met lichaamstaal in een sollicitatiegesprek?

lichaamstaal - lichaamstaal in een sollicitatiegesprek

Rechtop staan”, “Trek niet zo’n raar gezicht” en “Glimlach wanneer je hallo zegt tegen tante Annie” zijn zinnen die we allemaal wel honderd keer gehoord hebben in ons leven. Als kind begreep ik nooit waarom lichaamstaal zo belangrijk was. Dat is nu wel anders: inmiddels ken ik alle gevolgen van lichaamstaal en die wil ik dan ook graag met jullie delen. Een sollicitatiegesprek draait namelijk voor een groot deel om lichaamstaal, en met de volgende tips zal je volgende sollicitatiegesprek meteen een stuk eenvoudiger worden!


  • Wist je dat de eerste indruk voor 93% bestaat uit non-verbale communicatie?

Het gaat niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Tijdens een eerste ontmoeting gaat het slechts voor 7% om de woorden die we gebruiken. Het gaat voor 38% om de manier waarop we het zeggen en 55% om onze lichaamstaal. Dat laat dus duidelijk zien hoe belangrijk lichaamstaal is. Richt je op kleine gebaren, zoals handen schudden, glimlachen en een positieve houding. Let daarom, naast dat je de perfecte antwoorden op de sollicitatievragen geeft, ook op je lichaamstaal om een goede indruk achter te laten.


  • Wist je dat lachen gelukkig maakt?

Lachen en geluk zijn niet alleen direct met elkaar verbonden – we weten allemaal dat we glimlachen wanneer iets ons gelukkig maakt – maar onderzoek heeft ook getoond dat je gelukkiger wordt als je veel glimlacht, ook al kost het je wat moeite. Je wordt meteen vrolijker als je een pen tussen je bovenlip en neus legt en deze daar probeert te houden. Wat we daarvan kunnen leren? Lachen helpt al je zorgen en twijfels verzachten.


  • Wist je dat de machtspositie je ook daadwerkelijk machtiger maakt?

Lichaamstaal heeft veel invloed: kijk bijvoorbeeld naar de machtspositie waarbij je je zelf langer maakt en je armen zelfverzekerd in je zij steekt – zelfs apen gebruiken deze techniek! Ook al voel je je niet zo zelfverzekerd, deze positie kan daar verandering in brengen. Onderzoeken laten zien dat wanneer je jezelf voor een sollicitatiegesprek in machtspositie in de spiegel bekijkt, de kans op een baan groter wordt. Waarom probeer je het niet eens? Je hebt niets te verliezen, toch?


  • Wist je dat lichaamstaal invloed heeft op je hormoonspiegels?

Het is echt waar: de machtspositie verhoogt je testosterongehalte en vermindert je stresshormonen. Lichaamstaal verandert dus niet alleen je gedrag maar ook je lichaam – het verandert wie je bent. Maak jezelf groot en je wordt groot!


Dat had je zeker niet verwacht? Ik ook niet. Denk aan je lichaamstaal en verbeter je non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek. De kleinste gebaren kunnen al een groot verschil maken. Succes!